Cum și cât ne protejează ordinul de protecție. Ce spune avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, din Baroul Constanța
Cum și cât ne protejează ordinul de protecție. Ce spune avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, din Baroul Constanța
01 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3663
Marime text
- Invitată a emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 30 iunie 2021, avocata Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța, a explicat ce reprezintă ordinul de protecție, cine îl poate emite și cât de mult ne protejează acesta de un potențial pericol.
- Violența domestică se manifestă sub mai multe forme, respectiv violență verbală, violență psihologică, violență fizică, violență sexuală, violență economică, violență socială, violență spirituală și violență cibernetică.
- Ordinul de protecție este pus în executare imediat, chiar dacă poate fi atacat.
- „În cazul în care nu respectă ordinul, aceste persoane riscă să li se întocmească dosar penal pentru nerespectarea ordinului de protecție și pot fi trași la răspundere penală și riscă inclusiv închisoare“, a explicat avocatul.
Ordinul de protecție reprezintă, în momentul de față, una dintre cele mai importante măsuri pe care le poate lua o persoană pentru a se proteja de violența domestică, în toate formele sale.
Invitată a emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 30 iunie 2021, avocata Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța, a explicat ce reprezintă ordinul de protecție, cine îl poate emite și cât de mult ne protejează acesta de un potențial pericol.
„Ordinul de protecție, în legislația din România, a fost instituit prin Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Este foarte important de știut că ordinul de protecție se aplică în sfera violenței domestice, adică, în ceea ce privește foști sau actuali parteneri, părinți, copii, părinții copiii, ascendenții și descendenții partenerilor legali sau concubinaj, față de socri, față de cumnați și copiii acestora și față de persoanele care sunt adoptate sub forme legale. Ordinul se poate lua și față de persoane care au fost în parteneriate civile, sau care au locuit împreună sau s-au aflat în relații de concubinaj fără să locuiască împreună“, a explicat avocatul din cadrul Baroului Constanța.
Violența domestică, sub mai multe forme
Este important de menționat că, potrivit legii, violența domestică se manifestă sub mai multe forme, respectiv violență verbală, violență psihologică, violență fizică, violență sexuală, violență economică, violență socială, violență spirituală și violență cibernetică.
În continuare, avocata Ghiulfer Aisun Ismail a precizat că ordinul de protecție poate fi și provizoriu, emis de poliție pentru o perioadă de cinci zile, iar apoi, în funcție de context, dosarul poate fi trimis procurorului pentru a se adresa instanței de judecată, în vederea obținerii unui ordin de protecție valabil pe o perioadă mai lungă, maximul fiind de 60 de zile.
La procesul în care se discută despre emiterea ordinului de protecție părțile pot fi prezente, beneficiind de asistență juridică gratuită, potrivit avocatului din cadrul Baroului Constanța.
Cu alte cuvinte, chiar dacă agresorul sau victima nu vin la proces, din diferite motive, interesele fiecăruia vor fi reprezentate de avocați din oficiu.
Mai este de precizat că, deși, într-o anumită situație, poliția apreciază că nu se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu, victima se poate adresa oricum instanței de judecată, unde poate solicita emiterea unui astfel de ordin.
Foarte important, și ordinul de protecție provizoriu, și cel emis direct de instanță sunt puse în executare imediat, chiar dacă pot fi atacate.
Pe de altă parte, avocatul Ghiulfer Aisun Ismail a precizat că, potrivit legislației, nerespectarea ordinului de protecție poate însemna amendă sau chiar dosar penal pentru persoana care îl încalcă.
„Ordinul de protecție emis de judecător este adus la cunoștința organelor de ordine publică, atât din sfera unde locuiește victima, cât și din sfera unde locuiește agreosrul. Ar trebui să îi constrângă aceste ordine de protecție pe potențialii agresorii. Din păcate, însă, sunt multe situații în care persoanele nu respectă ordinul de protecție, iar aici totul pornește de la educație, de la simțul civic, de la respectul față de lege. În cazul în care nu respectă ordinul, aceste persoane riscă să li se întocmească dosar penal pentru nerespectarea ordinului de protecție și pot fi trași la răspundere penală și riscă inclusiv închisoare“, a explicat avocatul.
Întreaga emisiune poate fi vizionată aici
Citește și:
ZIUA LIVE. Pârghii legale pentru a-i ține departe pe cei care ne vor răul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii