Interviu cu avocatul Toni Bobe, din Baroul Constanța Cum putem ataca în instanță o amendă primită pentru încălcarea ordonanțelor militare
Interviu cu avocatul Toni Bobe, din Baroul Constanța: Cum putem ataca în instanță o amendă primită pentru
17 Apr, 2020 15:25
ZIUA de Constanta
6176
Marime text
Odată cu ordonanţele militare ce restrâng dreptul la liberă circulaţie, dar şi alte drepturi şi libertăţi cetăţeneşti pe fondul epidemiei de Coronavirus, au apărut şi amezile usturătoare pentru cei ce nu respectă prevederile legale în vigoare. Avocatul Toni Bobe, din Baroul Constanţa, ne-a explicat în cadrul unui interviu care este primul pas pe care îl putem face pentru a contesta o astfel de sancţiune, precum și dacă procedura privind contestarea sancțiunilor de acest gen diferă cumva în cazul persoanelor juridice. Mai mult, avocatul Toni Bobe a vorbit și despre motivele ce ar putea fi invocate în susținerea unei contestaţii împotriva unei sancțiuni de acest gen?
Întrebări redacție:
1. Domnule avocat, care este primul pas pe care îl putem face pentru a contesta o astfel de sancţiune, imediat după ce o persoană este amendată?
Într-o astfel de situție, primul pas este contactarea unui profesionist - avocat. Dacă nu putem sau nu dorim un profesionist, fiecare poate formula o plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenției pe care il considerăm nelegal. Trebuie să intrăm în posesia procesului verbal de constatare și sancționare. Apoi ne adresăm Judecătoriei in circumscripția căreia am fost sancționati cu respectarea conditiilor impuse de OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență și O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
2. Decretul privind instalarea stării de urgenţă a afectat şi mersul dosarelor în instanţe. Un proces ce are ca obiect contestarea unei astfel de amenzi se poate judeca înainte de finalizarea stării de urgenţă din România, sau urmează cursul cauzelor civile ce nu sunt considerate urgenţe?
Un dosar având ca obiect anularea unui proces verbal de constatare și sancționare a unei contraventii nu se va soluționa în perioada existenței stării de urgență. Astfel potrivit prevederilor art.63 din Decretului Prezidențial nr. 240/2020 și prevederilor art.1 din Hotărârea nr.5/26.03.2020 a Colegiului de Conducere al Curții de Apel Constanța cauzele civile care se desfașoară în acestă perioadă sunt prevăzute în mod expres, iar astfel de dosare nu se regasesc printre excepțiile enumerate;
3. În cazul în care contestațiile nu se pot judeca în timpul stării de urgenţă, există riscul să se prescrie dreptul la acţiune în acest interval? Adică, există riscul să pierdem un astfel de proces pe motiv că s-ar fi judecat prea târziu faţă de momentul la care a fost aplicată amenda?
Nu, termenele pentru exercitarea dreptului de contestare a unui proces verbal de constatare și sancționare a unei contravemții sunt suspendate pe durata existenței stării de urgență. Asta însemna că după încetarea acestei stări excepționale dreptul poate fi exercitat și contestația poate fi depusă la Judecatoria competentă;
4. Să spunem că avem un caz în care un cetăţean a fost amendat cu 10.000 de lei pentru nerespectarea unor prevederi ale ordonanțelor militare în vigoare. La momentul la care acet cetățean contestă o astfel de amendă, este obligat să achite vreo taxă de timbru sau altă taxă în timpul procesului?
Da, se achită aceeași taxa de timbru, respectiv 20 de lei. Așa cum am spus mai sus, atât plata taxei cât și depunerea plângerii se recomandă a se depune după încetarea stării de urgență;
5. Procedura privind contestarea sancțiunilor de acest gen diferă cumva în cazul persoanelor juridice?
Nu, procedura de contestare este unică, indiferent de calitatea contravenientului, persoană fizică sau juridică.
6. Care ar fi motivele ce ar putea fi invocate în susținerea unei contestaţii împotriva unei sancțiuni de acest gen?
În esență motivele pe care le putem invoca sunt împărțite în două categorii: nerespectări vizând condiții de formă si condiții de fond. Condițiile de formă reprezintă respectarea unor cerințe impuse de actele normative privind date cum ar fi: date de indentificare a contravenintului, locul constatării contraventiei, data savarsirii si data constatarii, etc. Conditiile de fond reprezinta descrierea cat mai corecta a faptei pentru care persoana a fost sanctionata. În acest sens, recomand persoanelor sancționate în mod nelegal să facă obiecțiuni cu privire o situatie constatată eronat de catre organele de control.
7. Ce probe am putea aduce în instanţă în favoarea noastră, pentru a putea răsturna prezumţia de legalitate de care se bucură actul legal contestat?
În sustinerea plângerii pot fi administrate orice probe sunt considerate utile de catre contravenient. În principal, inscrisuri, martori, fotografii, inregistrari audio/video, etc.
8. O ultimă întrebare: în cazul în care pierdem un astfel de proces, există cumva vreo altă cale de atac, la instanţa superioară?
Da, impotriva solutiei pronunțată de către instanța de fond se poate exercita calea de atac a apelului, la instanța superioară.
Totuși pentru a nu fi în situația de a contesta recomand tuturor să respecte restricțiile impuse de autorități pentru a putea trece, în siguranță, peste această situație excepțională. Însă, în măsura în care vor exista sancționari nelegale, fiecare este dator să își protejeze drepturile sale și să acționeze în limite legale pentru a înlătura orice formă de abuz de putere.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii