Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristina Şapera - „Experienţa Ernst & Young mi-a arătat ce înseamnă să lucrezi în consultanţă şi m-a convins că asta vreau să fac“ (galerie foto)

ro

10 Jun, 2015 00:00 13342 Marime text
Absolventă a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, Cristina Şapera a pornit pe un drum pe care îl descrie ca entuziasmant şi provocator pentru orice tânăr ambiţios. De-a lungul a trei ani de studenţie în Londra, şi-a ocupat timpul şi şi-a îmbogăţit CV-ul cu fondarea Romanian Society, cu activităţi în cadrul Elis sau al taberei de vară Aspire Academy. Datorită vârstei ei, dorinţei de muncă şi interesului continuu pentru studiu, o consider contraargumentul perfect la seria-documentar „The Romanians are Coming“.

Când te-ai hotărât că vrei să optezi pentru o universitate din Anglia şi ce te-a determinat să alegi Queen Mary University of London, în detrimentul altora?

Ideea de a pleca să studiez în străinătate a pornit încă dinainte de a intra la liceu, datorită curiozităţii şi pasiunii pentru călătorii. Această dorinţă m-a ajutat să aleg şi liceul pe care vreau să îl urmez, întrucât ştiam că mulţi elevi ai CNMB reuşesc să studieze la universităţi din străinătate datorită dezvoltării multilaterale promovate pe durata liceului, prin varietatea de activităţi şi proiecte extracurriculare. Motivele pentru care am ales Anglia au fost excelenţa sistemului de învăţământ britanic, recunoscută la nivel internaţional, şi faptul că stăpâneam foarte bine limba engleză, astfel încât să o pot utiliza într-un mediu academic. Cu siguranţă şi faptul că aveam prieteni care deja studiau acolo a avut o mare influenţă. Ştiam că vreau să studiez Economie şi ştiam că vreau să locuiesc într-un oraş cosmopolit, care să îmi ofere şansa de a descoperi cât mai multe culturi diferite şi unde să nu existe riscul de a mă plictisi. Aşadar, Londra a părut alegerea corectă, iar la Queen Mary am ajuns aplicând la cele mai bune facultăţi pe profil economic din Londra. Motivele principale au fost poziţia în clasamentele internaţionale, gradul de pregătire al cadrelor didactice şi oportunităţile oferite după absolvire.

De unde ideea fondării Romanian Society şi ce acţiuni aţi întreprins în aceşti ani?

Ideea fondării acestei societăţi a pornit ca urmare a identificării unei nevoi generale a studenţilor de a interacţiona cu oameni care deja trecuseră prin această experienţă şi care i-ar putea ajuta să se acomodeze mai repede la viaţa de student în Londra. Alte ţări aveau deja astfel de societăţi şi mi-ar fi plăcut ca şi românii să aibă una, aşa că m-am decis să îi pun eu bazele. Cunoşteam doar doi alţi români, dar a fost suficient pentru înfiinţare. După aceea, a urmat o lungă perioadă de recrutare, în care închiriam standuri la târguri studenţeşti şi încercam să găsim studenţi români. Pas cu pas, am adunat 30 de membri în primul an în care am condus societatea şi am ajuns la 80 în cel de-al doilea. Activităţile noastre erau, în primul rând, de networking şi, în al doilea rând, de promovare a culturii româneşti. Am încheiat din primul an un parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra, care ne extinde invitaţii la diferite evenimente culturale, iar studenţii români pot face stagii de practică la ei. De asemenea, am organizat în fiecare an manifestări cu ocazia sărbătorilor româneşti, pentru ca studenţii străini să înveţe despre obiceiurile, tradiţiile şi preparatele noastre culinare. În cel de-al treilea an, am organizat alegeri şi am ales un nou comitet de conducere, pe care l-am supravegheat îndeaproape şi care a continuat activitatea societăţii. Această realizare mi-a oferit un sentiment de împlinire, pentru că am reuşit să fac ceva ce este de folos generaţiilor viitoare şi care, cu siguranţă, face începutul mai uşor şi mai frumos.

Ce reprezintă Elis şi cum ai evoluat în interiorul acestei organizaţii?

Elis este prima comunitate de lideri români la nivel internaţional. Scopul nostru este să ajutăm liderii să aibă un impact mai mare asupra lumii prin: crearea şi consolidarea relaţiilor între românii care lucrează în industrii diferite peste tot în lume, facilitarea schimbului de idei şi experienţe între aceştia şi susţinerea viitoarelor generaţii de români extraordinari. Membrii noştri provin din medii diferite, precum business, ştiinţă, artă, cultură, inginerie şi multe altele, vin din cinci continente şi diferă în experienţă, variind între 2 şi 30 de ani de experienţă de muncă. Aşadar, cu toţii au foarte multe de învăţat unii de la alţii. Mi-a plăcut ideea şi am empatizat cu scopul organizaţiei, ceea ce m-a determinat să accept să mă alătur şi să lucrez cu pasiune la creşterea ei. Am început ca intern în echipa de evenimente, iar după numai patru luni, am fost promovată în rolul de director, deşi eram cel mai nou membru al echipei. A fost şi este în continuare o provocare, pentru că sunt responsabilă cu organizarea de conferinţe globale, evenimente de networking, programe de mentorat şi de MBA, care trebuie să iasă mereu foarte bine pentru ca membrii să aibă o experienţă frumoasă. Însă îmi dedic timpul cu plăcere, pentru că văd că avem impact şi pentru că m-a ajutat să mă maturizez atât personal, cât şi profesional.

Ce fel de tineri ai cunoscut la Aspire Academy şi cum ai descrie această şcoală de vară?

Experienţa Aspire este foarte greu de descris. M-am înscris la această şcoală de vară în urma multiplelor recomandări de la oameni deosebiţi, care mi-o descriau drept „life-changing“. Aşteptările erau ridicate, ştiam că o să cunosc oameni inteligenţi şi că o să am foarte multe de învăţat, dar experienţa a depăşit orice aşteptare. În opt zile, Aspire te transformă. De la cursuri şi workshop-uri cu profesori de la Harvard, până la planuri de afaceri sau la activităţi de alternative leadership development, toate te fac să vezi lumea cu alţi ochi. Şi, fără îndoială, cel mai mare impact îl au ceilalţi participanţi, care, în prima zi, sunt nişte străini, iar în ultima, simţi că îi cunoşti de-o viaţă. Procesul de recrutare este extrem de riguros, iar cei aleşi formează un grup foarte divers, nu doar din punct de vedere al naţionalităţii, etniei sau religiei, ci şi al modului de gândire şi al credinţelor. La început pare că nimeni nu s-ar putea înţelege cu nimeni, dar apoi ajungi să vezi cum fiecare om este special şi cum diferenţele te pot apropia mai tare decât asemănările. Ca urmare a şcolii de vară, am câştigat un concurs de startup pitching şi am primit un loc la Startcelerate, un startup accelerator susţinut de Microsoft, unde am învăţat despre tehnicile şi provocările pornirii unui business. Partea cea mai bună e că experienţa Aspire nu se termină niciodată, pentru că, după absolvirea şcolii, devii membru al clubului de alumni, unde cunoşti mulţi alţi tineri deosebiţi şi entuziaşti şi ai parte de mentori şi evenimente interesante în mod continuu. Pentru că a avut un impact emoţional şi intelectual atât de puternic asupra mea, am aplicat pentru o poziţie în comitetul de organizare şi acum lupt alături de echipa de finanţe pentru a reuşi să oferim aceeaşi experienţă deosebită şi generaţiilor viitoare.

Care au fost îndatoririle tale pe timpul stagiilor petrecute la Ernst & Young?

La EY am lucrat ca parte a echipei de Advisory, pe divizia de Performance Improvement. Nu am avut îndatoriri specifice, iar asta mi-a plăcut cel mai mult. Am fost tratată ca parte integrantă a echipei şi am luat parte la proiecte din faza incipientă, de brainstorming şi creare a strategiei, până la pregătirea raportului care mergea la client. A fost o experienţă foarte bună, care mi-a arătat exact ce presupune să lucrezi în consultanţă şi m-a convins că asta vreau să fac. Cel mai important mi s-a părut faptul că nu aveam timp să stau, să mă plictisesc. Fiind o echipă de oameni tineri, lucram cu toţii cu spor fără să ne uităm la ceas, iar dacă uneori stăteam mult după program, era pentru că ne făcea plăcere să lucrăm împreună şi nu părea o povară.

Unde ai primit bursă pentru a continua studiul pe International Management prin ESADE Business School şi ce aşteptări ai de la viitorul apropiat?

Am primit bursa de Global Leaders, în Barcelona, din partea universităţii ESADE, în urma unui proces riguros de selecţie, care a constat în mai multe eseuri, interviuri, iar un rol important în admitere l-au jucat şi rezultatele academice deosebite obţinute în timpul facultăţii. Un alt factor decisiv a fost faptul că am obţinut un punctaj foarte mare la examenul GMAT, fiind în top 10% la nivel mondial. Aştept cu nerăbdare să înceapă programul şi să înfrunt noile provocări.
În viitorul apropiat, mă aştept să mă menţin la fel de implicată în activităţi frumoase, să mă apropii puţin mai mult de ce înseamnă să fii un bun lider şi să încep o carieră în Management Consulting, unde nu te opreşti niciodată din învăţat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gabi Costache 10 Jun, 2015 22:37 Un articol deosebit, cu proncipii, practici, idei si sentimente care astazi greu le intalnesti. Felicitari!
  • BANI 10 Jun, 2015 09:49 CA SA INVETI IN ANGLIA ITI TREBUIESC BANI LA GREU.AI BANI,TE DUCI LA EI,NU AI BANI,STAI AICI,CHIAR DACA AI CALITATI SI APTITUDINI EXCEPTIONALE......NIMENI NU PLEACA IN ANGLIA FARA BANI LA GREU.