Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu psihologul terapeut în biorezonanţă Sorina Kafalî Cum tratăm atacul de panică şi insomnia

ro

06 Sep, 2014 00:00 6563 Marime text
Puţini dintre români cunosc diferenţa dintre un psihiatru şi un psiholog şi la fel de puţini cred că a cere sfatul celui de-al doilea nu este nimic anormal. Sănătatea este un subiect prioritar, motiv pentru care am cerut părerea unui psiholog terapeut în biorezonanţă, Sorina Kafalî, care ne-a vorbit despre atacul de panică şi insomnii, dar şi despre tratamentele uzuale.

Ce este atacul de panică şi care sunt factorii cauzatori?

Este un acces brusc de frică intensă sau anxietate (stare afectivă caracterizată prin nelinişte psihomotorie, teamă nedesluşită, fără obiect), care cauzează simptome îngrijorătoare. În mod obişnuit, durează de la 5 la 20 minute. Poate fi cauzat de circumstanţe stresante sau poate apărea pe neaşteptate. Panica survine atunci când apare o situaţie presupus ameninţătoare de viaţă. Cauza exactă nu este cunoscută. Se crede că este rezultatul unui dezechilibru între substanţele chimice ale creierului (neurotransmiţător). De asemenea, poate fi transmis de la o generaţie la alta (genetic). Copiii cu părinţi ce au tulburările acestea au şanse de 8 ori mai mari decât alţii să le dezvolte. Tensiunea nervoasă (pierderea unei relaţii, persoane) poate declanşa simptome de tulburări de panică!
Alţi factori de risc care determină atacul de panică sunt consumul de medicamente, prolaps de valvă mitrală, depresie, menopauză.

Cum apar aceste crize şi ce tratamente există?

Simptomele apar brusc, surprinzător şi intensitatea maximă durează în jur de 10 minute. Durează până la o oră maxim. Tratamentul constă în terapie comportamentală care se concentrează pe modificarea tiparului de gândire, terapie de demascare ce se bazează pe confruntarea cu obiectul, subiectul care cauzează frica, tratament medicamentos, terapie prin muzică, exerciţii de respiraţie, hipnoză, imagini artistice, terapie cu umor.

Majoritatea ne-am confruntat cu cel puţin o noapte de insomnie, dar care este definiţia ei exactă?

Este cea mai frecventă tulburare de somn, caracterizându-se prin dificultatea în inducerea sau menţinerea somnului odihnitor sau de o calitate nesatisfăcătoare! Insomnia se defineşte în funcţie de durată, aşadar ea poate fi tranzitorie (sub o săptămână), intermitentă (apare la anumite intervale de timp), cronică (cu manifestare în majoritatea nopţilor).

Care sunt cauzele acestei tulburări de somn şi tratamentul recomandat?

Cauzele care duc la insomniile din primele două categorii pot fi: examene, divorţuri, schimbare fus orar, zgomote puternice, altitudine crescută, efecte medicamentoase. În schimb, majoritatea cazurilor de insomnie cronică au la bază o cauză de natură psihiatrică sau fiziologică precum depresia, anxietatea, schizofrenia, insuficienţa cardiacă, boala de reflux gastro-esofagian, hipertiroidismul, sindromul de apnee, boala Alzheimer, Parkinson, consumul de cofeină şi/sau nicotină. Femeile pot fi afectate de insomnie mai des decât bărbaţii. Incidenţa creşte odată cu vârsta. Cei cu risc mai mare sunt: călătorii, studenţii, elevii, gravidele, alcoolicii, vârstnicii.
Bineînţeles că insomnia creează o mulţime de probleme: concentrare scăzută, memorie slabă, probleme de coordonare, iritabilitate,relaţii sociale deficitare, accidente auto. Dacă o persoană suferă mai mult de trei săptămâni de insomnie trebuie să se adreseze medicului pentru identificarea factorilor. Cel mai adesea nu necesită tratament.

În cazul insomniei cronice, trebuie identificată afecţiunea de bază, în plus, se vor administra hipnotice atunci când este posibil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii