Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:52 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristinel Dragomir, invitat la „ZIUA-n amiaza mare” Cum ar gestiona situația haosului produs de șantierele interminabile din Constanța

ro

20 May, 2022 13:16 1887 Marime text
FOTO ZIUA DE CONSTANTA
FOTO ZIUA DE CONSTANTA


Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, care l-a secondat, alături de Cristian Darie, pe Nicușor Constantinescu în fruntea administrației județene, este invitat, vineri, 20 mai, ora 13.00, la „ZIUA-n amiaza mare.
 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 
Pe lângă o îndelungata experiență politică, Cristinel Dragomir este unul dintre cei mai buni cunoscători ai administrației publice,  în general, și, cu precădere, ai administrației locale constănțene. El a avut și atribuții de președinte al CJC, după condamnarea la închisoare a lui Nicușor Constantinescu, în ultimele 18 luni ale mandatului.
 
Este depozitarul multor informații despre modul în care județul Constanța a fost condus în ultimii 15 ani, dar și despre cum ar trebui condus municipiul, unde a fost inspector superior în cadrul Direcţiei Gestionare Servicii Publice din Primăria Constanţa. Nu s-a înțeles însă cu echipa actualului primar și s-a suspendat din funcție, deși, spune el, chiar Vergil Chițac l-ar fi chemat, la început de mandat, pentru a-l sprijini în activitatea administrativă. Cristinel Dragomir a găsit mai multă deschidere la Consiliul Județean Constanța, președintele Mihai Lupu aprobând cererea prin care a devenit inspector, clasa I, grad superior, al Direcției Generale Administrarea Domeniului Public și Privat al CJC.
 
Cum ar trebui manageriat un municipiu de importanța Constanței, pentru a mulțumi populația, este una din temele puse în discuție cu Cristinel Dragomir.
 

Problema este de coeziune și de corelare. Puțină lume înțelege că eu, având în vedere experiența pe care am avut-o ca vicepreședinte și după aceea ca președinte  al CJC în acest domeniu, am putut să îmi dau seama și știu ce mult contează dialogul cu autoritățile publice locale. Aici e punctul meu forte vizavi de relația pe care am avut-o cu tot ce înseamnă aleși locali la nivelul județului Constanța.
 
O altă chestiune importantă și decisivă este capacitatea organizațională, explică el.


El vorbește și despre programul Anghel Saligny.

 
 

Pentru anul 2022-2026, înseamnă tot ce ține de proiect infrastructură, apă-canal, canalizare, drumuri și elementul nou este rețeaua de gaze. El nu mai cuprinde nimic altceva.
 
Să dea Dumnezeu ca acest Anghel Saligny să rezolve odată pentru totdeauna problema de apă potabilă în toate localitățile și în toate colțurile României.
Cel mai important este ca aceste rețele să fie funcționale, adică să se racordeze oamenii la ele. Până acum, în foarte multe multe localități, din cauza nivelului de sărăcie diun localitățile respective, nu s-au găsit soluții ca beneficiarii, locuitorii comunei, să se racordeze la rețele.

 

Noi trebuie să fim realiști. Sunt unele localități unde populația este foarte îmbătrânită, veniturile sunt foarte mici. Fiind foarte bătrâni, spun că nu mai are niciun rost să se racordeze acum la apă.

 


Nu sunt bani suficienți. Pare simplu. Toată lumea întreabă „De ce nu luați fonduri europene?de ce nu faceți?”. Sunt unele lucruri în administrație care se fac doar de ochii lumii, ca trebuie punctat la nivel electoral.



Ce ar fi făcut dacă ar fi ajuns primarul Constanței.
 

Aș fi făcut un diagnostic la tot ce înseamnă servicii publice. Sunt chestiuni acre se pot reglementa la nivel de digitalizare, la nivel de solicitări, la nivel de urbanism.  


 
Până la urmă, autoritatea publică locală este un furnizor de servicii. Marea majoritate a oamenilor, care sunt preocupați de activitatea zilnică, de munca, de familia lor, de problemele din gospodărie pe care le au, sunt inetresați ca serviciile pe care le primesc din partea primăriei să fie proporționale cu prețul pe care îl plătesc pentru ele.

A fost o nebunie anul trecut cu spațiile verzi. În ultimii ani au fopst foarte slab bugetate.

Bugetul este insuficient, dar trebuie stabilite prioritățile.


„Apare problema seriozității constructorilor.”
 

Orice contractor are interesul să își facă treaba ca să câștige bani. Nu vrea să saboteze pe x și pe y, dar apare neăutința.  A apărut pandemia,multe firme au intrat în insolvență, nu au avut fonduri suficiente, nu a existat rulaj.

 

Noi pe PNRR ne-am grăbit, am scris toate porcăriile și  prostiile acolo și o să accesăm 20%.



El spune că de pe margine toate par simple.
 

Am fost în linia întâi și mi-a plăcut să mă implic. De pe margine toate păreau simple. Când am intrat am înțeles că suntem legați de mâini și de picioare. În politică nu o să reușești niciodată de unul singur. Trebuie să îți găsești o echipă.



Sau cum ar gestiona situația haosului produs de șantierele interminabile din oraș. Nu va ocoli relația cu Nicușor Constantinescu și cu Radu Mazăre. Și nici o eventuală revenire în linia întâi a politicii. Și, demn de semnalat, Cristinel Dragomir a fost consilier prezidențial în mandatul lui Emil Constantinescu, funcție din care s-a ocupat, printre altele, de reînființarea  a 83 de școli cu predare în limba română din Ucraina. De aceea, este și un bun cunoscător al autorităților din țara supusă azi invaziei ruse.




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii