Interviu cu singurul psiho-nutriționist din Constanța „Vă reînvăţăm să măncați, să trăiți, să vă descoperiți“
Interviu cu singurul psiho-nutriționist din Constanța: „Vă reînvăţăm să măncați, să trăiți, să
20 Sep, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
15988
Marime text
Nela Pricop este prototipul tânărului profesionist care, îmbinând noţiunile teoretice din psihologie şi nutriţie, este un deschizător de drumuri al acestei ştiinţe de graniţă. Se autopromovează în Constanţa prin rezultate deosebite, restabilind constant echilibrul sănătăţii a numeroşilor pacienţi.
Când şi cum a pătruns psiho-nutriţia în România?
Psiho-nutriţia este un domeniu care a apărut de foarte puţin timp în România. Practic, acum se pun bazele lui, sunt doar câţiva adepţi ai acestuia în toată ţară, iar în Constanţa sunt chiar singura.Deşi domeniile din care derivă sunt destul de vechi, combinarea nutriţiei cu psihologia a avut o urmare firească, benefică şi eficientă în schimbarea stilului de viaţă al individului, cu tot ceea ce implică aceasta, dobândirea şi menţinerea unei sănătăţi fizice şi mentale.
Câtă încredere au românii în efectele domeniului tău de activitate?
A fost surprinzător pentru mine să descopăr faptul că au încredere. În momentul în care am deschis cabinetul, am avut mici dubii legate de lucrul acesta, ştiam care este părerea românilor despre mersul la psiholog, chiar şi la nutriţionist, şi am fost puţin temătoare din punctul acesta de vedere. Dar chiar şi aşa, nu am dat înapoi şi nu mică mi-a fost surpriza să descopăr mentalităţi noi ale românilor, dar şi deschiderea lor către acest domeniu. Mă bucură teribil de mult să văd oameni interesaţi de sănătatea lor din toate punctele de vedere şi mă bucură şi mai mult când văd cât de diferiţi sunt cei care ne calcă pragul cabinetului, de la copii la persoane în vârstă.Care sunt cursurile de specializare care ţi-au întregit pregătirea necesară desfăşurării activităţii de care te ocupi astăzi?
Dețin un atestat de psiholog cu drept de liberă practică în specialitatea psihologie clinică, dar și un certificat de calificare profesională, calificarea tehnician nutriţionist. Am absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Psihologie, Universitatea „Ovidius“, Constanţa, am un master în management organizaţional şi al resurselor umane, Facultatea de Sociologie, Psihologie, Universitatea „Spiru Haret“, Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Psihopedagogie Specială, Universitatea „Ovidius“, Constanţa.Tot la capitolul studii mai adaug și Programul de calificare Tehnician Nutriţionist.
Care sunt ţelurile pe care încerci să le dobândeşti în practica din cabinetul în care profesezi?
Cabinetul nostru pune mare accent pe următoare aspecte: dobândirea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase, identificarea obiceiurilor alimentare greşite şi eliminarea lor, identificarea dependenţelor alimentare şi tratarea lor, suport în redescoperirea mâncatului conştient şi recunoaşterea senzaţiilor de foame, saţietate, poftă, dezvoltarea unei relaţii sănătoase cu hrana, atingerea echilibrului nutriţional, tratamentul tulburărilor de comportament alimentar (bulimie, anorexie, obezitate, hiperfagie, ortorexie), stabilirea de planuri nutriţionale personalizate în funcţie de nevoile şi obiectivele clientului, stabilirea de planuri nutriţionale în urma unor schimbări fiziologice (sarcina, alăptarea, menopauza), schimbarea stilului de viaţă şi menţinerea pe o perioadă îndelungată de timp, suport motivaţional.Care sunt riscurile la care se expun pacienţii când nu respectă planurile de tratament pe care le stabileşti?
În momentul în care un pacient nu respectă planul alimentar şi nu ţine cont de regulile unui stil de viaţă sănătos, efectele nu vor întârzia să apară şi sunt diverse, depinde în primul rând de motivaţia şi de scopul fiecăruia. Dacă vorbim de cei care trebuie să slăbească pentru că au probleme de sănătate, atunci riscurile implică păstrarea şi evoluţia bolii sau chiar dobândirea altora noi, un metabolism leneş şi o relaţie cu sine nu prea reuşită. Dacă vorbim despre cei care îşi doresc un proces de remodelare corporală ce ţine pur şi simplu doar de estetică, atunci ei nu vor avea rezultatele dorite, ceea ce va avea efect negativ asupra stimei de sine, iar aceasta duce, uneori, şi la depresie.În cazul psiho-nutriţiei nu putem vorbi de riscuri majore, rezultatele apar şi se văd dacă clientul este conştiincios şi motivat, iar treaba noastră e să le menţinem nivelul motivaţiei cât mai ridicat, pentru asta avem consiliere şi asistenţă telefonică în orice context.
Ştiu că ajutorul pe care îl dai oamenilor ca psiholog clinician nu este singurul act venit în folosul comunităţii. Ce tipuri de voluntariat ai întreprins până în prezent?
În ultimi zece ani am tot făcut voluntariat în aproape toate casele de copii, dar şi la şcoala specială. În momentul de faţă lucrez gratuit cu persoanele cu dizabilităţi, atât pe partea de psiho-nutriţie, cât şi partea de psihologie.Cum şi când pot cititorii noştri să apeleze la serviciile tale?
Oricând! Mai ales când îşi doresc o schimbare din punct de vedere al remodelării corporale şi nu numai. Noi îi vom învăţa cum să adopte un stil de viaţă sănătos şi activ, cum să-şi dozeze porţiile de mâncare, cum să aibă o relaţie bună cu ei înșişi, cum să schimbe ceea ce nu le place la ei şi cum să-şi menţină condiţia fizică şi psihică pe termen lung. Practic, îi reînvăţăm să mănânce, să trăiască, să se descopere, să se reinventeze şi să se accepte.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii