Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Sulhi Turan, consulul general al Republicii Turcia la Constanța „România este o țară frumoasă din punct de vedere al istoriei, turismului și culturii“

ro

01 Nov, 2019 00:00 11294 Marime text
Consulul General al Republicii Turcia la Constanța Sulhi Turan a vorbit, într-un intreviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța, despre relațiile politice și economice dintre Turcia și România, despre cooperarea cu autoritățile locale din Constanța, despre monumentele religioase otomane din Dobrogea, monumente care fac parte din moștenirea istorică și culturală comună a Turciei și României, despre păstrarea unității și solidarității, întărirea comunităților de turci și tătari ce trăiesc în Dobrogea, precum și multe altele. 
 
Domnule consul general, pe data de 29 octombrie, Turcia a sărbătorit Ziua Naţională. Ce semnificaţie are această zi pentru cetăţenii turci ca naţiune, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte? Dar pentru dumneavoastră, personal, ce reprezintă Ziua Turciei?
 
29 octombrie 1923 este ziua fondării Republicii Turcia. Poporul turc și-a câștigat suveranitatea prin proclamarea Republicii la sfârșitul Luptei Naționale condusă de Mustafa Kemal Atatürk. Astfel, toți cetățenii turci au dobândit drepturi și libertăți egale. Este o plăcere deosebită să sărbătorim cea de-a 96-a aniversare a Republicii Turcia la Constanța, în țara prietenă România. 
 
Care este starea de spirit a poporului turc şi care sunt speranţele sale cu ocazia acestei sărbători? 
 
Așa cum se întămplă în fiecare an poporul turc va sărbători cel de-al 96-lea an al fondării Republicii Turcia în unitate și solidaritate, cu entuziasm. Speranțele poporului nostru sunt continuarea progresului în vederea atingerii scopului de a atinge nivelul civilizației contemporane păstrând unitatea și integritatea Republicii Turcia.
 
Aici, în România, cum ați marcat sărbătoarea naţională?
 
La Constanța, Ziua Republicii Turcia a fost sărbătorită prin recepția care a fost organizată de Consulatul General în data de 28 octombrie. Înainte de recepție a avut loc un concert cu participarea unei violoniste din Turcia, acompaniată la pian de o doamnă profesor în cadrul Universității Ovidius din Constanța. În cadrul evenimentelor organizate în România cu ocazia Zilei Republicii, Ambasada Republicii Turcia la București a organizat, în data de 29 octombrie, un concert urmat de o recepție. Pe de altă parte, în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Republicii, în data de 24 octombrie în cadrul Bibliotecii Naționale a avut loc o conferință cu tema Importanța Relațiilor și Istoriei Comune Turcia – România cu participarea cunoscutului istoric prof. dr. Ilber Ortayli și a specialistului în relații internaționale prof. dr. Enis Tulca. 
 
În luna septembrie 2018, aţi fost numit consul general al Republicii Turcia la Constanţa. După un an petrecut în România, care sunt gândurile dumneavoastră legate de această ţară şi care sunt domeniile în care v-aţi implicat până acum?
 
A trecut un an de la începutul misiunii mele de Consul General al Republicii Turcia la Constanța. Anul ce a trecut a fost unul în care am dobândit cunoștințe și experiență în ceea ce privește Constanța, autoritățile locale și comunitatea turcă. Aș vrea să precizez că sunt încântat să lucrez aici, să cooperez cu autoritățile locale și să fiu alături de ele la diferite evenimente în cadrul relațiilor de prietenie dintre România și Turcia. Consulatul nostru participă la evenimentele socio-culturale organizate de Uniunea Democrată Turcă din România și Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România și sprijină activitățile de promovare a limbilor turcă și tătară, culturii, tradițiilor, dansurilor populare și gastronomiei organizate de cele două uniuni. Participăm și la diversele activități organizate de Colegiul Național Kemal Atatürk, ce își desfășoară activitatea în domeniul educației, în Medgidia. În zona noastră își desfășoară activitatea profesori de limbă și cultură turcă și religie veniți din Turcia.
 
Cum vedeaţi România şi Dobrogea înainte de a veni aici în calitate de consul general şi cum le vedeţi astăzi? 
 
Înainte de a sosi aici nu aveam foarte multe informații referitoare la România și Constanța. Am început să mă informez după numirea mea în funcția de Consul General la Constanța. Consider că România este o țară frumoasă din punctul de vedere al istoriei, turismului, culturii și a peisajelor naturale. Până în prezent am vizitat Constanța și localitățile din zonă, județele Brăila și Tulcea. Geamia Gazi Ali Pașa și mausoleul lui Sari Saltuk Baba din localitatea Babadag, județul Tulcea, împreună cu monumentele istorice din Constanța, se numără printre monumentele istorice importante pentru țara noastră. Am vizitat localitatea Babadag de câteva ori. În afară de asta, am avut ocazia să vizitez orașele București, Brașov, Sinaia. Aceste vizite mi-au fost de mare ajutor pentru a cunoaște capitala României și celelalte orașe.
 
Dobrogea este regiunea în care se coexistă de secole, în bună înţelegere, turcii şi tătarii. Care sunt obiectivele Consulatului General al Republicii Turcia în legătură cu păstrarea identităţii celor două comunităţi, dar şi a patrimoniului lor cultural şi istoric? 
 
Păstrarea unității și solidarității, întărirea comunităților de turci și tătari ce trăiesc în regiunea Dobrogea, zonă de competență a Consulatului nostru, constituie unul dintre obiectivele noastre principale. În acest sens, suntem prezenți și încercăm să susținem activitățile uniunilor turcă și tătară. Este îmbucurător faptul că și comunitățile turcă și tătară își desfășoară viața în mod pașnic și activ în armonie, în societatea din România. Dorința noastră este ca turcii și tătarii să se bucure în continuare de drepturile minorităților, așa cum fac astăzi și să își mențină pozițiile prestigioase în societate. În plus, turcii și tătarii, care s-au stabilit în România, de ani de zile, joacă un rol pozitiv în păstrarea și dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre Turcia și România și reprezintă un pod de prietenie spirituală între țările noastre.
 
În  judeţele Constanţa şi Tulcea există zeci de monumente religioase care fac referire la moştenirea otomană. Există soluţii române şi turce pentru punerea lor în valoare?
 
Monumentele religioase otomane, prezente în județele Constanța și Tulcea, fac parte din moștenirea istorică și culturală comună a Turciei și României. Suntem mulțumiți de înțelegerea și cooperarea de care au dat dovadă până în prezent autoritățile Române în păstrarea acestor monumente. Este plănuit ca lucrările de reparație și restaurare ale anumitor monumente istorice comune (cum ar fi Geamia Hunchiar din Constanța) să fie realizate în curând de către Agenția de Cooperare și Dezvoltare Turcă (TIKA). Continuarea cooperării cu autoritățile române pentru conservarea monumentelor istorice va fi benefică.
 
Relaţiile economice dintre România şi Turcia sunt în continuă creştere. Reprezintă România un real şi potenţial partener în relaţiile comerciale dintre cele două ţări? 
 
Relațiile politice și economice dintre Turcia și România sunt coordonate în principal de către Ambasada Republicii Turcia la București. În același timp țin să precizez că este îmbucurător faptul că atât relațiile din aceste domenii, cât și relațiile din domeniul social, cultural și umanitar, continuă să se dezvolte permanent. Între Turcia și România există o relație bazată pe un parteneriat strategic. Au fost organizate diverse activități în anul 2018 cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la începutul relațiilor diplomatice cu România. Numărul vizitelor reciproce dintre țările noastre în toate domeniile este în creștere și sunt realizate diverse activități.
 
Aţi cunoscut mediul de afaceri din Dobrogea? Ce părere au investitorii turci despre partenerii români de afaceri? 
 
Cunosc, în mare, cercurile de afaceri turcești din Dobrogea. Mă întâlnesc cu oamenii de afaceri și comercianții turci cu diferite ocazii. Avem relații bune cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea (DTIAD) în care se regăsesc o parte din oamenii de afaceri. Țin să precizez că ușile Consulatului General sunt deschise întotdeauna atât pentru membrii acestei asociații, cât și pentru ceilalți oameni de afaceri. Mă întâlnesc periodic cu reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Navigație din Constanța și particip la anumite evenimente ale acesteia. Aș dori să menționez că suntem foarte mulțumiți de atenția deosebită acordată oamenilor de afaceri și delegațiilor din Turcia de către CCINA Constanța.
 
Există firme cu capital turc şi capital româno-turc ce activează în România? Dar în Dobrogea? Se încheie parteneriate economice turco-române?
 
În România sunt numeroase firme cu capital mixt, turc și român. În România sunt înregistrate aproximativ 15.000 de firme turcești din care 5.000 sunt active. În Dobrogea își desfășoară activitatea aproximativ 1.000 de firme turcești. Turcia și România sunt cei mai importanți parteneri comerciali din Balcani. Între țările noastre există schimburi economice ce ating aproximativ 6,5 miliarde de dolari. O parte din firmele turcești sunt implicate în proiecte de construcții de drumuri, locuințe, mijloace de transport (cum ar fi autobuze, tramvaie, mijloace de transport electrice), precum și în diverse alte proiecte. 
Informații detaliate pot fi obținute de la Ambasada Republii Turcia la București sau Biroul Atașatului Comercial al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța. 
 
Ce anume credeţi că trebuie să îmbunătăţească România astfel încât să devină mai interesantă pentru investitorii străini?
 
Opiniile cu privire la atragerea investițiilor străine în România pot fi obținute de la Ambasada Republicii Turcia la București sau Biroul Atașatului Comercial al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanța.
 
Care este relaţia Consulatului General al Republicii Turcia cu Muftiatul Cultului Musulman din România, mai ales că în România locuiesc  mulţi musulmanii? 
 
Ca și Consulat General avem relații foarte bune cu Muftiatul Cultului Musulman din România și cu dl. Murat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România. Suntem bucuroși că avem un schimb de cunoștințe și idei pe diverse subiecte cu Muftiatul.  Muftiatul își aduce aportul la soluționarea problemelor legate de vize, permise de ședere, condiții de muncă și a altor probleme ale clericilor ce vin din Turcia pentru a servi la geamiile din Constanța și localitățile limitrofe. De asemenea, Muftiatul se ocupă și cu diverse aspecte ce țin de repararea, restaurarea, așezarea sau alte nevoi ale monumentelor istorice moștenire comună româno-turcă.
 
Să vorbim despre turism. Ce credeţi despre turismul nostru? Aveţi locuri preferate în România? Care este mâncarea preferată din bucătăria românească? Ce zone din România le-aţi compara cu unele din Turcia? 
 
Cred că România este o țară foarte atractivă în ceea ce privește oportunitățile de turism din diferitele regiuni. Locurile pe care le-am vizitat cel mai mult sunt Constanța și localitățile învecinate (cum ar fi Medgidia, Mangalia, Cumpăna). Am vizitat și municipiile Brăila și Tulcea. Știu că și municipiul Galați este un oraș important al zonei și aștept să-l vizitez cu prima ocazie. În afară de acestea, Bucureștiul este o capitală frumoasă, cu clădiri istorice, muzee, centrul vechi, bulevarde și străzi largi, parcuri. Iar orașele Sinaia și Brașov sunt oricum printre orașele ce atrag cei mai mulți turiști.  Știu că stațiunea Mamaia, care se află pe litoralul Mării Negre a orașului Constanța, atrage foarte mulți turiști din România și alte țări, mai ales în sezonul estival. Și cetățenii ce vin din Turcia vizitează orașul Constanța. Aceste vizite reprezintă o oportunitate a cetățenilor turci de a cunoaște mai bine Constanța. În anul 2018 aproximativ 642.000 de cetățeni români au vizitat Turcia. Dorința noastră este dezvoltarea continuă a cooperării dintre Turcia și România, creșterea numărului vizitelor și întâlnirilor reciproce. 
 
Pe termen scurt şi mediu, cum credeţi că vor evolua relaţiile dintre Româna şi Republica Turcă?
 
Consider că relațiile dintre România și Turcia vor continua să se dezvolte pe termen scurt și mediu. Sunt încântat să văd că relațiile comerciale, sociale, culturale și relațiile umane dintre popoarele noastre sunt într-o continuă dezvoltare. Și noi, ca și Consulat General al Republicii Turcia la Constanța vom continua să susținem dezvoltarea acestor relații, să ne ocupăm de delegațiile și cetățenii ce vin din Turcia în România, și să continuăm relațiile de cooperare cu autoritățile române.
 
Sursa foto: Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii