Interviu în exclusivitate Ce spune decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Ovidius din Constanța despre intrarea în câmpul muncii după absolvire (VIDEO)
Interviu în exclusivitate: Ce spune decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Ovidius din Constanța
21 May, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
5284
Marime text
- Interviu în exclusivitate cu decanul Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul UOC.
Prof. univ. dr. habil. Adrian Stoica, decan al Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius din Constanța și executor judecătoresc, vorbește într-un interviu în exclusivitate pentru ZIUA de Constanța despre provocările vieții de student, intrarea în câmpul muncii după absolvire, cele mai frumoase amintiri ale sale ca student și transmite un mesaj către profesori.
Adrian Stoica spune că specializarea în drept este una foarte grea, iar pentru a face performanță, studenții trebuie să sacrifice foarte mult din timpul lor liber și viața personală.
Ce trebuie să știe un elev de liceu care vrea să se înscrie la facultatea de drept. „Dreptul se înțelege, nu se tocește.”
„Un elev de liceu ar trebui să știe că va urma o facultate de drept unde o să parcurgă multe etape din viața saunde va fi nevoit să facă foarte multe sacrificii. De ce spun acest lucru. Deoarece specializarea în drept este o specializare foarte grea, însă, dacă te descurci, până la urmă poți să obții o notă rezonabilă pe diploma de licență.
Pentru a face performanță, în drept, trebuie să își sacrifice foarte mult din timpul lor liber, din viața lor personală, deoarece dreptul presupune nu neapărat un studiu în cadrul orelor de curs ci și un studiu individual foarte elaborat. De aceea, dreptul, spunem noi, se înțelege, nu se tocește.”
Cât de greu este pentru un proaspăt absolvent să intre în câmpul muncii după terminarea studiilor.
„Noi încercăm să facem performanță cu acești studenți, pentru că în primii ani ei trebuie să înțeleagă că îi așteaptă niște examene destul de importante. Aceste examene, aceste concursuri, la care ei vor urma să participe sunt organizate de cele mai importante instituții juridice: Institutul Național al Magistraturii, Institutul Național de Pregătire și Perfecționare al Avocaților, Biroul Notarial Român, Uniunea Executorilor Judecătorești. Dați-mi voie să subliniez încă o dată rigoarea acestor examene. Un student care se mulțumește să „împuște” numai note de 5, sunt sigur că nu va putea intra în nicio profesie.
Decanul facultății de drept spune că trebuie să ai vocație pentru orice profesie juridică, iar un misiunea supremă a unui jurist este să aducă binele în societate.
„Dreptul este arta binelui. Să știți că un jurist nu încearcă decât să aducă acest bine în societate.”
„Am simțit întotdeauna o atracție față de ce-i drept, de justiție. Eu nu sunt numai cadru didactic. Sunt și executor judecătoresc. Am peste 20 de ani de carieră de executor judecătoresc și credeți-mă că orice profesie juridică, infdiferent de denumirea sa, are complexitatea ei, dar în același timp și farmecul său. De aceea, orice profesie juridică,pentru a fi exercitată, trebuie să ai vocație pentru ea. Dreptul este arta binelui. Să știți că un jurist nu încearcă decât să aducă acest bine în societate. Eu cred că aceasta este misiunea lui supremă.”
Adrian Stoica a fost întrebat dacă dreptul a fost pe primul loc încă pe vremea în care era elev și ce altă meserie a luat în calcul.
„Sincer am fost tentat să urmez cariere militare. Am în spate o activitate sportivă destul de îndelungată și sportul m-a disciplinat. Sportul mi-a impus un mod de viață foarte organizat. De aceea îi îndemn și le recomand viitorilo studenți să aibă în vedere faptul că dacă nu sunt bine organizați nu vor reuși în viață.”
Amintiri din studenție. „Sunt foarte multe momente hilare și penibile.”
Decanul Facultății de Drept și Științe Administrative a vorbit și despre amintirile din perioada studenției.
Acesta a recunoscut că au existat foarte multe hilare și penibile și a povestit că pe vremuri studenții ersau obligați să ia notițe în timpul cursurilor.
„Sunt foarte multe momente și hilare și penibile, pentru că fiecare student, în primii ani de studiu, nu cunoaște ce-l așteaptă. Impactul cu cursurile, impactul cu examenele, te determină să ai reacții spontane la niște momente pe care nu le-ai prevăzut niciodată. Au fost foarte multe.
În perioada în care eu am fost student, cursurile se notau. Noi nu aveam, cum au studenții de astăzi, cursuri puse la dispoziția lor în format electronic. Noi eram obligați să ne luăm notițe din timpul cursului. De aceea, vă dați seama că un student trebuie să aibă o memorie vizuală bună, o memorie scrisă și mai bună, dar o și mai bună memorie auditivă. ”
El a transmis și un mesaj pentru profesori.
„În primul rând, le mulțumesc pentru aportul adus în dezvoltarea Facultății de Drept și Științe Administrative, atât foștilor profesori, care din fericire au fost prezenți, însă nu au fost prezenți foarte mult pentru că unii dintre dumnealor s-au stins. Cu siguranță această gală a marcat și un moment readucere aminte a aportului foștilor profesori ai acestei facultăți la crearea și bineînțeles dezvoltarea Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius din Constanța.”
Foștii studenți ai Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius din Constanța au trait emoțiile și bucuria primei Gale Alumni.
Gala Alumni a Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius din Constanța a avut loc în data de 19 mai. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Gala celebrează împlinirea a 30 de ani de învățământ juridic ovidian și a reunit toate generațiile/promoțiile de absolvenți ai facultății.
Gala Alumni a reprezentat un bun prilej pentru întâlnirea cu foștii colegi și profesori, de a împărtăși experiențele profesionale și personale, precum și de a descoperi evoluția și perspectivele instituției de învățământ.
Decanul spune că se mândrește cu absolvenții Universității Ovidius, iar Gala Alumni este o gală a aprecierii rezultatelor acestora.
„Noi ne mândrim cu acești absolvenți. Mă bucur că au fost interesați să fie prezenți la această gală. Este o gală organizată pentru ei. Este o gală a regăsirii, dar în același timp este o gală a aprecierii de către Facultatea de Drept și Științe Administrative a rezultatelor dumnealor.”
Citește și: LIVE TEXT. Universitatea Ovidius din Constanța. Gala Alumni a Facultății de Drept și Științe Administrative (GALERIE FOTO și VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii