Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu exclusiv pentru ZIUA de Constanţa Traian Băsescu - „Nu ştiu dacă Mazăre a fost printre iniţiatorii referendumului. Dar nici el nu îşi doreşte o justiţie independentă"

ro

27 Jul, 2012 01:00 3752 Marime text
basescu1b.jpgCu câteva zeci de ore înaintea referendumului, în cel de-al 12-lea ceas, am putea spune, preşedintele suspendat Traian Băsescu a acordat un interviu cotidianului ZIUA de Constanţa.

Având o relaţie deosebită cu oraşul nostru, în care s-a format ca adult şi în care a devenit comandat de cursă lungă, Băsescu vorbeşte despre referendum, dar, mai ales, despre cum s-a ajuns aici, care sunt cauzele şi cine sunt artizanii. Aflăm de la preşedinte cine sunt puşcăriabilii Constanţei, cum vede litoralul în lumina referendumului şi ce părere are Traian Băsescu despre Radu Mazăre şi despre teoria primarului Constanţei cu privire la „slugoii lui Băsescu".

Iată, în continuare, interviul:

Cum credeţi că este electoratul din Constanţa? Pro sau contra Traian Băsescu? Asta în contextul în care la alegerile locale votează Mazăre, dar la prezidenţialele din 2009 v-au votat pe dumneavoastră, candidat de dreapta.

Mi-e greu să spun cum e electoratul constănţean raportat la Traian Băsescu. Ştiu că în 2009 a fost majoritar de partea mea. Nu ştiu cum mai e acum. Dar pot să vă spun un lucru despre constănţeni, pentru că am trăit mulţi ani din viaţă printre ei: nu pot fi păcăliţi. Nu e genul constănţeanului, după ce a înţeles ce se întâmplă, să meargă la urne pentru a valida o mârşăvie împotriva instituţiilor statului.

În judeţul Constanţa, pentru referendum vor fi organizate 34 de noi secţii de votare faţă de alegerile din 10 iunie. Acestea vor fi amplasate în restaurante, hoteluri, autoserviri şi chiar parcuri acvatice. Vi se pare firesc?

Cu siguranţă e nefiresc. N-am mai auzit de aşa ceva până la acest referendum. Să organizezi secţii de votare în cârciumi şi hoteluri. Şi asta mi-a stârnit suspiciuni încă de la început. Mai ales că ştiam că USL nu se va da în lături de la nicio fraudă care să îi ajute să parafeze lovitura de stat. Probabil că vor să fure voturi la adăpostul turiştilor care vin în staţiuni. Să spună ca lumea s-a înghesuit să dea votul prin hoteluri şi restaurante. Probabil că au nevoie de CNP-ul celor care se înregistrează la hoteluri pentru a falsifica listele cu votanţi.

De ce nu aţi ales Constanţa pe harta întâlnirilor electorale din campania pentru referendum? Am înţeles că de altfel v-aţi opus organizării unui miting de susţinere la Constanţa şi aţi preferat Iaşi şi Cluj din provincie.

Aceste mitinguri au fost organizate în principal de PDL, ICCD, Noua Republică, FCD, acele forţe politice şi civice care mă susţin în această campanie. Ei au stabilit unde şi când vor organiza mitingurile. Probabil că fiind doar trei săptămâni de campanie, cu lumea în concediu, s-a preferat varianta mitingurilor la sfârşit de săptămână. Sentimental eu aş fi ales Constanţa. Dar aşa a fost gândirea organizatorilor şi cred că au avut raţiunile lor.

De ce nu i-aţi răspuns niciodată primarului Mazăre la aşa numitul său avertisment adresat, în 2009, constănţenilor: „Alegeţi: ori eu, ori Băsescu!". Este totuşi singurul primar din ţară care a pus problema în aceşti termeni.

N-aveam ce să-i răspund. Până la urmă eu am câştigat atunci. Constănţenii m-au ales pe mine. Nu cred în politica „ori, ori". Asta e mai degrabă dovadă de imaturitate. Pe care am văzut-o şi la Crin Antonescu. E un tip de gândire bolşevic, de eliminare cu orice preţ a adversarului. Dar din fericire constănţenii nu gândesc aşa.

Cum comentaţi faptul că, de nenumărate ori, atunci când a fost nevoit să aibă de a face fie cu procurorii, fie cu inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul Radu Mazăre a declarat că aceşti funcţionari ar fi, de fapt, „slugoii lui Băsescu"?

Nu doar Mazăre spune asta. Toţi useliştii prinşi cu mâna în borcanul cu miere spun la fel. Statisticile îi contrazic. Toate aceste autorităţi au acţionat echidistant. Au fost anchetaţi şi condamnaţi oameni de la toate partidele politice. Deci n-am protejat pe nimeni. Nici de la PDL, nici de la PSD, nici de la PNL sau UDMR. Ceea ce nu se întâmpla în vremurile când PSD se afla la guvernare. Atunci ai lor aveau imunitate. Cred că după asta tânjesc şi acum liderii PSD. Ăsta a şi fost scopul suspendării. Doar că nu mai e posibil. Eu am garantat independenţa justiţiei şi ea a început să funcţioneze. De aceea sunt ei aşa nemulţumiţi.

Aţi făcut referire, în contextul suspendării dumneavoastră, la mai mulţi „puşcăriabili", un fel de candidaţi la puşcărie, cum i-aţi numit, nu „puşcăriaşi". Care sunt, în opinia d-voastră, „puşcăriabilii" din Constanţa?

N-aş vrea să fac nominalizări. Presa i-a prezentat pe larg. Toţi cei care au socoteli neîncheiate cu justiţia sunt în aceeaşi situaţie. Radu Mazăre cu siguranţă e printre ei. Dar mai sunt parlamentari cu dosare sau oameni de afaceri. Cei mai activi sunt Voiculescu şi Voicu. Ei se luptă din răsputeri să scape de dosare. Le e frică de condamnări din partea instanţei, mai ales de când Năstase a primit cei doi ani cu executare. Ştiu că i se poate întâmpla oricui.

Ce credeţi despre dosarul „Retrocedărilor ilegale", în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, sunt acuzaţi că ar fi păgubit statul cu aproximativ 114 milioane de euro? Urmărirea penală în acest dosar a început în 2008, suntem în 2012. Cum vă explicaţi tergiversarea acestui dosar?

Eu nu ştiu toate dosarele pe care le au primarii şi parlamentarii din România. E treaba justiţiei. Dacă au greşit cu ceva vor răspunde, sunt convins. Eu am făcut întotdeauna apel la instituţii să rezolve cu celeritate toate dosarele. Dar nu mă pot amesteca în treaba parchetelor şi instanţelor caz cu caz. Asta am făcut tot timpul tocmai pentru ca magistraţii să înţeleagă faptul că ei trebuie să lucreze fără presiunea politicului.

Pentru USL, demiterea dvs. are o miză clară: o majoritate care vrea preluarea puterii în întregime. În cazul demiterii pe 29 iulie, aţi afirmat că vă veţi întoarce la profesia dumneavoastră de bază. Vă gândiţi la o întoarcere acasă?

Eu pot să vă spun că de săptămâna viitoare, miercuri, voi fi iar la Cotroceni. Dar când îmi voi termina oficial mandatul aş vrea să mă întorc la prima mea dragoste. Aş vrea să mai am ocazia măcar o dată să mai conduc o navă. Asta nu înţeleg cei care tot spun pe la televiziuni că mă agăţ de scaun. Că eu am o meserie pe care am iubit-o tot timpul şi la care pot să mă întorc oricând.

Domnule preşedinte, aţi făcut apel la electoratul dumneavoastră să iasă la vot, credeţi că veţi fi ascultat sau oamenii vor prefera să stea acasă pentru a nu valida referendumul? Credeţi că românul de rând, „talpa ţării", a înţeles ce votează, care este esenţa problemei? Ce le transmiteţi constănţenilor?

basescub.jpgEu am făcut acel apel atunci când încă mai speram ca USL va avea decenţa să organizeze un scrutin corect. În ultimele zile însă toate indiciile pe care le am eu sau PDL arată că ne îndreptăm spre o uriaşă fraudă. Pot eu să le cer românilor să gireze o asemenea fraudă prin prezenţa lor la referendum? Nu mai vorbesc de faptul că ar trebui să legitimeze şi lovitura de stat dată de Ponta şi Antonescu. Nu mai suntem în situaţia de la începutul campaniei. Oamenii aceştia nu vor avea nicio limită. Cu cât vor veni mai mulţi la vot, cu atât mai uşor va fi să fraudeze voturi. Cu cât vor veni mai puţini români cu atât va fi mai greu să falsifici rezultatul final prin fraudă.

Aţi afirmat că generaţia tânără din PSD e mult mai rea decât generaţia lui Ion Iliescu. Este Radu Mazăre, în acest context, unul dintre artizanii suspendării dvs.?

Nu ştiu dacă Radu Mazăre a fost printre iniţiatori. Dar cu siguranţă nici el nu îşi doreşte o justiţie independentă. Cred că şi pentru el această lovitură de stat a picat bine. Pentru că şi el speră ca procurorii şi judecătorii să fie controlaţi de USL. Am spus că această generaţie din PSD e mai rea decât cea a lui Iliescu pentru că măcar cei dinaintea lor aveau respect pentru reguli şi instituţii. Iliescu ar fi făcut suspendarea cum scrie la carte. Nu şi-ar fi bătut joc de instituţiile statului.

„Cifra magică a democraţiei este 50% plus 1". Mai credeţi în această sintagmă?

Sigur că încă mai cred. De aceea le şi cer celor de la USL să convingă jumătate plus unu dintre români că acest referendum este unul onest şi nu un mod de a-şi acoperi ei lovitura de stat. Ştiu, însă, că mai mult de jumătate dintre români au înţeles deja de ce sunt chemaţi la urne duminica şi nu cred că vor da curs acestor îndemnuri ipocrite, făcute în numele democraţiei. Loviturile de stat acoperite de referendumuri fraudate nu au legătură cu democraţia.

Una dintre discuţiile care se poartă în spaţiul public este cum veţi rămâne în cartea de istorie? Cum vă vedeţi oglindit într-un lucru atât de simplu precum manualul de istorie?

Asta vor trebui să o spună urmaşii noştri. Mi-ar plăcea măcar să se spună despre Traian Băsescu că nu şi-a abandonat ţara în momentele cele mai grele. Ar fi suficient dacă s-ar recunoaşte asta.

În toamna anului trecut, în judeţul Constanţa a fost organizat un referendum. Electoratul a trebuit să răspundă la întrebarea „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?", întrebare inoportună în contextul proiectului de reorganizare teritorială. Consideraţi că acel referendum a fost o repetiţie pentru ce urmează să se întâmple pe 29 iulie?

Nu cred că a fost asta. A fost o încercare a baronilor locali din Constanţa să îşi salveze feuda. Fără să le explice oamenilor ce ar însemna o regiune de dezvoltare puternică, centrată în municipiul Constanţa, din punct de vedere al banilor europeni şi oportunităţilor de creştere. Din câte ştiu, după eforturi disperate, referendumul nu a fost validat. Ceea ce a arătat de fapt ce spuneam. Că nu poţi să îi păcăleşti pe constănţeni.

Întrucât la malul mării se va înregistra o concentraţie covârşitoare de turişti în weekend-ul referendumului, credeţi că litoralul este cartea pe care mizează cel mai mult USL-ul?

Cred că e o zonă cu risc maxim pentru fraude. Eu sper ca românii să nu se implice ei înşişi în ilegalităţi. Cât despre autorităţile locale organizatoare le spun clar că instituţiile statului îşi vor face datoria dacă vor încerca să sară peste prevederile legale. Ar fi bine să nu rişte nimic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lavi 27 Jul, 2012 13:22 eu zic sa punem bani sa ii cumparam un tricou in alta culoare. Sa nu zica lumea ca are doar unu.
  • Parerologul de Constanta. 27 Jul, 2012 09:38 Geaba se acuză,în presa centrală sau locală,politicienii din taberele puterii şi opoziţiei,sau noi, muritorii şi sărmanii comentatori ,unii pe celălalţi,cum că am fi pro sau contra PDL,sau USL,sau pro sau contra Băsescu,Ponta,Antonescu & comp. ... toţi au dreptate,fără excepţie !...asta-i foarte dureros,zic eu... ! Totuşi,părerea mea este că,inamicul public numărul unu al României,este Băsescu... cel puţin acum... ! Eforturile sale de a rupe ţara în „şpe...” tabere pro sau contra ceva sau cineva şi-au spus cuvântul cu vârf şi îndesat !Aşa că,a apela la divagaţii şi argumente,care mai de care mai adevărate sau mai gogonate,pe teme adevărate sau false...nu face decât a ne deturna atenţia de la efortul civic, pe care trebuie să ni-l asumăm acum,duminica viitoare...acela de a a merge la vot...dacă Băsescu va fi detronat sau nu,rămâne de văzut..! După care...o nouă etapă trebuie să înceapă a se derula în viaţa politică a noastră,a tuturor...viaţa politică de "după Băsescu",fie începând de lunea viitoare,fie începând de anul viitor... trebuie să înceapă altfel...dar cum altfel, când "oferta" electorală ,atât a opoziţiei ,cât şi a actualei puteri,este de mai mare râsu-plânsu...? Chestia comentată de ilustrul Paleolog ... cu berbecul înlocuit de cele două gâşte USL iste nu este decât o perdea de fum lansată de un om,ce-i drept,de cultură... A-L ELIMINA PE BĂSESCU DE LA CONDUCEREA AUTORITARĂ a ROMÂNIEI, nu este similar cu a-i instala „la frâne” pe Ponta şi pe Antonescu,precum şi pe acoliţii lor !!!! Cel puţin,aşa zic şi cred eu,părerea mea... Dimpotrivă,în etapa viitoare,a alegerilor din toamnă,electoratul trebuie să se divizeze,exact după preferinţele fiecăruia,fără influenţe exterioare...astfel încât , rezultatul alegerilor să nu mai " aşeze toate ouăle în acelaşi coş"...aşa cum a făcut-o la "locale"....Şi dacă,ulterior,”ouălele” de care vorbeam se vor reaşeza pe noi coşuri şi căprării...după cum vor fi chemate la interes de găinarii şefi de partide,asta va fi o altă găinărie de-a lor...noi nu putem decât să ne dăm cu părerea şi eventual să-i ameninţăm cu alte ouă...clocite... Iar noul preşedinte al României să nu mai fie om politic,pătat sau controversat...să nu mai fie un " politruc alunecos",nici un găinar-şef,dovedit sau numai bănuit...ci un cetăţean onest,fie el academician,om de cultură sau finanţist nepătat... Vă întreb pe dumneavoastră : o exista această specie în România ?! Oricum, " epoca Băsescu" stă să apună...şi nu ar fi rău,atâta timp cât v-a deschide o poartă reală spre conciliere şi adevăr politico-social naţional şi local...şi spre construcţie economică durabilă...părerea mea...
  • Simion 27 Jul, 2012 07:46 ' ...dar la prezidenţialele din 2009 v-au votat pe dumneavoastră, candidat de dreapta.' El si PD sunt de dreapta doar cand fura locuinte si se imbogatesc furand din banii romanilor idioti care i-au ales pe acesti talhari !!!