Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:18 03 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Eden Mamut, director și cercetător științific al Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie în cadrul Universității „Ovidius“ Constanța

ro

03 Oct, 2024 09:00 260 Marime text

Eden Mamut este director și cercetător științific al Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie în cadrul Universității „Ovidius“ Constanța și a fost și președintele Consiliului de Administrație al RADET Constanța.
 
Domnule profesor, după cum am mai publicat și noi la rubrica de știri, reprezentați România în calitate de expert în grupul pentru nanomateriale de la Agenția europeană pentru substanțe chimice – ECHA, recent, prin ordinul Primului Ministru, vi s-a prelungit cu încă 3 ani, mandatul de membru al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, anul trecut ați fost ales membru al Academiei Mondiale pentru Artă și Știință, iar în urmă cu câțiva ani, prin decret al Președintelui României vi s-a conferit Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler. Probabil că nu greșim dacă spunem că sunteți unul dintre cei mai titrați universitari constănțeni. Dar la început de an universitar vă rog să ne prezentați prioritățile dvs. din domeniul educației.

EM: Vă mulțumesc pentru introducere! Ca de fiecare dată, cel mai important proiect este cel care îl începem. Și în această lună chiar începem un proiect de excepție în cadrul programului ERASMUS finanțat de Comisia Europeană, care este coordonat de colectivul nostru de la Universitatea Ovidius din Constanța și are acronimul UPTAKERS. Avem parteneri deosebiți cum ar fi Universitatea La Sapienza din Roma și Universitatea Politehnică din Barcelona și alături de care vom sprijini un grup de 6 Universitati din Egipt, Tunisia și Iordania pentru a dezvolta capacitățile acestora de predare folosind tehnologii digitale de tip Realitate Virtuală.

Ce fel de activități va derula colectivul de la Constanța în cadrul acestui proiect?
 
EM: Înafara coordonării tuturor activităților din proiect, vom organiza și un curs demonstrativ la disciplina Procese în motoare cu ardere internă de la specializarea Autovehicule rutiere, combinând instrumente de Realitate virtuală, Realitate Augmentată și Inteligență Artificială. La activitățile cu studenții, vom folosi platforme de Proiectare Asistată de Calculator și simulare. Ne vor ajuta dotările realizate până în prezent, constând în Centrul de Date de tip Cloud “Ovidius Cyber Cloud” și laboratoarele cu dotări de ultimă generație. Predarea se va face în sistem hibrid cu implicarea partenerilor din proiectul UPTAKERS dar și a unor specialiști din industria auto.
 
Cum sprijiniți sectorul de învățământ pre-universitar?
 
EM: Sub egida Rețelei Universităților de la Marea Neagră, am semnat un acord de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și promovăm educația pentru dezvoltare durabilă în zone costiere numită și educație pentru economia albastră. Lucrăm în special cu liceele din județul Constanța dar am realizat un laborator de predare la una dintre grădinițele din Constanța și am dezvoltat planuri de lecții și programe de predare. În toamna aceasta vom lansa un apel pentru a selecta mai multe grădinițe unde să replicam această experiență. De asemenea, am selectat o școală primară din Murfatlar, unde vom realiza primul laborator de acest gen pentru școlile primare, iar anul viitor vom continua la școlile generale și licee.
 
Sunteți și directorul Institutului pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Care sunt prioritățile în domeniul cercetării?
 
EM: Este o perioadă cu o intensitate deosebită în acest domeniu. Am finalizat căteva proiecte majore și acum suntem angajați în procesul de valorificare a rezultatelor. S-au depus peste 10 dosare de cereri de brevete de invenție la OSIM, se scriu articole, se participă la conferințe și se pregătesc noi proiecte. În colaborare cu dl. Prof. Jun Taniguchi de la Universitatea pentru Știință din Tokio, pregătim o amplă monografie în domeniul nanotehnologiilor la care vom colabora cu colegii de la Universitatea din București, INCD Microtehnologii, Institute ale Academiei Române și parteneri din UE.
 
Cum colaborați cu autoritățile și partenerii locali?
 
EM: Avem colaborări f. frumoase. De exemplu, în proiectul DTE Climate în cadrul căruia, se constituie Centru national de competență pentru adaptare la schimbări climatice, avem un parteneriat larg cu autorități locale, agenții, administrații cu atribuții în acest domeniu și companii private, pentru a dezvolta metodologii, proceduri și tehnologii de combatere a efectelor schimbărilor climatice. Se dezvoltă o infrastructură constând într-o platformă de cercetare plutitoare ce va fi amplasată pe lacul Sutghiol și o navă cu scop de cercetare. Se culeg probe, se analizează și se dezvoltă modele legate de eutrofizarea laculurilor și a zonei costiere în contextual schimbărilor climatice și tehnologii de combatere a efectelor, de adaptare și de consolidare a rezilienței comunăților din zonele limitrofe.
 
Vă mulțumim pentru informațiile oferite și pentru că data de 3 octombrie are o semnificație deosebită pentru dvs personal, vă urăm la mulți ani cu sănătate și cât mai multe împliniri!

EM: Vă mulțumesc pentru urări și pentru interesul dvs legat de activitățile pe care le desfășurăm! Profit de acestă ocazie și urez și eu mult succes studenților noștri și cadrelor didactice din Universitatea Ovidius și din Centru universitar constănțean precum și tuturor cititorilor dvs!

Citește și

Universitatea „Ovidius” Constanța a finalizat proiectul „EITRM-OUC”. Ce a presupus acesta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii