Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:09 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Indignarea managerului de la „Salvare” - „Certificatul verde trebuia legiferat din primăvară. Am fi scăpat de acest val patru, nimicitor, cu mii de decese”

ro

13 Nov, 2021 00:00 3020 Marime text


Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, doctorul Ionuț Cealera, este un aprig susținător al vaccinării și consideră că vaccinarea în masă a populației este singura soluție pentru a scăpa de Covid-19. La emisiunea „ZIUA-n amiaza mare”, pe lângă activitatea intensă și condițiile aspre în care personalul medical al SAJ Constanța este nevoit să muncească, șeful de la „Salvare” a dezvăluit că la 112 nu se sună doar pentru a cere ajutor medical de urgență ci și pentru a mulțumi pentru modul în care echipele medicale le-au alinat pacienților durerea sau le-au salvat viața.
 
Doctorul Ionuț Cealera lucrează de 25 de ani la Serviciul de Ambulanță Județean, dar spune că, până acum, nu a trecut niciodată printr-o perioadă atât de critică. Coordonează activitatea a peste 450 de angajați și un parc de ambulanțe, dotate cu tot ce trebuie, susține el, chiar dacă unele dintre mașini au și un milion de kilometri la bord. Pentru ca personalul angajat, asistente, medici, ambulanțieri, să se poată concentra pe activitatea operativă, pe activitatea de urgență medicală prespitalicească, Serviciul de Ambulanță Județean a apelat la ajutorul studenților mediciniști voluntari. Ei sunt cei care fac testările la domiciliu. Și asta pentru că personalul medical era extenuat. „Au fost și zile cu 700 de testări în 24 de ore. O activitate de Sisif”, a spus Ionuț Cealera la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
Cea mai mare parte a angajaților de la „Salvare” este vaccinată, potrivit managerului. Chiar vineri, spune el, a reușit să mai convingă o asistentă să se imunizeze. Ionuț Cealera abia așteaptă ca parlamentul să legifereze certificatul verde. „Este târziu acum, trebuia legiferat din primăvară. Nu ne-am mai fi confruntat acum cu acest val patru, nimicitor, care a adus atâtea decese. Și niște costuri imense pentru sistemul nostru sanitar. Iar impunerea restricțiilor, care îngrădesc accesul în unele spații publice, este mult prea puțin”, a explicat el. În opinia medicului, incepând din 1 mai tot personalul bugetar trebuia să se vaccineze.
 
Doar vaccinarea în masă a populației, ajungerea la o cotă de peste 70% de imunizare, ar fi soluția care ne-ar putea feri de boală. „Din păcate însă, poporul român a preferat să se imunizeze trecând prin boală. Cu niște costuri imense, atât din punct de vedere uman, cu atâția mii de morți, cât și din punct de vedere material. O să vedem și o să plătim și în anii care vor veni acest lucru”, și-a arătat doctorul Cealera dezamăgirea. Este adeptul unei campanii acerbe pentru vaccinare, pentru convingerea oamenilor. „Implicarea organelor statelor, a medicilor de familie, trebuia să fie mai mare. Parlamentul trebuia să își asume responsabilitatea de a trece această lege. Nu trebuia să ne relaxăm în vară. A fost o iluzie pe care o plătim, acum, cu amar”, a comentat el, aproape indignat.
 
Pandemia nu pare să-i fi doborât pe angajații Serviciului de Ambulanță Județean Constanța. Sunt obosiți, extenuați, o parte dintre ei s-au și infectat. Au trecut prin boală, spune managerul de la „Salvare”: „Dar nu au clacat pentru că sunt obișnuiți cu munca dură. Munca pe ambulanță este una extrem de dură. Intevin iarna, în mjlocul nopții, fac resuscitări la minus 20 de grade. Sunt oameni căliți, obișnuiți cu condiții vitrege de muncă. Sunt  obișnuiți cu un număr mare de solicitări. Și-au dezvoltat, în timp, rezistența care i-a ajutat acum. Noi iubim această meserie”. Asistentul medical principal Aura Dediu, care lucrează de 20 de ani la SAJ, confirmă spusele doctorului, fiind convinsă că are una din cele mai frumoase meserii din lume
 
Mesaje

Dr Ionuț Cealera:
„Sunt mândru că, într-un astfel de moment, sunt managerul acestui Serviciu. Mândru de oamenii pe care îi conduc și vreau să le mulțumesc din inimă pentru eforturile pe care le depun. Sunt apeluri la 112 în care oamenii mulțumesc pentru intervenția celor de la Serviciul de Ambulanță. Oamenii să aibă încredere în Serviciul de Ambulanță că ne desfășurăm activitatea într-un mod profesionist, că incercăm, permanent, să ridicăm nivelul de pregătire profesională”.
 

Aura Dediu - asistent medical principal SAJ Constanța:
 
„Să aveti incredere în sistemul medical românesc, chiar dacă acum este greu, și ne mai lipsesc câte unele, vom reuși să trecem peste asta. Iar Serviciul de Ambulanță Județean a  încercat să facă tot ce a fost posibil pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de noi. Suntem prezenți, întotdeauna”. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii