Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu live Gabriel Daraban - „Primarul trebuie să stea la ușa ministrului de Finanțe, la ușa premierului și să ceară drepturile pentru orașul lui. Trăim falimentul clasei politice locale!“ (video)

ro

07 Mar, 2019 00:00 8902 Marime text

La aproape un an de la intrarea în politică, Gabriel Daraban a vorbit despre provocările funcției de președinte al organizației municipale a ALDE Constanța, despre problemele orașului și nu a exclus asumarea unei candidaturi pentru Primăria Municipiului Constanța.
 
Relația ALDE-PSD, pe plan local este inexistentă. Și din acest motiv, probabil, reprezentantul ALDE vorbește cu lejeritate despre greșelile guvernării.
 
De la directorul comercial al Oil Terminal, Gabriel Daraban, am aflat că investitorii persoane fizice din cadrul companiei nu pot influența deciziile, Ministerul Energiei fiind suveran. 
Interviul video îl puteți urmări aici:  

 
Totdeauna se poate mai mult, spune Gabriel Daraban, iar intrarea în politică a fost legată de ceea ce se întâmplă în Constanța și mai ales de ceea ce nu se întâmplă. Din 2003 director la Oil Terminal, Daraban a avut mai multe oferte politice, dar până la 44 de ani a ales să stea pe margine. Cu umor, se consideră un „elefant” când vine vorba de activitatea profesională, iar în același timp este de părere că, din păcate, „dinastia elefanților”, dacă putem s-o numim așa, va continua, pentru că nu prea vine nimic din spate. A terminat facultatea în 1997 și s-a întors în Constanța pentru că și-a dorit să lucreze în Portul Constanța. Astăzi, Constanța nu arată așa cum ar trebui la 22 de ani distanță. „Nimeni nu poate contesta cum arată Constanța, cât de umiliți sunt oamenii, ce speranțe limitate au pe viitor”, afirmă președintele ALDE Constanța.
 
În politică a intrat pe ideea de proiect pentru Constanța, în ideea de a schimba ceva. „În orice organizație sunt și probleme, viruși. Îmi doresc să am alături de mine oameni valoroși. Când am preluat organizația erau 140 de membri, acum sunt aproape 800, iar marea majoritate nu au mai făcut politică. Normal, noi fiind cu orientare liberal-democratică, au venit la noi și liberali, care nu se mai regăsesc alături de actuala conducere PNL. Nu vorbim despre personalități, noi avem nevoie de oameni care să ajute la construcție. Ne dorim să oferim alternative viabile și să fim aproape de constănțeni, pentru că ce avem acum este chiar un faliment al unei clase politice constănțene. În clădirea din centru avem numai specialiști în administrație, dar rezultatele lipsesc. Este nevoie de o resetare ca la un calculator plin de viruși”, susține Gabriel Daraban.
 
Neavând consilieri locali municipali, reprezentanții ALDE depun solicitări la Primărie în urma discuțiilor venite din partea constănțenilor. „Transmitem o serie de solicitări, rămase în așteptare de ani de zile. De pildă, situația străzii Traian, care nu știm nici acum dacă are sau nu nevoie de consolidare, în zona blocurilor, ce au fisuri destul de grave. Mai există un proiect pe zona de transport pentru cetățenii din zona Tomis Plus, în KM 4-5, pentru amenajarea unei parcări, încercăm pe cât posibil să venim în sprijinul oamenilor prin reprezentanții noștri zonali”, a explicat Daraban.
 

Daraban despre proiectul Constanța: „Mi-aș asuma o candidatură!“

 

Președintele organizației municipale ALDE Constanța consideră mandatul actualului primar drept un eșec, chiar dacă l-a votat pe Decebal Făgădău. „Nu se mișcă nimic din 2016. Am crezut că există o salvare, o speranță. Am crezut că s-a rupt lanțul, primarul are o calitate umană deosebită, este un om normal față de ce am avut. Însă problema e alta. Nu se poate așa ceva. Provin dintr-un domeniu unde o lucrare amplă durează un an, nu o lună. Primăria Constanța nu este în stare să finalizeze locurile de joacă din oraș de mai bine de un an. Nu este ceva de anvergură. Și nici nu știm când vor fi gata. Nu există scuze. Mai departe, Cazinoul din Constanța, aștepți un an, doi, zeci, cred că am ajuns la al 15-lea an.. de când s-a închis. Dacă punea în fiecare an câte două milioane de euro din bugetul Primăriei și făcea un referendum prin care să întrebe constănțenii dacă sunt de acord să repare clădirea din banii noștri, până acum s-ar fi rezolvat. Problema este că de 20 de ani aceste partide politice care au fost în cadrul Consiliului Local Constanța, au colaborat foarte bine între ele. Dar ce au făcut în acești 20 de ani? Primarul trebuie să stea la ușa ministrului de Finanțe, la ușa premierului și să-și ceară drepturile pentru orașul lui. Ai voturile oamenilor, trebuie să te lupți pentru oameni”, afirmă președintele ALDE Constanța.
 
Gabriel Daraban recunoaște că cine va fi primarul Constanței în următorii ani nu va avea o viață ușoară. Acest lucru implică foarte multă responsabilitate, însă nu ar spune nu candidaturii la Primăria Constanța!
 

Despre Dosarul Retrocedărilor: „Va fi foarte greu, vor exista multe surprize”

 
Gabriel Daraban consideră că este extrem de greu procesul de recuperare a terenurilor de către municipalitate în Dosarul Retrocedărilor. „După ce va ieși motivarea, urmează cadastrul, unde vor găsi că fiecare locație fie a fost revândută, construcții existente, sechestre sau situații cu terenuri libere. Va începe un ciclu de ani de zile pentru fiecare locație în parte. Procese, contestații. Vom avea surprize mari. Primarul trebuie să prezinte toți pașii pe care îi face cetățenilor. În momentul de față, pentru că lucrurile au fost foarte sensibile, dacă nu e părtaș, primarul ar fi trebuit să iasă în fața oamenilor, cu o hartă a orașului și să explice despre ce este vorba. Nu s-a făcut așa ceva. A preferat să meargă cu ziariștii cu autobuzul. Eu, dacă aș fi primar, asta aș face”, a explicat președintele ALDE Constanța.
 

„Primăria nu vrea de fapt să preia CET”

 
Termoficarea este o chestiune sensibilă în Constanța de mult timp. Problema a căpătat o fațetă odioasă, anul trecut, când peste 150.000 de constănțeni au fost privați de termie timp de o săptămână, pe fondul unei dispute între RADET și CET. Problema a fost rezolvată temporar, însă ea poate reveni oricând. Mai mult, primarul Decebal Făgădău a anunțat că face demersuri pentru preluarea CET-ului, însă până acum acestea nu s-au concretizat. Gabriel Daraban este de părere că Primăria Constanța nu vrea să preia CET-ul! „Au avut la dispoziție un memorandum din 2013, semnat de guvernul Ponta, care în orice moment poate fi executat, în sensul predării, nu au vrut din perioada lui Radu Mazăre. Au găsit diverse motive. Nu se vrea și mai grav este că am văzut că Electrocentrale cere falimentul CET. Este o chestie neinspirată, în baza unui proces cu ANAF, care este generatorul din spate al problemelor care se vor mai întâmpla. Se va merge în instanță, dar povestea de anul trecut se poate repeta oricând. Din punctul meu de vedere, și CET, și RADET sunt entități energofage”.
 

Oil Terminal urmează trendul internațional

 
„Principalele probleme ale companiei vin din zona Ministerului de Finanțe, iar veniturile cresc și scad, în funcție de ce se întâmplă pe piața internațională. Un terminal petrolier depinde de cotații internaționale, de apetitul jucătorilor de pe bursă. În momentul în care cotațiile cresc, veniturile din manipulare și depozitare scad. Acest lucru s-a văzut în 2018 și la marii jucători de pe piața internațională, care au înregistrat scăderi reprezentative. Noi, întâmplător, suntem în Marea Neagră, dependenți de deciziile care se iau în Bosfor, conectați în proporție mare la mărfurile din Rusia. Să ne înțelegem, dependența asta energetică este valabilă în anumite momente, dar când la câteva mile marine de Novorosisk, automat ești dependent și de jucătorii din Rusia”, a explicat Gabriel Daraban, în calitate de director comercial al Oil Terminal.

 
Totodată, Daraban a precizat că investitorii persoane fizice din cadrul companiei nu pot influența deciziile, Ministerul Energiei fiind suveran. Despre Fondul Suveran de Investiții, directorul comercial al Oil Terminal consideră că, dacă structura acestuia este bine gândită, ar putea fi de succes, dacă însă interesele sunt meschine, poate fi o catastrofă, pentru că România trebuie să-și modernizeze companiile strategice, dacă vrem să fim lideri zonali și independenți energetic. 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii