Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța de Hans Klemm, ambasadorul SUA - „România se bucură de o mulțime de oportunități și resurse, cea mai importantă fiind chiar oamenii săi“
Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța de Hans Klemm, ambasadorul SUA - „România se bucură de o mulțime
04 Jul, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
5816
Marime text
Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istorie ca ziua declarării independenței americanilor față de Imperiul Britanic, eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care americanii își celebrează valorile naționale.
Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, a avut amabilitatea de a acorda cotidianului ZIUA de Constanța un interviu prilejuit de Ziua Națională a Americii, marcată pe data de 4 iulie.
Excelența voastră, pe data de 4 iulie, Statele Unite ale Americii celebrează Ziua Națională. Ce semnificație are această sărbătoare pentru americani ca națiune, dar și pentru fiecare cetățean în parte?
Pe 4 iulie, Statele Unite ale Americii sărbătoresc cea de-a 243-a aniversare. Este o ocazie pentru toți americanii de a-și aminti și a celebra libertățile obținute, pentru care am luptat și ne-am sacrificat timp de mulți ani. Și este un moment de reafirmare a acceptării responsabilităților individuale pe care le implică statutul de cetățean al marii noastre Republici, pentru a ne asigura libertatea.
Ați venit în România ca ambasador al SUA pe data de 21 septembrie 2015. După patru ani petrecuți în România, care sunt gândurile dumneavoastră legate de această țară și care sunt domeniile în care v-ați implicat până acum?
Apreciem foarte mult parteneriatul și prietenia cu România și poporul său și, așa cum am menționat în mai multe ocazii, conlucrăm pentru asigurarea unei Românii libere și sigure, prosperă din punct de vedere economic. În acest an, celebrăm nu doar nașterea națiunii noastre, ci și alte aniversări remarcabile, inclusiv a 30-a aniversare a eliberării României de comunism și începutul strânsei noastre prietenii.
Ce s-ar putea face, în opinia dumneavoastră, pentru ca România să devină mai atractivă pentru propriii cetățeni și ce ar trebui să facă autoritățile pentru a reduce migrația?
Discutăm adesea acest aspect cu oficialii noștri guvernamentali, cu cetățenii și cu angajatorii. România se bucură de o mulțime de oportunități și de resurse, cea mai importantă fiind chiar oamenii săi. Prin sporirea și dezvoltarea și mai multor oportunități locale, românii vor rămâne să-și construiască viitorul acasă la ei mai degrabă decât în străinătate. În orice caz, acest lucru necesită predictibilitate, stabilitate și transparență în guvernare, precum și în domeniul afacerilor private. Cu aceste trei elemente, împreună cu investiții responsabile în infrastructură, educație și guvernare, veți fi uimiți cât de repede România va deveni prima opțiune pentru cetățenii săi, pentru construirea viitorului lor.
Dacă vorbim de migrație, câți cetățeni români solicită, într-o lună, viză de turist în SUA? De la an la an, numărul solicitărilor de viză SUA este în creștere sau descreștere?
Departamentul de Stat raportează numărul vizelor de non-imigranți emise într-un an fiscal. A fost o creștere de aproximativ 8% a numărului acestui tip de vize, emise către cetățenii români, între anii 2017-2018. În anul 2017, am eliberat 54.216 vize către cetățenii români, comparativ cu 50.836 în anul 2018. Mai multe detalii statistice despre vize puteți găsi pe site-ul Departamentului de Stat (https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-statistics.html).
Care ar fi motivele pentru care o solicitare de viză pentru SUA este respinsă?
Chiar dacă marea majoritate a cererilor de viză au fost aprobate, legislația SUA impune mai multe standarde conform cărora o cerere de viză poate fi respinsă. Se poate întâmpla ca ofițerul consular să nu dețină toate informațiile solicitate pentru a decide dacă solicitantul este eligibil pentru primirea vizei, apoi e posibil ca aplicantul să nu se califice pentru categoria de viză pe care o solicită sau ca informațiile deținute să indice că solicitantul se încadrează într-una dintre categoriile legale de inadmisibilitate sau neeligibilitate. Pentru alte informații privind respingerea cererilor de viză, consultați site-ul Departamentului de Stat.
Să vorbim despre afaceri. Câte firme cu capital american sau capital româno-american activează în România? Dar în Dobrogea? Se mai încheie parteneriate economice româno-americane?
Chiar dacă nu putem oferi o cifră exactă a firmelor care au investit aici, România rămâne un teritoriu atractiv pentru oamenii de afaceri americani interesați în accesarea pieței UE și aflu cu regularitate despre noi investiții ale companiilor americane. În 2018, exporturile SUA către România au înregistrat un nivel record de 1.108 miliarde de dolari, cu 16% mai mult comparativ cu anul 2017 (după ce au crescut cu 37% în 2017). Importurile din România au atins o cifră record de 2,59 miliarde de dolari, cu 18% mai mult decât în 2017.
Există riscuri pentru cetățenii SUA de a avea afaceri în România? Ce anume credeți că trebuie să îmbunătățească România astfel încât să devină mai interesantă pentru investitori?
Este cam același lucru ca și în cazul scăderii emigrației românilor. Prin sporirea predictibilității, a stabilității și a transparenței în guvernare și în sectorul afacerilor, tot mai multe investiții vor veni către România. Îmbunătățirile în infrastructura de transport și în dezvoltarea forței de muncă vor continua de asemenea să sprijine creșterea economică remarcabilă a României.
Cum vedeți cooperarea dintre România și SUA? Care sunt cele mai productive domenii de cooperare a celor două state?
Acest an marchează a 15-a aniversare de când România este membru NATO, deși Statele Unite se mândrește că a cooperat cu armata României pe teatrele de operațiuni, încă înainte cu mulți ani de acest moment. Militarii noștri au acționat umăr la umăr în locații precum Iraq și Afghanistan și împreună am contribuit la stabilirea păcii durabile și sigure în România și în regiune. Chiar săptămâna trecută am încheiat aici în România una dintre cele mai ample exerciții militare din Europa - Saber Guardian - unde au cooperat români, americani și alți aliați și parteneri NATO. Am avut o cooperare excelentă cu România în domeniul aplicării legislației internațional. Și, așa cum am menționat, continuă să crească și cooperarea noastră pe plan economic.
Considerați că relația de cooperare dintre cele două state ar putea fi afectată de direcția unor reforme ale sistemului judiciar din România, față de care v-ați exprimat deja îngrijorarea?
Așa cum am menționat pe 3 aprilie în acest an, împreună cu alte națiuni partenere cu România, am fost extrem de preocupați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost afectat de modificări imprevizibile ce pun în pericol eforturile României de consolidare a progresului în justiție. Efectul cumulativ al acestor modificări implică riscul încetinirii luptei împotriva corupției și punerii în pericol a independenței justiției. Sperăm că orice proces viitor va implica într-o amplă consultare toți factorii responsabili, luând în calcul recomandările existente ale CVM și GRECO. Așa cum ați văzut, probabil, în recenta sa vizită în România, procurorul general William Barr și-a exprimat aceleași preocupări și speranțe.
În județul Constanța există bază militară SUA la Mihail Kogălniceanu. Se intenționează, în viitorul apropiat, modernizarea și dotarea dispozitivului de luptă al armatei SUA la Marea Neagră?
Militarii noștri de la Mihail Kogălniceanu sunt forțe rotaționale care sprijină misiunea Alianței Atlantice. Ei se antrenează împreună cu forțele militare românești în întreaga regiune, pentru a spori capabilitatea și a promova securitatea României și a NATO în regiunea Mării Negre. Suntem recunoscători populației din comuna Mihail Kogălniceanu și tuturor comunităților din România, care ne găzduiesc cu bunăvoință. Anticipăm că această relație va continua să crească și să se dezvolte.
În opinia dvs., cum credeți că vor evolua relațiile româno-americane, pe termen scurt și mediu?
Viitorul arată foarte promițător pentru Parteneriatul nostru strategic, aflat acum în cel de-al 21-lea an. Am realizat multe lucruri împreună și, chiar în relativ scurta mea ședere aici, relațiile s-au consolidat. Nu am nicio îndoială că se va continua pe aceeași linie.
Domnule ambasador Hans Klemm, vă mulțumim pentru bunăvoința de a ne acorda acest interviu!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii