Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu prof. Gabriela Carmen Neagu, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic „Numărul de clase a IX-a este mai mare, întrucât avem mai mulți absolvenți de-a VIII-a”

ro

23 May, 2020 00:00 7413 Marime text

 
  • În perioada 25-29 mai 2020, prima ediție ONLINE a Târgului Ofertelor Educaționale 2020-2021
  • „Invităm viitorii absolvenți ai claselor a VII-a, a VIII-a, a XI-a sau a XII-a să răspundă la chestionarele de opțiuni pentru traseele educaționale, cu răspuns online”
  • „Învățământul profesional se află într-o ușoară creștere de la 27,8% la 28,6% din totalul planului de școlarizare la clasa a IX-a”

De luni, 25 mai și până vineri, 29 mai 2020, ISJ Constanța, în colaborare cu CJRAE Constanța și partenerii educaționali prezintă prima ediție ONLINE a Târgului Ofertelor Educaționale 2020-2021, sub același slogan - Alege EDUCAȚIA! Este calea către viitorul tău.
 
Toate unitățile de învățământ liceal, profesional, dual și postliceal din județ își vor deschide porțile virtuale și vor promova oferta educațională online, atât pe site-ul lor, cât și pe site-ul ISJ Constanța. 
 
Elevii și părinții, persoanele interesate vor putea interacționa în același mod cu reprezentanții unităților de învățământ participante la nouă formă de prezentare a Târgului din acest an.
 
Opțiunile școlare ale elevilor de clasa a VII-a și a VIII-a vor putea fi cunoscute tot online, prin Chestionarele pregătite de organizatori.
De asemenea, și opțiunile pentru continuarea studiilor după clasa a XI-a învățământ profesional sau după absolvirea liceului vor fi cunoscute prin aplicarea online a chestionarelor specifice.
 
Săptămâna de promovare a ofertelor educaționale se subscrie atât strategiilor de promovare ale MEC și ISJ Constanța, cât și Săptămânii europene a competențelor profesionale – European Skills Week, eveniment în derulare pe tot parcursul anului 2020.
 

Reamintim că târgurile constănțene organizate în ultimii ani, inclusiv cele dedicate în mod special învățământului profesional și dual, au primit marca europeană de calitate, fiind conectate cu evenimente europene de gen.

 
În aceeași perioadă se va publica Ghidul admiterii 2020-2021, conținând atât planurile de școlarizare ale tuturor unităților de învățământ liceal, profesional, dual și postliceal, de stat și particular, pentru învățământul de masă și special, din județul Constanța, cât și detalii referitoare la calendarul și etapele de înscriere în clasa a IX-a a absolvenților de clasa a VIII-a.
 
  • Cum va funcționa concret acest târg online? Ce adrese trebuie să acceseze elevii spre a afla informații?
  • Pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Constanța se va posta lista link-urilor către site-urile liceelor teoretice, vocaționale și tehnologice din județ, precum și ale unităților de învățământ postliceal, de stat și particular. Ofertele educaționale vor fi prezentate prin intermediul formatelor audio-video, tururi virtuale, posibilitatea interacțiunii online cu elevii/părinții interesați. Fiecare unitate își va putea evidenția parteneriatele educaționale și rezultatele/ exemplele de bună practică, proiectele școlii, foștii absolvenți deveniți personalități marcante ale societății românești locale/naționale. Se vor regăsi testimoniale/ interviuri ale actualilor elevi ai școlii, demonstrații practice, imagini/postări/înregistrări relevante din arhiva școlii și multe alte materiale care să promoveze resursele materiale, rezultatele, perspectivele și oamenii unităților de învățământ.
Împreună cu CJRAE Constanța invităm viitorii absolvenți ai claselor a VII-a, a VIII-a, a XI-a sau a XII-a să răspundă la chestionarele de opțiuni pentru traseele educaționale, cu răspuns online, acesta fiind unul din obiectivele propuse de organizatorii acestui eveniment.
Un alt obiectiv este acela de ne conecta, prin provocări comune, la seria evenimentelor europene derulate sub titlul European Skills Week, vizate fiind în special unitățile de învățământ profesional și tehnic. În acest context, tema anului este „Excelență în VET și educația în era digitală”.
 Site-ul ISJ Constanța va găzdui, totodată, și link-uri ale partenerilor noștri din mediul universitar constănțean, care să vină în întâmpinarea viitoarelor alegeri și opțiuni ale absolvenților de liceu.
Este un eveniment în premieră, porțile virtuale ale liceelor sau universităților vor fi deschise, de data aceasta, 24/7, iar cu sprijinul conducerilor școlilor gimnaziale, facem tot posibilul ca ofertele să fie cunoscute și de către elevii care nu au conexiuni la internet și care pot primi materiale tipărite, inclusiv Ghidul admiterii pe care îl publicăm anual.
Sperăm ca demersul nostru să aibă rezultatele așteptate, măsurate în numărul de elevi și de părinți ai acestora care beneficiază de informațiile necesare și credem că va putea continua sub această formă și în ediții ulterioare.
 
- Cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a în anul școlar 2020-2021 a suferit modificări?

- Comparativ cu anul trecut, numărul de clase a IX-a, respectiv de locuri disponibile, este mai mare datorită faptului că în anul 2020 avem mai mulți absolvenți de clasa a VIII-a. Analizând ponderile, învățământul profesional se află într-o ușoară creștere de la 27,8% la 28,6% din totalul planului de școlarizare la clasa a IX-a, ca rezultat al solicitărilor operatorilor economici.
Detaliile despre numărul de clase și de locuri alocate fiecărei unități de învățământ, specializările, calificările profesionale, din învățământul de masă și special, se vor regăsi în Ghidul de admitere 2020-2021, ce va fi prezent atât în formă electronică pe site-ul ISJ Constanța, cât și în format tipărit la fiecare unitate de învățământ gimnazial.
 
- În actualul context, marcat de pandemia de COVID 19, implicit a scăderii numărului de agenți economici angajatori, care sunt noutățile în ceea ce privește învățământul profesional și dual?
-        Sigur că actualul context a creat provocări și a ridicat întrebări justificate atât la nivelul ministerului educației, cât și la nivel local, în ceea ce privește funcționarea și aplicarea acordurilor de practică încheiate între operatorii economici și unitățile de învățământ profesional. De aceea, la recomandarea noastră, aceste unități au solicitat partenerilor economici răspunsuri ferme cu privire la posibilitățile de continuare a colaborărilor pentru instruirea practică a elevilor din învățământul profesional și în anul școlar 2020-2021.  
Ne-am bucurat să aflăm că toți partenerii (peste 100) ai celor 42 de unități de învățământ (pentru 28 de calificări profesionale, din care șase calificări la învățământul dual) au confirmat continuarea acestei colaborări. Considerăm că acest lucru nu este întâmplător, deoarece la inițierea acestor contracte de colaborare, valabile pentru toată durata școlarizării elevilor (3 ani), în beneficiul ambelor pârți, au participat, pe lângă școală, mai mulți „actori” cu greutate: reprezentanți ai patronatelor, ai Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, ai primăriilor locale, organizațiilor sindicale, ai altor autorități locale și bineînțeles, inspectoratul școlar.
De fapt, agenții economici care au confirmat continuarea colaborărilor sunt reprezentativi pentru domeniile lor pe piață muncii, atât la nivelul județului, cât și la nivel național sau internațional și sperăm să fie în continuare. Cu siguranță, unele din prevederile contractuale și ale normelor de securitate și sănătate în muncă vor suferi modificări cauzate de condițiile de distanțare socială sau de normele suplimentare de igienă la locul de practică, dar acestea vor fi analizate și discutate ulterior, pentru fiecare domeniu profesional în parte.
 
Citește și:

Noutăți pe final de an școlar de la ISJ Constanța Târgul ofertelor educaționale, ediție on-line. Liceele tehnologice intră în vacanță pe 12 iunie

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii