Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu autorul celei mai așteptate cărți gastronomice Cine este Cosmin Dragomir și ce înseamnă „Curatorul de zacuscă“

ro

07 Sep, 2021 00:00 2928 Marime text
  • Autorul celei mai așteptate cărți gastronomice, Cosmin Dragmir a vorbit pentru cotidianul ZIUA de Constanța despre copilărie, carte și ponturi de care trebuie să ținem cont când ne alegem fructele și legumele.
Cosmin Dragomir s-a născut în Focșani. Nu este bucătar, este jurnalist, dar iubește gastronomia. Prin această culegere, autorul reușește să lanseze educația gastronomică în România.  Acest jurnal gastronomic al tuturor timpurilor înglobează cu succes rețete vechi culese cu greu și nu numai.

„Sper că fac educație gastronomică. Îmi doresc foarte mult să scăpăm de acest rasism culinar pe care îl avem că nimic nu e al nostru.“


În timpul interviului, Cosmin Dragomir ne-a povestit despre cine este el, despre cum a luat naștere cartea și am discutat despre anumite capitole din culegerea sa. Ne-a dezvăluit ce preparat îi pregăteam mama sa în copilărie și ne-a spus că i-a oferit un întreg capitol acestui desert deoarece este pe cale de dispariție.

Totuși, Cosmin are experiență în domeniul horeca. Ne-a dat un pont important pentru atunci când mergem la piață să cumpărăm fructe și legume:

„Nu tot timpul la piață e mai bine. Nu zic să nu cumpărăm de la piață, zic să avem grijă de la cine cumpărăm din piață.“

Întreaga experiență prin care a trecut, povestea care susține această afirmație a fost detaliată în interviu.

Și cum această carte a luat naștere dintr-o simplă coincidență, el fiind specializat în jurnalismul de gastronomie, ne-a promis că vor mai urma alte cărți cu aceeași greutate ca cea pe care a lansat-o duminică, 5 august, la Constanța.

La capitolul preparate românești care ne diferențiază de alte popoare, Cosmin Dragomir ne-a oferit o poveste despre turiștii români care caută ciorba în vacanțele în străinătate.

„Ciorbele ne sunt cu adevărat identitare. Sunt o mâncare de zi de zi cu o frecvență enormă de consum, aproape în fiecare zi mâncăm ciorbă și avem foarte multe variațiuni, avem sute de rețete diferite de ciorbe, nu ceea ce vedem, din păcate, în restaurante. Oriunde te duci, că ești în Bucovina, că ești lângă Dunăre, ai aceleași șașe - șapte tipuri de ciorbe.“

Interviul integral îl găsești pe link-ul de mai jos.


Citește și:

„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir: Despre tot și toate. Gastronomia românească și conexiunile sale

Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir: Ciorba noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi... Și ciorba s-a fiert!



 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii