Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:38 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu. Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța - „Toate proiectele care creează disconfort vor fi finalizate în 2023. Aspectul orașului va fi schimbat radical”

ro

12 Apr, 2022 00:00 2571 Marime text

Circulația în municipiul Constanța a devenit un calvar atât pentru șoferii care circulă pe bulevardele Alexandru Lăpușneanu sau Aurel Vlaicu dar și pentru pietonii care nu mai văd finalizate lucrările de pe strada Ștefan cel Mare din municipiu, ca de altfel multe alte șantiere deschide pe care pare că nimeni nu muncește.

Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât recent primarul Vergil Chițac a anunțat că vor începe și lucrările pe bulevardul 1 Mai – Șoseaua Mangaliei.

Despre această stare de fapt care creează disconfort în rândul constănțenilor dar despre cum „a reușit PNL să se reseteze în doar 10 zile” și nu în ultimul rând despre ce șanse au UAT-urile din județul Constanța să-și finanțeze proiectele prin programul Anghel Saligny am discutat cu președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța.

 

Orașul Constanța, un șantier imens care ne sufocă la propriu! Când va fi bine?

 
Reporter: Domnule președinte, nu știu cât timp vă petreceți în traficul din Constanța, însă constănțenii au obosit. Dincolo de nemulțumirile legate de faptul că toate lucrările începute par încremenite, oamenii nu mai au speranță. Ce le trasmiteți?

Bogdan Huțucă: Sunt într-un permanent dialog primarul Vergil Chițac și îmi oferă constant informații despre stadiul proiectelor și motivele obiective pentru care anumite proiecte suferă întârzieri, care de multe ori sunt independente de Primărie și au legătură cu alți parteneri care câștigă licitații și nu reușesc să facă față sau intră într-o zonă de insolvență.

Din această perspectivă, vă asigur de un singur lucru: în anul 2023, toate aceste proiecte care astăzi sunt în diferite stadii vor fi finalizate. Și tot acest aspect pe care orașul Constanța îl are și care ne afectează pe noi toți va fi schimbat în mod radical.
 
Reporter: Este bine totuși că măcar dumneavoastră aveți dialog cu primarul Chițac. Nouă ne este de multe ori imposibil. Dacă tot discutați, ce sfaturi îi dați și cât de mulțumit sunteți de felul în care reușește domnul primar să se achite de responsabilități?

Bogdan Huțucă: Nu sunt în măsură să acord o notă edilului Chițac pentru că eu locuiesc în orașul Eforie. dar știu foarte bine ceea ce face și ce argumente are în spatele deciziilor lui.  De aceea sunt mulțumit de modul cum își efectuează actul de management Vergil Chițac.


Reporter: Putem considera că unele firme care au câștigat lucrări în Constanța boicotează aceste proiecte? Parcă nu se mai termină…

Bogdan Huțucă: Eram într-o discuție cu directorul general RAJA, cu care vă sfătuiesc să discutați pe acest subiect și care îmi explica faptul că a fost total neplăcut suprins în clipa în care contractorii pe investiții foarte mari ce țin de infrastructură au intrat într-o zonă de faliment, cu impact pe tot ce înseamnă Primăria Constanța.

Pentru că atâta timp cât nu reușim să schimbăm această infrastructură învechită aflată sub trama stradală, nu reușim să închidem nici aceste șantiere care presupun asfaltare, mobilitate urbană, modernizare. Îmi explica managerul RAJA că această zonă de insolvență și faliment nu a lovit numai Constanța, ci mai toate localitățile mari din țară. În clipa în care acești operatori au picat, au picat de peste tot. Problema este că RAJA împreună cu Primăria Constanța au găsit o zonă de compromis în care să se susțină reciproc și să reușească cumva să înlocuiască cumva căderea acestor operatori din contracte.



Reporter: Cu prețul acestor întârzieri..


Bogdan Huțucă: Prețul acestor întârzieri sunt inevitabile. Gândiți-vă atunci când un operator de pe o zonă atât de importantă intră într-o zonă de faliment, ai o sumă de complicații care țin de avansurile pe care le-ai plătit, de asigurările pe care le-ai încheiat.

Este un management al situațiilor de criză, trebuie să iei decizii rapid, dar oricât de rapid ai acționa, lucrurile nu pot fi rezolvate instant. Există o perioadă de timp, în care din punct de vedere juridic trebuie să faci niște demersuri, astfel încât să te asiguri că esti acoperit de lege și nu generezi prejudicii de altă natură.




Despre resetarea liberală în 10 zile și relația PNL Constanța cu Nicolae Ciucă
 
Reporter: De ce a fost nevoie de un nou congres extraordinar, în condiţiile în care au trecut aproximativ şase luni de la ultimul congres de acest fel? Atunci a fost ales cu majoritate de voturi la conducerea PNL, Florin Cîţu. De această dată, Nicolae Ciucă.
 
Bogdan Huțucă: Întotdeauna PNL, în funcţie de context şi conjunctură a luat decizia să îşi reseteze conducerea partidului. Asta s-a întâmplat în acest moment. Este un moment de resetare a conducerii PNL.  De ce s-a ajuns la această concluzie?

Datorită faptului că, pe de o parte guvernăm cu o coaliţie, iar premierul României nu este   neaparat şi preşedintele partidului.
Dacă relaţia dintre premierul României şi preşedintele partidului era una fluentă, şi de comunicare permanentă şi de consens, probabil că nu am fi ajuns la această decizie. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat întocmai.

Nu poţi să intri în negocieri pe teme ce ţin de guvernarea României într-o şedinţă sau mai multe ale coaliţiei, iar preşedintele PNL şi premierul să nu fi ajuns la un consens, să nu aibă un mandate comun.
De asemenea nu poţi ca în spaţiul public în relaţia cu cetăţenii poziţiile premierului în ceea ce priveşte guvernarea să fie diferite de cele ale preşedintelui partidului.

Aceasta arată că, conducerea bicefală nu este tocmai una funcţională. Evident că acest argument nu este suficient.

Un alt motiv care a contat este rezultatul sondajelor care arată că preşedintele PNL stătea mult sub nivelul partidului în sondajele naţionale, iar premierul Ciucă era mult mai bine poziţionat.


Nici aceste argumente nu sunt suficiente fiindcă deciziile de resetare se iau întotdeauna într-un context şi o conjunctură.

Cred că decizia trebuia luată având în vedere conjuncture internaţională, regională, stresantă şi complicată, iar pe de altă parte, pe plan naţional se arată perspectivele unei crize economice. Aceasta nu va fi doar în România ci în toată Europa şi nu numai.

Atunci, dacă punem toată această succesiune de trei argumente pe masă, ideea de a acţiona în mod chirurgical şi a lua o decizie rapidă de repoziţionare din punct de vedere a managementului, lucrurile par că sunt în zona firescului.

 
Reporter: Cei care au plecat din echipă după ce Florin Cîțu a devenit președintele PNL vor putea reveni acum în acest partid resetat?

Bogdan Huțucă: Din perspectiva mea, da. Pentru că PNL are misiunea să integreze în interior toate partidele care într-o formă sau alta au o poziționare de dreapta. Acest lucru nu se poate realiza decât de comun acord. Și aici urmează o întrebare? În ce măsură Forța Dreptei sau USR preferă un statut de adversar politic mai degrabă decât un statut de partener politic?


 
Reporter: Nicolae Ciucă a recunoscut la Congres (n.r. Congresul Extraordinar PNL din 10 aprilie) că nu are experiență politică. A spus însă că nu se va lăsa niciodată prizonier. Ce fel de președinte va fi Nicolae Ciucă pentru județul Constanța, un județ relativ galben, în care PNL are și primarul municipiu reședință de județ și președintele de Consiliu Județean și mulți primari?  Cu toții vor să fie ajutați să-și finalizeze proiectele pentru că doi ani trec repede și vine un ciclu electoral extrem de complicat.
 
Bogdan Huțucă: Filiala Constanța a avut relații corecte cu tot ce înseamnă conducere PNL.
Și pe vremea lui Ludovic Orban și pe vremea lui Florin Cîțu și acest lucru se va întâmpla și în mandatul lui Nicolae Ciucă.

Relația corectă tocmai asta înseamnă: noi să fim capabili să prezentăm absolut corect și argumentat nevoile județului și ale localităților și sunt convins că și din partea cealaltă se vor găsi soluții de finanțare, chiar și în acest context, în care bugetul național este unul destul de limitativ și toate speranța ne-o punem în fonduri europene, în PNRR.

 

Programului ”Anghel Saligny”. Împărțirea banilor va fi o decizie a Coaliției pe baza indicatorilor. Voi susține poziția primarilor

Reporter: Toate UAT-uri își doresc să primească finanțare pe proiectele depuse prin programul Anghel Saligny. Guvernul a suplimentat bugetul Programului de cu 15,5 miliarde de lei. La nivelul județului Constanța am văzut că au fost depuse cam 200 de proiecte. Ce șanse există ca aceastea să fie finanțate?

Bogdan Huțucă: Programul Național de Dezvoltare Locală este extrem de important, pentru că are la bază realizarea infrastructurii: drumuri, rețea de apă, canalizare și gaze. Suplimentarea de fonduri confirmă faptul că acesta este un program mult așteptat, nu doar de către edili, dar vine și ca un răspuns la nevoia de a îmbunătăți traiul comunităților locale.

La nivel national s-a depus un număr foarte mare de proiecte, care depășește colosal de mult bugetul alocat. Și-atunci PNL, a intrat într-o negociere în interiorul Coaliției și a forțat suplimentarea de buget. La acel moment se vorbea de 10, nu de 15 miliarde de lei.
Astăzi acest demers a fost închis și ceea ce înseamnă zona de gaze și infrastructură rutieră.

Eu cred că această suplimentare de buget, la nivel de județ Constanța, tot ce înseamnă proiect prealocat – 4 milioane la comună, 7 milioane la oraș, 10 milioane la municipiu, 40 de milioane pentru municipiu reședință de județ și 140 de milioane la nivel de Consiliu Județean sunt asigurați. Ulterior, din banii care mai rămân trebuie stabilit, care proiecte vor fi finanțate.

În următoarea perioadă la nivel de Coaliție vor avea din loc din nou negocieri: cum se impart banii aceștia pe județe.

Criteriile sunt cele legate de suprafața localității, de populație, de un indicator care privește nivelul investițional în drumuri la nivel de localitate și încă un indicator care privește volumul beneficiilor de la nivel național primit de județ de-a lungul timpului.

Este foarte importantă această negociere din perspectiva județului Constanța pentru că funcție de procentul alocat pe baza fiecărui criteriu de mai sus, vom beneficia fie de mai mulți, fie de mai puțin bani.

 
Reporter: La aceste negocieri alături de șeful partidului vor fi prezenți și președinții de organizații?

Bogdan Huțucă: La negocieri vor participa președinții Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, însoțiți de specialiții din fiecare partid și evident UDMR, care are un rol foarte important pentru că ministrul Cseke Attila este ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice.

Președinții de filiale nu vor participa la negocieri dar vor putea face propriul lobby și își vor putea exercita influența la nivelul președintelui partidului din care face parte.

Nu va fi simplu, pentru că sunt multe proiecte. Voi susține poziția primarilor și voi insista, din calitate de parlamentar și lider al PNL Constanța, ca acest program să fie implementat cât mai repede, chiar dacă suntem la intersecția unor momente dificile prin care trec România și Europa.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

200 de proiecte depuse spre finanțare, prin Programul Național de Dezvoltare Locală Anghel Saligny în județul Constanța


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii