Interviu cu arhitecta Constanța Carp, proiectantul lucrărilor de renaștere a Cazinoului „Cazinoul nu poate fi «uitat», scopul unei restaurări este acela de a asigura o existență «vie» a unui monument“
Interviu cu arhitecta Constanța Carp, proiectantul lucrărilor de renaștere a Cazinoului: „Cazinoul nu poate
09 Dec, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
7448
Marime text
- Constanța Carp este arhitectul ce a întocmit proiectul de reabilitare și consolidare a Cazinoului din Constanța.
- Arhitectul a acordat un interviu în exclusivitate ZIUA de Constanța, în cadrul căruia a vorbit despre ce a însemnat realizarea acestui proiect.
- „Trebuie să recunoaștem că, pentru țara noastră și pentru orașul Constanța în special, este un simbol cu mare încărcătură istorică, arhitectural - urbanistică, inclusiv caracterul de unicitate provenit din relația directă cu marea“, a afirmat arhitectul.
- De asemenea, acesta a explicat: „Cazinoul nu poate fi «uitat», scopul unei restaurări este acela de a asigura o existență «vie» a unui monument, în concordanță cu cerințele actuale de conformare a unor funcțiuni cu caracter public“.
Pe data de 20 decembrie 2020 se împlinește un an de la semnarea contractului pentru restaurarea și consolidarea Cazinoului din Constanța, document care, pentru constănțeni, dar și pentru toți cei ce iubesc edificiul, a echivalat cu noi speranțe privind renașterea acestuia.
Într-adevăr, la aproape un an de la semnarea contractului, într-un timp de realizare a proiectului foarte scurt și într-un timp de execuție de asemenea scurt și derulat în plină pandemie, Cazinoul din Constanța renaște văzând cu ochii.
Arhitectul Constanța Carp, proiectantul lucrărilor de reabilitare și consolidare a clădirii-emblemă a Constanței, a acordat un interviu în exclusivitate ZIUA de Constanța, în cadrul căruia a vorbit despre ce a însemnat realizarea acestui proiect.
Pe parcursul discuției, arhitectul a explicat care au fost provocările cele mai mari cărora echipa de proiectare a trebuit să le facă față, despre elementele ce i se adăugaseră Cazinoului în perioada comunistă și care au fost îndepărtate, dar și despre cum va fi „pregătit“ Cazinoul pentru a înfrunta mediul deosebit în care se află.
„Cazinoul nu poate fi «uitat», scopul unei restaurări este acela de a asigura o existență «vie» a unui monument, în concordanță cu cerințele actuale de conformare a unor funcțiuni cu caracter public“, a explicat arhitectul Constanța Carp.
Constanța Carp este administratorul societății Remon Proiect care face parte din asocierea Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere) & Remon Proiect SRL & Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL, ce se ocupă de lucrările desfășurate la Cazino.
1. Nouă, constănțenilor, ne place să ne gândim la Cazino ca fiind unic în lume. Simbol al orașului, peste Cazino au trecut mulți ani nemiloși până să înceapă procesul de renaștere. În acest context, aș dori să vă întreb cum a fost, pentru dumneavoastră, ca arhitect proiectant, lucrul la proiectul de reabilitare a monumentului, cu atât mai mult cu cât a trebuit să vă încadrați într-un timp foarte scurt pentru o asemenea lucrare?
1. Clădirea Cazinoului, edificată în stil ArtNouveau, nu este unică în lume, există multe exemple foarte valoroase în spațiul european (Franța, Spania, Austria). Dar trebuie să recunoaștem că, pentru țara noastră și pentru orașul Constanța în special, este un simbol cu mare încărcătură istorică, arhitectural - urbanistică, inclusiv caracterul de unicitate provenit din relația directă cu marea.
Întocmirea proiectului de execuție într-un timp foarte scurt (inclusiv obținerea avizelor și a Autorizației de Construire) a fost o provocare pentru orice proiectant, dar am putut respecta acest termen deoarece colectivul de proiectare pe care îl coordonez (arhitecți, structuriști, ingineri instalatori, restauratori componente artistice) dispune de o vastă experiență în domeniu, iar mobilizarea tuturor celor implicați a fost exemplară pentru respectarea termenelor de predare în condiții de calitate maximă .
2. Care au fost cele mai mari provocări cărora a trebuit să le faceți față prin proiect?
2. Cea mai mare provocare a fost determinarea intervențiilor neadecvate executate în timp în raport cu identificarea elementelor autentice la interiorul și exteriorul monumentului, precum și decizia de a înlătura aceste elemente incompatibile, astfel încât să obținem un concept de restaurare unitar, cât mai apropiat de imaginea inițială stil ArtNouveau.
Sondajele executate odată cu deschiderea șantierului au evidențiat și carențe majore ale structurii de rezistență ce puneau în pericol chiar stabilitatea clădirii.
O altă preocupare majoră a colectivului de proiectare a constat în refuncționalizarea clădirii la standarde actuale fără a aduce prejudicii volumetriei interioare și exterioare a monumentului.
3. Cu siguranță, de-a lungul carierei dumneavoastră, ați avut ocazia să contribuiți la renașterea multor monumente arhitecturale, fiecare având specificul său. Prin ce diferă Cazinoul de alte proiecte pe care le-ați realizat, de-a lungul timpului?
3. Orice proiect de consolidare și restaurare a unei clădiri cu statut de monument istoric se bazează pe principii general valabile: păstrarea și evidențierea elementelor componente originare, înlăturarea intervențiilor ulterioare neadecvate, asigurarea stabilității structurale fără agresarea monumentului, amenajarea unei funcțiuni compatibile cu spațiile componente inclusiv dotarea tehnico – edilitară, etc. În cazul Cazinoului, contextul fiind foarte complex, a fost necesară coroborarea rezultatelor cercetărilor „in situ“ cu documentarea istorică și corelarea tuturor specialităților care compun decizia finală de intervenție.
4. Cazinoul are o istorie bogată, inclusiv o istorie bogată în ceea ce privește „versiunile“ sale, dacă putem să spunem așa. La începutul executării contractului semnat cu Compania Națională de Investiții, erau mulți cei care se temeau că lucrările nu vor respecta istoria edificiului și că se va încerca o „modernizare forțată“ a sa. Știm acum că, în proiectul realizat de dumneavoastră, s-a cuprins inclusiv documentarul istoric. În acest sens, aș vrea să vă rog să ne vorbiți un pic, în măsura în care se poate, despre cum va arăta Cazinoul când va fi gata și ce va fi diferit față de cum arăta înainte de a fi abandonat. Sunt unele anexe ce i s-au adăugat în perioada comunistă la care s-a renunțat prin proeictul de restaurare?
4. Documentarea istorică și analiza intervențiilor agresive din anii 80 au determinat conceptul general de consolidare și restaurare a monumentului prin revenirea la imaginea de la momentul edificării lui, din punct de vedere planimetric și plastic arhitectural: înlăturarea compartimentărilor practicate ulterior, desfacerea scării adăugate pe latura dinspre mare, deschiderea și reconfigurarea golurilor inițiale de uși și ferestre, punerea în valoare a scoicii metalice decorative de la interiorul etajului (între sala de spectacole și sala de bal), remodelarea elementelor decorative interioare și exterioare (stucatură, frescă, vitralii, corpuri de iluminat, pardoseli, tâmplărie, etc.).
O mare surpriză pentru noi a fost aceea că pe parcursul lucrărilor de degajare a subsolului au ieșit la iveală elemente originale foarte interesante: paramentul din piatră și cărămidă, grinzile metalice originale aparținând structurii executate de ing. Anghel Saligny, goluri cu arce în plin cintru, etc. Ca urmare, am decis adaptarea funcțiunii unor spații din subsol astfel încât să fie puse în valoare și integrate în circuitul muzeal al Cazinoului.
5. Totodată, proiectul pentru renașterea Cazinoului are o componentă foarte importantă în ce privește consolidarea sa. Amplasat în bătaia valurilor, a aerului sărat, dar și a vântului nemilos din iernile constănțene, Cazinoul are de înfruntat multe provocări pentru a se păstra drept și maiestuos în ciuda scurgerii timpului. Neglijarea din ultimii ani pe care, din păcate, a suferit-o, ne-a arătat inclusiv cât de periculos este, pentru conservarea sa, mediul în care se află. Ce măsuri de consolidare sunt prevăzute în proiectul realizat de dumneavoastră?
5. Starea accentuată de degradare a structurii de rezistență, atât a elementelor de beton armat, cât și a structurii metalice a șarpantei, a determinat colectivul de ingineri structuriști condus de prof. ing. Paul Ioan să completeze proiectul de consolidare cu intervenții majore: planșee noi din beton armat peste zone din subsol, stâlpi și diafragme locale din beton armat, piloți forați, injectări în masa zidăriei existente, etc. Toate aceste lucrări de consolidare au fost gândite fără a altera volumetria spațiilor interioare și în directă corelare cu elementele decorative ce urmează a fi restaurate.
Având în vedere contextul climatic existent, deosebit de agresiv, în cadrul proiectului au fost prevăzute finisaje cu tratamente specifice rezistente la intemperii și aer salin pentru tencuieli și tâmplărie exterioară, structuri metalice, piatră, etc.
6. În contextul tehnologic actual, sunt unii care se tem că, în ciuda renașterii sale, Cazinoul va fi „uitat“ ori „ocolit“ pentru că nu ar ține pasul cu aspectele de confort pe care le aduce cu sine tehnologia modernă, iar aici vorbim inclusiv de internet wireless, să spunem, ori aer condiționat. Ce „surprize“ le va rezerva Cazinoul fanilor tehnologiei, la momentul redeschiderii?
6. Cazinoul nu poate fi „uitat“, scopul unei restaurări este acela de a asigura o existență „vie“ a unui monument, în concordanță cu cerințele actuale de conformare a unor funcțiuni cu caracter public. O componentă importantă a proiectului o constituie instalațiile aferente, astfel Cazinoul va fi dotat cu instalații moderne de încălzire, climatizare, electrice (curenți tari și curenți slabi), etc., toate acestea subordonate statutului de monument istoric.
7. În încheiere, care a fost, pentru dumneavoastră, cea mai frumoasă parte din munca la renașterea Cazinoului din Constanța?
7. Cred că pentru orice proiectant restaurator partea cea mai incitantă a activității lui este „dezvăluirea“ monumentului pe parcursul desfășurării lucrărilor de execuție, elementele noi care apar și integrarea lor în conceptul general de intervenție. Activitatea de restaurare a proiectanților și executanților se încheie la momentul recepționării lucrărilor.
Citește și:
Cele două vești bune primite de Cazinoul din Constanța, la 117 ani de la semnarea actului său de naștere (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii