Interviu. Campionul Cristian Pletea şi „scenele ireale“ de la Melbourne „Mai bine un gol urât, decât o bară frumoasă“
Interviu. Campionul Cristian Pletea şi „scenele ireale“ de la Melbourne: „Mai bine un gol urât, decât
19 Dec, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3847
Marime text
Multiplu medaliat mondial şi european şi în alte întreceri de top juvenile, jucătorul constănţean de tenis de masă Cristian Pletea pune punct junioratului, la finele acestui an, păşind într-o nouă etapă a vieţii şi a carierei sale.
La 18 ani, Cristian este unul dintre multele şi preţioasele produse ale fabricii de campioni de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa şi se desparte de juniorat cu cel mai bun rezultat al său obţinut la nivel juvenil, medalia de bronz în proba individuală la Campionatul Mondial din Australia. A fost singura prezenţă pe podium a României la această competiţie, ceea ce ridică valoarea rezultatului obţinut de tânărul constănţean, care va trece la seniori şi la anul va pleca în Germania. Despre cariera sa de până acum, trăiri la masa de concurs, gânduri şi aspiraţii, într-un interviu acordat ieri de Cristian ziarului ZIUA de Constanţa.
Ce reprezintă pentru tine această medalie la Campionatul Mondial, acum, la încheierea junioratului?
Reprezintă foarte mult, fiind cel mai bun rezultat din cariera mea de până acum. Plus că mă ajută pentru la anul, la seniori, şi pe viitor. Vede multă lume acest rezultat. La anul, voi pleca în Germania, iar această medalie m-a ajutat mult şi în privinţa contractului. Sper să continui în aceeaşi manieră şi la seniori.
În partida cu chinezul Heyi Yu, din sferturile Mondialului, câştigată de tine cu 4-0, aţi dat naştere unui schimb de mingi extraordinar, pe care Federaţia Internaţională l-a catalogat drept „scene ireale“. Părea că nu se mai termină. Povesteşte-ne cum a fost şi cum ai trăit acele momente.
Eu mai jucasem cu el de două ori şi mă bătuse de fiecare dată. Ştiam însă că împotriva unui chinez trebuie să joci fiecare punct, indiferent de scor, întrucât nu se ştie niciodată când poate să te întoarcă. Având în vedere că era şi meci pentru medalie, la 2-0 cred că şansele erau 50-50. Heyi Yu e numărul 1 în China la juniori. Am ştiut că trebuia să iau neapărat setul şi să mă distanţez la 3-0, ca să fiu mai sigur şi, în eventualitatea cedării unui set, să am în continuare timp să câştig. Pur şi simplu, am tras şi am încercat să pun toate mingile pe masă, sperând să greşească. Nu mă aşteptam însă să facă erori, eram foarte în spate. Nici eu nu ştiu cum am luat unele mingi. Am şi căzut, am dat şi cu forehand-ul, şi cu reverul, peste tot… După ce am luat acel punct, am simţit că e bine şi că am prima şansă la victorie.
Eşti un jucător foarte spectaculos. E ceva nativ, din talent sau ceva care se deprinde şi se cultivă prin antrenament?
Eu zic că am din naştere o mobilitate foarte, foarte bună. Nu am de ce să mint şi să spun că am lucrat extrem de mult la acest aspect. M-am născut cu această mobilitate şi cu talent, de pot pune mingile de la acea distanţă. Într-adevăr, am şi antrenat talentul. Totuşi, pe de altă parte, eu zic că acest joc de la depărtare nu e foarte, foarte bun. Însă, aţi văzut că nu aveam ce să fac, a venit şi a dat peste mine, dar am reuşit să mă apăr bine.
Hai să punem în balanţă spectaculozitatea şi eficienţa la masa de tenis. Eşti adeptul vorbelor care mai circulă în fotbal că, decât un gol urât, mai bine o bară frumoasă?
Nu, mai bine un gol urât. Înainte de meci, nu mă gândesc să joc spectaculos. Încerc să fiu practic, să mă ţin de tactica stabilită cu antrenorul înainte de meci şi să câştig. Nu contează cum. Pot învinge numai cu serviciul şi cu prima minge, nu mă interesează. Dar, dacă se ajunge (aproape în fiecare meci), fac şi mingi spectaculoase. Însă, cum am spus, cel mai important e să ieşi de la masă învingător. Să fii eficient şi să te ţii de tactică.
Ce va urma pentru tine acum, după depăşirea fazei junioratului? La ce echipă vei evolua?
La anul, în luna iulie, după bacalaureat, voi pleca în Germania. Mă voi muta acolo, la Saarbrucken. Echipa e locul doi - trei în Bundesliga. Merg la ei în cantonament de la vârsta de 15 ani, fiind sponsorizat de Tibhar, care e sponsor şi la această echipă. Sunt cel mai tânăr sportiv de la ei. Au avut încredere în mine încă de când eram cadet. Chiar au investit bani în mine încă de atunci, prin cantonamente, prin muncă, mi-au dat mereu antrenor când am mers acolo, m-au ajutat cu absolut tot ce am avut nevoie. De la anul, voi juca pentru ei.
Dar ţi-ai făcut deja debutul acolo.
Da, în acest an am avut două meciuri în Liga Campionilor, în grupe. Am învins în ambele partide, jucând acasă. Am plecat astfel cu dreptul la noua echipă. Deja a început lumea să mă cunoască. Le-am spus de la început că nu pot veni la ei din acest an, întrucât la anul am bacalaureatul, dar, după ce termin junioratul şi şcoala, mă mut acolo şi voi juca toate meciurile, şi în campionat. Ei mi-au spus că ar fi bine să vin şi să joc câteva partide, să mă vadă lumea, să vorbesc cu ei după meci. În Germania e cu totul altceva faţă de România. Vin şi 1.000 de oameni la un meci. Sunt curioşi să vadă cine eşti şi cum joci.
Te afli acum la Constanţa, în finele anului, pentru o perioadă mai lungă. Cum îţi petreci timpul liber, în general, şi ce hobby-uri ai?
Îmi place să ies cu prietenii. Fiind cu tenisul de masă, pierd foarte multe zile pe care le-aş fi petrecut alături de ei, astfel că, atunci când am timp, îmi place să mă plimb cu ei, să mă duc la mall, să fac shopping sau să mergem la film. Îmi place să joc şi fotbal împreună cu ei, dar mai uşor, să nu mă accidentez. În timpul liber însă nu îmi permit să pierd nopţi.
Tenisul de masă a fost primul sport pe care l-ai practicat?
Da.
Cum ai ajuns la el şi cum a decurs primul antrenament?
Am început la cinci ani şi jumătate, împreună cu fratele meu şi cu verişoara noastră. Ne-a adus la sală antrenorul Stelian Haşoti, cu care suntem vecini de scară în bloc, el stă două etaje mai sus. Ne-a întrebat de ce nu încercăm tenis de masă. La primul antrenament, ţineam mingea pe paletă, făcând două - trei duble, şi atât. La început, a fost mai mult o joacă.
Care e cea mai importantă victorie a ta de până acum? Dar insuccesul care te-a întristat cel mai mult?
Cea mai mare victorie, clar, cea de la Mondiale, din sferturi, cu chinezul, care mi-a adus o medalie la individual. Au mai fost şi altele importante, dar aceasta e cea mai preţioasă. Cel mai mare insucces al meu de până acum e tot din acest an, de la Europenele de juniori care s-au disputat la Cluj. Toată lumea a avut aşteptări mari de la mine, fiind favoritul unu al concursului individual şi jucând acasă. Am pierdut însă în turul doi, în primii 32. Am fost foarte supărat.
Ce planuri ai?
Cum am spus, la anul voi merge în Germania şi voi juca acolo. Sper să am succes la noua mea echipă, să câştig meciuri în campionat, dar şi să mă calific la Jocurile Olimpice din 2020. Eu zic că am şanse. La ultimul Pro Tour de seniori am jucat semifinală, ceea ce mi-a dat încredere că pot face acest pas, să încerc să mă calific la JO, chiar dacă sunt foarte tânăr. Eu spun că se poate.
E clar că sportul, în general, şi tenisul de masă, în special, joacă un rol important în viaţa şi în cariera ta. Te-ai gândit însă vreodată ce ai fi făcut dacă nu ai fi urmat sportul? Ce drum ţi-ar fi plăcut să apuci?
Sincer să fiu, nu m-am gândit, în condiţiile în care am început tenisul de masă de mic. Chiar nu ştiu pe ce aş fi putut să fiu bun. Probabil că aş fi urmat, ca oricine, liceul, apoi o facultate, după care aş fi avut un job normal.
Ai mers în multe ţări şi oraşe cu ocazia competiţiilor. Care locuri ţi-au plăcut cel mai mult?
La 15 ani, am participat la Campionatul Mondial de cadeţi, care s-a ţinut în Barbados (n.r. o ţară insulară situată între Marea Caraibelor şi Oceanul Atlantic. Face parte din Antilele Mici). Mi s-a părut ceva foarte frumos. Iar acum, având în vedere că am luat şi medalie, mi-a plăcut mult la Melbourne, în Australia. Nu îmi imaginam niciodată că voi vedea aşa locuri. Pur şi simplu, absolut tot ce era în oraş m-a impresionat.
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Citeşte şi:
Editorial Micul magician s-a făcut mare. În jobenul său se ascund faze ireale!
Constănţean, medaliat mondial. Joc de clasă! Cristian Pletea încheie junioratul în stil de mare campion. Pe podium în proba regină
„Scene ireale!“ Cristian Pletea, din Constanţa, bronz la Campionatul Mondial. A fost singurul sportiv din Europa ajuns în sferturi! (galerie foto)
Cristian Pletea, din Constanţa, clasat de două ori pe locul cinci la Jocurile Olimpice pentru Tineret
Finală incredibilă Constănţeanul Cristian Pletea, vicecampion european de tineret. A ratat însă la mustaţă aurul!
S-au ţinut de cuvânt După ce au cucerit medalia istorică la Mondiale, Cristian Pletea şi colegii săi s-au vopsit blonzi (galerie foto)
Cristian Pletea, medaliat de două ori la Campionatul Mondial. Pe podium a urcat şi Elena Zaharia (galerie foto+video)
La 18 ani, Cristian este unul dintre multele şi preţioasele produse ale fabricii de campioni de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa şi se desparte de juniorat cu cel mai bun rezultat al său obţinut la nivel juvenil, medalia de bronz în proba individuală la Campionatul Mondial din Australia. A fost singura prezenţă pe podium a României la această competiţie, ceea ce ridică valoarea rezultatului obţinut de tânărul constănţean, care va trece la seniori şi la anul va pleca în Germania. Despre cariera sa de până acum, trăiri la masa de concurs, gânduri şi aspiraţii, într-un interviu acordat ieri de Cristian ziarului ZIUA de Constanţa.
Ce reprezintă pentru tine această medalie la Campionatul Mondial, acum, la încheierea junioratului?
Reprezintă foarte mult, fiind cel mai bun rezultat din cariera mea de până acum. Plus că mă ajută pentru la anul, la seniori, şi pe viitor. Vede multă lume acest rezultat. La anul, voi pleca în Germania, iar această medalie m-a ajutat mult şi în privinţa contractului. Sper să continui în aceeaşi manieră şi la seniori.
În partida cu chinezul Heyi Yu, din sferturile Mondialului, câştigată de tine cu 4-0, aţi dat naştere unui schimb de mingi extraordinar, pe care Federaţia Internaţională l-a catalogat drept „scene ireale“. Părea că nu se mai termină. Povesteşte-ne cum a fost şi cum ai trăit acele momente.
Eu mai jucasem cu el de două ori şi mă bătuse de fiecare dată. Ştiam însă că împotriva unui chinez trebuie să joci fiecare punct, indiferent de scor, întrucât nu se ştie niciodată când poate să te întoarcă. Având în vedere că era şi meci pentru medalie, la 2-0 cred că şansele erau 50-50. Heyi Yu e numărul 1 în China la juniori. Am ştiut că trebuia să iau neapărat setul şi să mă distanţez la 3-0, ca să fiu mai sigur şi, în eventualitatea cedării unui set, să am în continuare timp să câştig. Pur şi simplu, am tras şi am încercat să pun toate mingile pe masă, sperând să greşească. Nu mă aşteptam însă să facă erori, eram foarte în spate. Nici eu nu ştiu cum am luat unele mingi. Am şi căzut, am dat şi cu forehand-ul, şi cu reverul, peste tot… După ce am luat acel punct, am simţit că e bine şi că am prima şansă la victorie.
Eşti un jucător foarte spectaculos. E ceva nativ, din talent sau ceva care se deprinde şi se cultivă prin antrenament?
Eu zic că am din naştere o mobilitate foarte, foarte bună. Nu am de ce să mint şi să spun că am lucrat extrem de mult la acest aspect. M-am născut cu această mobilitate şi cu talent, de pot pune mingile de la acea distanţă. Într-adevăr, am şi antrenat talentul. Totuşi, pe de altă parte, eu zic că acest joc de la depărtare nu e foarte, foarte bun. Însă, aţi văzut că nu aveam ce să fac, a venit şi a dat peste mine, dar am reuşit să mă apăr bine.
Hai să punem în balanţă spectaculozitatea şi eficienţa la masa de tenis. Eşti adeptul vorbelor care mai circulă în fotbal că, decât un gol urât, mai bine o bară frumoasă?
Nu, mai bine un gol urât. Înainte de meci, nu mă gândesc să joc spectaculos. Încerc să fiu practic, să mă ţin de tactica stabilită cu antrenorul înainte de meci şi să câştig. Nu contează cum. Pot învinge numai cu serviciul şi cu prima minge, nu mă interesează. Dar, dacă se ajunge (aproape în fiecare meci), fac şi mingi spectaculoase. Însă, cum am spus, cel mai important e să ieşi de la masă învingător. Să fii eficient şi să te ţii de tactică.
Ce va urma pentru tine acum, după depăşirea fazei junioratului? La ce echipă vei evolua?
La anul, în luna iulie, după bacalaureat, voi pleca în Germania. Mă voi muta acolo, la Saarbrucken. Echipa e locul doi - trei în Bundesliga. Merg la ei în cantonament de la vârsta de 15 ani, fiind sponsorizat de Tibhar, care e sponsor şi la această echipă. Sunt cel mai tânăr sportiv de la ei. Au avut încredere în mine încă de când eram cadet. Chiar au investit bani în mine încă de atunci, prin cantonamente, prin muncă, mi-au dat mereu antrenor când am mers acolo, m-au ajutat cu absolut tot ce am avut nevoie. De la anul, voi juca pentru ei.
Dar ţi-ai făcut deja debutul acolo.
Da, în acest an am avut două meciuri în Liga Campionilor, în grupe. Am învins în ambele partide, jucând acasă. Am plecat astfel cu dreptul la noua echipă. Deja a început lumea să mă cunoască. Le-am spus de la început că nu pot veni la ei din acest an, întrucât la anul am bacalaureatul, dar, după ce termin junioratul şi şcoala, mă mut acolo şi voi juca toate meciurile, şi în campionat. Ei mi-au spus că ar fi bine să vin şi să joc câteva partide, să mă vadă lumea, să vorbesc cu ei după meci. În Germania e cu totul altceva faţă de România. Vin şi 1.000 de oameni la un meci. Sunt curioşi să vadă cine eşti şi cum joci.
Te afli acum la Constanţa, în finele anului, pentru o perioadă mai lungă. Cum îţi petreci timpul liber, în general, şi ce hobby-uri ai?
Îmi place să ies cu prietenii. Fiind cu tenisul de masă, pierd foarte multe zile pe care le-aş fi petrecut alături de ei, astfel că, atunci când am timp, îmi place să mă plimb cu ei, să mă duc la mall, să fac shopping sau să mergem la film. Îmi place să joc şi fotbal împreună cu ei, dar mai uşor, să nu mă accidentez. În timpul liber însă nu îmi permit să pierd nopţi.
Tenisul de masă a fost primul sport pe care l-ai practicat?
Da.
Cum ai ajuns la el şi cum a decurs primul antrenament?
Am început la cinci ani şi jumătate, împreună cu fratele meu şi cu verişoara noastră. Ne-a adus la sală antrenorul Stelian Haşoti, cu care suntem vecini de scară în bloc, el stă două etaje mai sus. Ne-a întrebat de ce nu încercăm tenis de masă. La primul antrenament, ţineam mingea pe paletă, făcând două - trei duble, şi atât. La început, a fost mai mult o joacă.
Care e cea mai importantă victorie a ta de până acum? Dar insuccesul care te-a întristat cel mai mult?
Cea mai mare victorie, clar, cea de la Mondiale, din sferturi, cu chinezul, care mi-a adus o medalie la individual. Au mai fost şi altele importante, dar aceasta e cea mai preţioasă. Cel mai mare insucces al meu de până acum e tot din acest an, de la Europenele de juniori care s-au disputat la Cluj. Toată lumea a avut aşteptări mari de la mine, fiind favoritul unu al concursului individual şi jucând acasă. Am pierdut însă în turul doi, în primii 32. Am fost foarte supărat.
Ce planuri ai?
Cum am spus, la anul voi merge în Germania şi voi juca acolo. Sper să am succes la noua mea echipă, să câştig meciuri în campionat, dar şi să mă calific la Jocurile Olimpice din 2020. Eu zic că am şanse. La ultimul Pro Tour de seniori am jucat semifinală, ceea ce mi-a dat încredere că pot face acest pas, să încerc să mă calific la JO, chiar dacă sunt foarte tânăr. Eu spun că se poate.
E clar că sportul, în general, şi tenisul de masă, în special, joacă un rol important în viaţa şi în cariera ta. Te-ai gândit însă vreodată ce ai fi făcut dacă nu ai fi urmat sportul? Ce drum ţi-ar fi plăcut să apuci?
Sincer să fiu, nu m-am gândit, în condiţiile în care am început tenisul de masă de mic. Chiar nu ştiu pe ce aş fi putut să fiu bun. Probabil că aş fi urmat, ca oricine, liceul, apoi o facultate, după care aş fi avut un job normal.
Ai mers în multe ţări şi oraşe cu ocazia competiţiilor. Care locuri ţi-au plăcut cel mai mult?
La 15 ani, am participat la Campionatul Mondial de cadeţi, care s-a ţinut în Barbados (n.r. o ţară insulară situată între Marea Caraibelor şi Oceanul Atlantic. Face parte din Antilele Mici). Mi s-a părut ceva foarte frumos. Iar acum, având în vedere că am luat şi medalie, mi-a plăcut mult la Melbourne, în Australia. Nu îmi imaginam niciodată că voi vedea aşa locuri. Pur şi simplu, absolut tot ce era în oraş m-a impresionat.
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Citeşte şi:
Editorial Micul magician s-a făcut mare. În jobenul său se ascund faze ireale!
Constănţean, medaliat mondial. Joc de clasă! Cristian Pletea încheie junioratul în stil de mare campion. Pe podium în proba regină
„Scene ireale!“ Cristian Pletea, din Constanţa, bronz la Campionatul Mondial. A fost singurul sportiv din Europa ajuns în sferturi! (galerie foto)
Cristian Pletea, din Constanţa, clasat de două ori pe locul cinci la Jocurile Olimpice pentru Tineret
Finală incredibilă Constănţeanul Cristian Pletea, vicecampion european de tineret. A ratat însă la mustaţă aurul!
S-au ţinut de cuvânt După ce au cucerit medalia istorică la Mondiale, Cristian Pletea şi colegii săi s-au vopsit blonzi (galerie foto)
Cristian Pletea, medaliat de două ori la Campionatul Mondial. Pe podium a urcat şi Elena Zaharia (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii