Interviu live Exerciţiu de sinceritate despre activitatea Poliţiei Locale Constanţa, cu directorul structurii, comisar şef Tudorel Dogaru
Interviu live: Exerciţiu de sinceritate despre activitatea Poliţiei Locale Constanţa, cu directorul structurii,
13 Dec, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
7591
Marime text
Directorul Direcţiei Generale Poliţia Locală din cadrul Primăriei Constanţa, comisar şef Tudorel Dogaru a participat la Interviu Live. Într-un exerciţiu de sinceritate, spunem noi, Dogaru a vorbit despre bunele şi relele Poliţiei Locale constănţene. Câte contravenţii au dat pe parcursul anului, câte procese au instanţă, cum încearcă să schimbe mentalităţi şi cu ce soluţii au venit pentru îmbunătăţirea traficului dar şi activităţile care privesc ordinea publică aflaţi în continuare. Aici puteţi urmări şi varianta video a discuţiei
Domnule director, nu aveţi cumva prea multe procese pe rolul înstanţelor de judecată împotriva proceselor verbale completate de poliţiştii locali?
Tudorel Dogaru: Avem 60.812 sancţiuni aplicate ceeea ce înseamnă un plus de 296% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost 15.337. Anul trecut au fost 463 de plângeri contravenţionale ceea ce reprezenta 3,01% din totalul de contravenţii aplicate, iar în acest an numărul plângerilor contravenţionale 1033, în procent înseamnă 1,69%.
Nu sunt multe plângeri 1,69% din 60.812 reprezintă foarte puţin.
Avem şi plângeri în domeniul disciplinei în construcţii, au fost 48 de plângeri faţă de 38 anul trecut. Restul sunt contravenţii.
Care sunt direcţiile de acţiune ale Poliţiei Locale? Pentru că sunteţi peste tot. Unii spun că ați fost adus în fruntea Poliţiei Locale ca să dați amenzi și să aduceți bani la buget.
Tudorel Dogaru: Este o legendă urbană.
Noi nu facem diferenţe în ceea ce priveşte contravenienţii după locul de domiciliu.
Banii se duc acolo unde își are contravenientul domiciliul, 45% din cei sancționați sunt constănțeni. Dacă unii sunt sancționați în mod repetat, pe Legea 61, procentul celor sancţionaţi este de 5%.
Este și o parte bună, nu suntem lipsiți de speranţă referitor la viitorul acestui oraş. Toţi suntem preocupaţi de felul în care arată si de modul în care ne dorim să arate localitatea noastră şi fiecare să încerce să facă pe palierul lui de activitate ceea ce consideră necesar să îndeplinească lucrurile acestea.
Ceea ce facem noi are efect, dar este dureros.
Dle Dogaru, înainte să veniți dvs, Poliţia Locală era un fel de apă sfinţită, nu făcea nici bine, nici rău. De când ați venit, s-a schimbat ceva. Sunt două direcţii clare: unii vă respectă, alţii vă urăsc..Cei care vă înjură susţin că nu se pot apăra..
Tudorel Dogaru: Şansele de a se apăra sunt aceleaşi pentru toţi cetăţenii şi pentru toate instituţiile.
Când se dă avertisment şi când se consideră sancţiune?
Tudorel Dogaru: Avem 1180 de avertismente aplicate. Nu există o normă, avertismentul se dă pe faptă.
De exemplu pe activitate comercială, dacă merg în control și verifică Avizul program de funcţionare şi operatorul are bonul care atestă că a depus documentele, dar în fapt nu are documentele și este la prima abatere primește avertismen
Poliția Locală are ca misiune principală asigurarea fluidităţii traficului rutier. Dacă partea de siguranţă legiuitorul a lăsat-o preponderent către zona rutieră, către Poliţia Naţională, partea ce ţine de fluenţa traficului rutier este îndreptată către Poliţia Locală.
Ce manevră generează problemele cele mai mari în traficul rutier? Oprirea neregulamentară.
Oprirea neregulamentară. Poliția locală nu a mers în cartiere să amendeze pe cei care nu au unde să parcheze. Acolo eforturile noastre se îndreaptă spre eliberarea de zonele cu garaje, identificarea lor, eliberarea lor dacă se poate fără nici un cost din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
Să venim cu soluții de regenerare urbană. Am primit solicitări de la ONG –uri care se ocupă de aşa ceva şi întrebau cum anume facem şi ceea ce vrem să facem pentru că vor să genereze nişte bune practici şi în alte localităţi din ţară.
Eu nu am vorbit de ceea ce își propune să facă Poliția Locală eu am vorbit de ceea ce a făcut Poliția Locală. Nu vreau să îmi iau angajamente. Voi spune întotdeauna ce am făcut şi ce schimbări am făcut. Lucrurile care s-au schimbat în bine ca urmare a acţiunilor Poliţiei Locale. De exemplu vehiculele cu tracţiune animală nu mai sunt pe străzi, acţiunile în zonele insalubre ale oraşului unde nimeni nu intra până acum.
Pe linia cerşetoriei am stăpânit acest fenomen la 80%. Dacă mai vine vre unul din altă localitate după ce s dumireşte ce se desfăşoară în Constanţa pleacă, nu este de stat pentru cerşetori şi pentru cei care nu vor să muncească.
Au rămas vânzătorii de țigări ambulanți,de țigări de contrabandă.
Tudorel Dogaru: Aici trebuie să ne hotărâm. Noi lucrăm independent, dar fac razii pentru că şi jandarmii şi Poliţia Locală şi Poliţia Naţională şi Garda de Coastă au competenţă pe acest subiect. Noi şi jandarmii nu suntem poliție judiciară. E ca la prostituţie şi proxenetism. Noi facem dosare și le înaintăm la organele de urmărire penală dacă sunt peste 50 de pachete de ţigări. În rest sunt contravenţii.
Ei sunt acolo zilnic.
Tudorel Dogaru: Această instituție, Poliţia Locală, are cele mai puține instrumente. Contrabanda este infracţiune.
De exemplu în afară de a constata o faptă nu am ce să fac mai mult. Instrumentarea infracțiunilor nu intră în competența Poliției Locale. Pot colabora cu Poliţia Naţională într-un dosar penal dacă sunt cooptat şi dacă este de acord un procuror.
M-am străduit ca pentru zona de pieţe pentru acest fenomen să încerc să fac ceva.
La comerțul ambulant trebuie să luăm o decizie toți. Să nu ne mai ultragiem și la persoanele în vârstă, fapta este aceeași.
Ați fost criticați că ați amendat bătrâni care vând pătrunjel?
Tudorel Dogaru: Nu, pentru că pe lângă cele 296 de legături de pătrunjel erau și 200 kg de legume-fructe şi mai erau şi alte lucruri confiscate.
Să vedeți câte sesizări sunt la cimitire, pentru cei care vând flori. Ce să le facem să îi lăsăm că nu au bani?
Şi când sunt situații omenești d-le Dogaru?
Tudorel Dogaru: Am căutat să generăm soluții, este o situație de ce se vinde pe treptele unei bănci? Am fost la adminstratorul pieţei, au spus că îi lasă fără să plătească.
Nu le luau nici un ban și le dădeau 2 tonete, dar nu vor să vină la tonetă. Mai erau 40-50 m până la piață de la bancă. Acolo era vadul?
Dle Dogaru nu cred că aţi făcut un obiectiv din a sancţiona vârstnicii?
Tudorel Dogaru: Deloc. Noi nu facen discriminare, este Lg 7/2004 „Codul de conduită al funcţionatului public”. Se referă la orice tip de acţiune sau inacţiune pe care o generează un funcţionar public. Nu se acceptă discriminări pe temei de religie, vârstă, sex, samd.
Cel mai important este , pentru mine, segmentul de ordine publică apoi vine cel rutier.
Când cineva nu acceptă un proces verbal nu are altă soluție decât să convingă un judecător că are dreptate. Altă modalitate nu există.
Noi sancționăm proprietarul, orice contact uman presupune un risc de corupție la un moment dat.
La pod este un alt sistem și se poate plăti în 24 de ore trecerea de pod. Acolo se poate verifica pe camere cine a trecut şi la ce oră. Pe tradă nu sunt camere să ştim la ce oră a parcat maşina, cât a stat, dacă a plătit, dacă a depăşit sau nu, dacă este de bună credinţă sau nu. Acesta este sistemul.
Sunt doar 800 de locuri de parcare cu plată.
Ce localitate din afară are excedent de locuri de parcare?
Sunt locuri de parcare cu plată libere.
Nu ar fi mai bine să plătească în loc să ia amendă? Sau ar fi mai bine să găsească alt loc de parcare dacă nu sunt dispuşi să plătească. Nu este obligat să plătească acolo.
Acesta este un sistem găsit de administrația publică locală.
Sunt 2700 de sancţiuni aplicate pentru aşa ceva. Nu am făcut un obiectiv din acest lucru, dacă vroiam puneam mai mulți agenți la toate parcările cu plată. Sunt 2 persoane pe fiecare schimb.
Există posibilitatea ca un conducător auto să fi plătit parcarea prin SMS şi totuşi să fie sancţionat?
Ca în orice activitate este posibil ca cineva să greșească. În măsura în care ne-am dat seama că noi am făcut o greşeală, că noi am generat o problemă inclusiv în scris sub semnătura mea au plecat scuzele de rigoare.
Aţi avut situaţii de genul acesta?
Tudorel Dogaru: Am avut dar puţine la număr şi ni le asumăm ca atare. Dacă greșim ne asumăm greșeala, noi mergem în instanţă şi cerem anularea procesului verbal, nu am solicitat persoanei să meargă în instanţă.
Ce ne puteți spune despre amenzi?
Tudorel Dogaru: Cuantumul amenzilor este acelaşi ca la Târgu Mureş. De acolo probabil a fost împrumutat sistemul. De ce nu avem 10 lei ora în parcare în București? Atât este ora de parcare în centru.
Orice ar face Poliţia Locală sau UAT omul va fi nemulțumit. Sunt 20 000 de constănţeni sancţionaţi pentru diverse abateri unde intră şi cele rutiere.
Suntem 321.000 de constănţeni, la rutieră au fost date 13. 000 de sancțiuni doar în municipiul Constanța anul trecut. Oriunde am fost am avut aceeaşi abordare. Poliția are altă strategie de marketing, dar abordarea era aceeaşi. Aici vedeţi amenzi şi acolo vedeaţi arestaţi.
Să vorbim despre controalele derulate în mijloacele de transport.
Tudorel Dogaru: Să vă spun ce așteaptă cetățenii de la noi. Când am întrebat ce consideră ei că este prioritar şi unde ar trebui să se acţioneze pe zona de ordine publică. Le-am pus ce are în competenţă Poliţia Locală: zona de cartiere, zona de unităţi de învăţământ în proximitate, în zonele aglomerate, în pieţe, în parcuri, în zona cimiterelor. 51,7% au spus zona de cartier.
Credeam că lumea se orientează la zona de învățământ.
Școlile au paznici care sunt plățiți de părinți.
Acționăm în proximitate, nu în interiorul școlii.
Unul dintre proiectele mele pentru anul viitor va fi să discut cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi cu Poliţia şi cu Jandarmeria, şi cu alte instituţii cu atribuţii pe zona de ordine publică să împărțim unitățile școlare și să răspundem de ele. Nu doar să facem pregătire antiinfracţională, ci de la asigura o prezenţă zilnică, consistentă, în zona şi în proximitatea şcolii. Problemele nu sunt la grădiniţe sunt la şcolile generale şi la licee. Nu cred că avem mai mult de 50.
Unitățile de învățământ au primit 25%, 75% au spus pentru cartiere și școli. Pe această zonă ne-am focusat. Numărul de contravenţii reflectă ce a vrut populaţia.
Ce patrulele în cartiere?
Tudorel Dogaru: Am văzut în informaţii şi în imagini indisciplină, mă interesează siguranţa, să nu am infracţiuni stradale, aici colaborăm cu Poliţia Naţională, suntem membrii în Comisia Locală de Ordine Publică. Este al treilea an consecutiv în care Municipiul Constanța a înregistrat scăderi la infracţionalitatea sesizată şi la infracţionalitatea stradală. Este mesajul cel mai bun că nu avem probleme grave, suntem în siguranţă. Nu este nici o societate fără infracționalitate.
Vreau să fac tot ce este omenește posibil să nu am nici o faptă, dar este imposibil la un oraș de talia Constanţei. Constanţa , România în raport cu alte state mult mai civilizate şi startificate din punct de vedere legislativ fac faţă cu brio. Nu îmi este teamă să las copilul singur pe stradă.
De la părinții noștri care erau mai relaxați și ne jucam cu cheia de gât în fața blocului, până azi este diferenţă. Erau accidente de circulație, era violență în școală dar nu le vedeam, nu se mediatiza. Tot ce se întâmplă pe stradă, în casă, în societate, la locul de muncă ţine de conduita fiecăruia.
Să priviți demersul meu nu ca unul al meu sau al Poliției Locale ci ca un demers social. O instituţie a Statului în raport cu alte instituţii ale Statului.
Dle Dogaru,sunt mulți constănţeni care susțin că au făcut reclamații şi nu le-au fost rezolvate...fie deloc, fie într-un termen mult lung.
Tudorel Dogaru: Cei care ne critică sunt persoane pe care le-am sancționat sau pe apropiați ai lor. Oamenii vor binele aceste societăţi în general.
Cum se depune o reclamație validă?
Tudorel Dogaru: O reclamaţie validă trebuie să fie asumată, dacă nu sunt date de identificare adevărate se clasează. Nu se încurajează anonimatul.
Este OUG 27/2002 care spune imperativ „se clasează”. Fără date de identificare sau dacă sunt false acea petiţie se clasează.
Dacă instiutia mea nu ia măsuri sunt alte instituții care ne controlează: este un control judiciar pe care nu-l face Instanţa, este un control de legaliate făcut tot de Instanţă, un alt tip de contol pe care îl poate face Parchetul dacă te reclamă cineva cu o plângere penală.
Cât durează să soluţionaţi o sesizare ?
Tudorel Dogaru: Depinde ce solicită persoana. Sunt situații care se pot rezolva pe loc : pentru gălăgie în faţa blocului se sancţionează pe loc, la o nuntă în mijlocul străzii nu plecăm până nu se termină nunta.
De ce dăm amenzi prea mici?
Poliția locală nu stabilește cuantumul amenzii. Fiecare lege, Ordonanţă de Guvern, fiecare act normativ stabilesc contravenţiile şi responsabilităţile contravenţionale pentru fiecare tip de contravenţie este un minim și un maxim.
Sunt și situații în care s-a dat amendă către maxim. Pentru tulburarea ordinii publice, situaţii care afectează climatul social, injurii la adresa poliţistului local, la adresa altor funcţionari publici care poate îl însoţeau. Oamenii nu sunt nici buni 100% nici răi 100%. Sesizarea se poate depune pe email. Nu trebuie neapărat să primești număr de înregistrare. Noi trimitem răspuns acasă sau pe email. Fiecare trebuie să își asume.
Pentru o plângere penală ţi nu are CNP sau alte date de identificare pe cale administrativă este trimisă acasă. Nu se înregistrează.
Este protejată identitatea celor care fac sesizări?
Tudorel Dogaru: Da, legea nu dă voie să dau datele.
Pentru activitatea unui operator economic pe care îl sancționez nu mi se pare normal să îi fac publicitate negativă. La fel și la persoanele fizice, nu dau feţele contravenientului. Dau fotografii cu caracter ilustrativ.
Sunt situaţii când procesele verbale întocmite de poliţişti sunt afişate pe uşa de la intrare în blocul unde domiciliază contravenientul...
Tudorel Dogaru: Sunt 3 modalități să intri în posesia unei copii a procesului verbal.
Persoana nu semnează pentru faptul că este de acord cu ceea ce s-a scris în procesul verbal. Este o rubrică de menţiuni unde agentul este obligat să consemneze ce îi spune contravenientul, dar în limita bunului simţ.
1 - Se face prin înmânarea unei copii după ce a fost semnată.
2- Se poate face prin poștă, înainte de afișare, este decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care spune că eşti obligat să îi comunici prin poştă. Dacă în 10 zile nu vine să îl ridice de la poştă se face afişarea.
A treia formă de comunicare este cea de afișare la domiciliu, dacă nu este acasă sau nu a vrut să îl primească. Această masură este luată de orice instituţie.
Câţi colegi aţi trimis până acum în Comisia de disciplină?
Tudorel Dogaru: Nu o să spun treaba asta. Doar s-a întâmplat această situaţie. Comisia de disciplină fiinţează la nivelul primăriei şi este compusă dintr-o dispoziţie de primar are o componenţă clară şi nu fac parte din ea.
Vă întreb altfel, atunci. Câţi au ieşit din sistem de când dumneavoastră conduceţi Direcţia?
Tudorel Dogaru: Asta pot să spun dar nu ca urmare a chestiunilor disciplinare. Au fost 5 persoane. Dar 220 sunt alături de mine.
Dle director, la finalul anului 2018, trageți linie, chiar dacă „aveţi norma la amenzi”, eu cred că aţi reuşit să conştientizaţi opinia publică...
Tudorel Dogaru: Dacă privim mai aprofundat vor vedea că au fost și alte situaţii care au vizat activitatea acestei instituţii. Am căutat să avem altă abordare faţă de comunitate. În sensul că pot să fiu un duşman neîmpăcat pentru cel care greşeşte sau care încalcă în mod sistematic legea şi abordarea mea a fost întotdeauna la fel. Trebuie să fiu în acelaşi timp un partener pentru cel care are o conduită socială corespunzătoare.
Am venit cu partea de a primi sesizările pe whats app, unică în ţară.
Am generat un climat social sănătos și plăcut ochiului, era un factor disturbant prezenţa cerşetorilor în intersecţii sau la instituţiile de cult. Avem acţiuni săptămânale, la sărbătorile religioase este obligatoriu de trecut pe acolo. Nu avem ceva cu oamenii respectivi.
Avem pe toate domeniile pe care le are poliția locală , trebuie să adoptăm un anumit tip de atitudine. Unii ne plac pentru atitudinea respectivă alţii ne urăsc.
De exemplu posesorii de câini. Numărul de sancţiuni nu este foarte mare.
Mi-ați ridicat mingea la fileu. Aţi amendat Primăria Constanța pentru câinii fără stăpân care au invadat Parcul Tăbăcărie?
Tudorel Dogaru: Unde este în lege că Poliția Locală aplică sancțiuni primăriei? Nu avem în lege acest text. Dacă este un câine pe stradă nu primăria trebuie să vină cu lesă. Nu amendăm primăria pentru că nu se poate. Nu sancționăm primăria pentru că acel câine nu are botniţă, nu are lesă sau nu are cine să îi strângă materia fecală.
Dacă un cetățean reclamă că a fost mușcat?
Pentru agresiune sau muşcătură reclamaţia nu se depune la Poliţia Locală. Acolo este vătămare corporală din culpă care va fi considerată infracţiune dacă are nevoie de mai mult de 90 de zile de îngrijire medicală şi este în competenţa Poliţiei Naţionale. Sau poate să nu fie faptă penală şi atunci este o răspundere civilă delictuală a primăriei eventual.
Răspunderea civilă este de 2 feluri, contractuală și delictuală.
Nu am temei legal și nu am lege care să spună să sancționez Primăria pentru așa ceva. Nu pot să născocesc legi.
Am sancționat instituții din subordinea primăriei. Pe portalul instanțelor apar instituțiile.
Există ceva pentru ca sincer vreau să vă felicit. Din informaţiile mele, nu mai merge ca înainte. Indiferent cu te numeşti, unde lucrezi sau cine te recomandă. Aveam nevoie de această stare de normalitate.
Tudorel Dogaru: Nu există cetăţeni de mâna a doua sau de mâna întâi nu există cetăţeni protejaţi sau instituţii private.
Totuşi, au venit colegii să vă zică că au încercat anumite persoane să-i mituiască, să se înţeleagă cu ei sau cetăţeni care au reclamat că le-au fost cerute foloase în scopul...?
Tudorel Dogaru: Eu când am venit aici am plecat de la zero, nu m-a interesat ce a fost înainte.
Nu, nu mi-a prezentat nimeni nici o astfel de situaţie şi nu a venit nimeni să îmi sugereze ce să fac.
Prin toate mijloacele care sunt la îndemâna mea, nu am o structură de control internă.
Din contactele cu cetățenii sau să îmi spună cineva, dar trebuie să prezinte probe.
Am avut o reclamaţie, pe care am înainta-o la Parchet. Urmărirea penală este o fază confidenţială, nepublică. Eu nu am nici un interes să îmi comunice procurorul ce s-a întâmplat cu dosarul. Faza de judecată este o fază publică. Faza de urmărire penală este nepublică.
Nu cred în demersul respectiv. Am înaintat-o pentru că sunt obligat dar din plângerea respectivă mie după 22 de ani de poliţie nu îmi sugera că era întemeiată.
Totuşi cum vă verificaţi colegii?
Tudorel Dogaru: Încerc prin controlul managerial pe care îl promovez, prin intermediul şefilor de serviciu să nu las situații în care ei să poată să acţioneze funcţie de personalitatea fiecăruia.
Atunci, cum îi stimulați să rămână corecţi?
Tudorel Dogaru: Nu, zona de salarizare este la fel că la orice bugetar al primăriei.
S-au făcut angajări la Poliţia Locală. Câţi sunteţi acum?
Tudorel Dogaru: Da, au fost angajate 100 de persoane. Poliția locală are posibilitatea să facă și alte lucruri decât face MAI., i-am trimis să facă scouting prin mall. Am luat doi tineri mai drăguţi în exprimare şi i-am trimis să stea de vorbă, şi la licee să promoveze această instituţie şi ceea ce vrem noi să facem. În 6 luni de la 1,8 s-a ajuns la 9 pe loc.
Am 220 de angajați de la 120 la începutul anului.
Ați avut anul acesta colegi ultragiați ?
Tudorel Dogaru: Au fost 2 cazuri de infracţiune de ultraj şi persoanele sunt trimise în judecată.
Am şi eu un of. Sunt multe unități de învățământ care au în față stații RATC, pline de maşini parcate, fiecare cum consideră de cuviinţă. Cum se poate rezolva acesta situație?
Tudorel Dogaru: Cei de la Direcţia Gestionare Servicii Publice şi cei de la Confort Urban pot rezolva, prin ridicarea de mașini. S-a adoptat Regulamentul, dar au venit cei care sunt împotrivă. Ridicatul de maşini este o măsură complementară prevăzută în Codul rutier. Este peste tot în ţară.
Ceea ce stabilește acest regulament este procedura de urmat. Cine vine, cine constată, cât costă depozitarea, cât costă paza.
Poliția locală poate te poate amenda dacă staţionezi pe trotuarl din stația de autobuz?
Tudorel Dogaru: Da, dacă este conducătorul în mașină. Altfel nu putem purta corespondență cu posesorul mașinii.
Pe domeniu rutier noi avem nişte priorităţi chiar dacă vizează opriri şi staţionări neregulamentare. Aceste opriri pe care le umărim sunt în zona centrală sau în staţiile autobuzelor sau pe treseele lor.
Domnule Dogaru, detaşarea dvs se apropie de final. Mai rămâneți la Poliția locală?
Tudorel Dogaru: Nu ştiu, pe mine nu mă întreabă nimeni. Detașarea expiră pe 31 decembrie 2018.
Dacă doamna ministru (n.r. Carmen Dan, ministrul Administraţiei şi Internelor) propune și sunt întrebat aș putea să rămân, dacă nu, mă întorc la națională.
În caz că veţi pleca, să facem repede un bilanţ. Care este impactul acțiunilor desfăşurate?
Tudorel Dogaru: Eu am o speranţă plecând de la cifre. Sunt 20 şi ceva de mii de amenzi doar pentru lipsă de bilet. Erau alţii care băgau mâna în buzunare. Sunt mulţi pentru că erau anumite categorii naţionale pe care nu îi băga nimeni în seamă. A crescut mult gardul de conformare al celor care folosesc mijloacele de transport în comun. Cei care nu au bani să plătească amenzile, fac muncă în folosul comunității.
Care este situația garajelor desființate?
Tudorel Dogaru: Sunt 101 desființate. Încercăm să nu aplicăm sancțiuni pentru că durează, dar tot ce s-a desființat a fost pe cheltuiala persoanelor și nu a primăriei.
La disciplina în construcţii au fost cu 10 infracţiuni mai multe decât anul trecut. Anul acesta ce aţi descoperit?
Dacă construieşti fără autorizaţie într-un sit urban sau arheologic este considerată infracţiune. Dacă ai stabilit măsura de oprire a lucrărilor şi respectivul nu le opreşte este tot infracţiune. Sunt 48 de situaţii. Contrabandă cu ţigări sunt 2.
Aţi avut sesizări cu privire la construirea de betoane în imediata apropiere a unor blocuri?
Tudorel Dogaru: Sunt în medie 6 sesizări pe zi. Unii au dreptate și alții nu.
Poliţia Locală nu are dreptul să evalueze legalitatea emiterii unei autorizaţii de construcţie. O poate face ISC, care poate propune Prefectului să sesizeze Instanţa de judecată.
Noi putem verifica dacă are autorizaţie sau nu are, dacă se respectă ce scrie în autorizaţie sau nu. În proporţie de 70% dintre sesizări se confirmă. Depinde de niște verificări la SPIT , la cadastru, trebuie verificat proprietarul.
De etnobotanice vă ocupați?
Tudorel Dogaru: Dacă îl depistez pe stradă, da. Nu am dreptul să îl percheziţionez acasă. Am avut şapte situaţii cu etnobotanice. Referitor la taberele de nomazi avem 55 de depistaţi, sunt din alte localităţi dar din judeţul Constanţa. Dacă sunt de pe raza județului Constanța majori , îi încredințăm SPAS și pentru minori îi dăm la DGASPC. Sunt persoane care nu vor să muncească, sunt familii, care nu vor să meargă la muncă, nu vor să meargă să îşi crească copii în siguranţă, au unde să stea în localitatea de domiciliu. Se ocupă cu strânsul pet –urilor.
S-a ajuns la reclamații abuzive. De exemplu că vecinul pune mâncare pe pervaz pentru porumbei. Depinde de sesizare de aceea unele nu primesc răspunsuri. Am verificat şi am găsit date de identificare în gunoiul aruncat necorespunzător, au fost cluburi, discoteci.
Pe ordine publică au fost 149 de cerşetori depistaţi dar nr de sancţiuni este mai mare, 450 de sancțiuni. Pe Legea 61 au fost 4.998 de sancţiuni aplicate. De la 1 ianuarie până ieri.
În cartierul Henry Coandă tot dvs acționați? Câte sesizări aţi avut acolo?
Tudorel Dogaru: Suficiente. Acţionăm în toate zonele de competenţă. Sancţionăm pe toţi cei care beau în public, cei care înjură, care urinează, samd.
Dacă stai la scara blocului și bei ce se întâmplă?
Tudorel Dogaru: Este nelegal, asta este legea. Dacă bea în casă sau în curte nu se întâmplă nimic. Pe de altă parte, acţiunile care vizează curăţenia au fost prioritatea Poliţiei Locale au fost aplicate 9.486 de sancţiuni, faţă de 1404 anul trecut.
Pe Legea 12, Comerţul stradal neautorizat, au fost 1.640 de sancţiuni, inclusiv ce a fost pe zona de plajă în Mamaia. Am avut toată zona de plajă de la Constanţa până la Graniţa cu Năvodari. Aveam 6 echipe în fiecare zi pe 1,8 km. Pentru fumat sunt 884 de sancţiuni faţă de 52 anul trecut pentru fumat în spital, baruri , societăţi.
Barurile private unde se poate fuma intră la această categorie? Pe cine sancţionaţi pe proprietarii de bar sau pe cel ce fumează?
Tudorel Dogaru: Aș putea să vă citesc din prevederile legale. Îi amendăm şi pe unii și pe alții.
Lg 349/2002 defineşte ce înseamnă spațiu public închis: „Orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective” indiferent de forma de proprietate.
Disciplina în construcţii este un domeniu mai sensibil...
Tudorel Dogaru: Pe această direcţie, au fost 369 de sancţiuni aplicate faţă de 218 anul trecut. Construcții desființate unde erau hotărâri judecătorești și au fost puse în executare. De la balcoane până la caşcarabete..toate se desfiinţează în 10 zile pe HCLM nu pe Lg 50.
Pe OUG 195/2006 am dat amenzi până la 50 000 pentru cei care aveau deşeuri pe teren, 11 sancţiuni faţă de zero anul trecut.
Pentru zgomot întâi dăm amendă pe Lg 61, a doua cu recomandări ce sa facă să nu mai producă disconfort fonic şi dacă nu se conformează, amenda vine mai mare pe codul de mediu OUG 195/2006.Mai avem nouă terenuri supra impozitate, 5 în plus faţă de anul trecut.
Ştiu că vă doriţi mult un sediu nou şi încăpător pentru Poliţia Locală. Iar noi, constănţenii ne dorim ca să nu se mai plătescă chirii unui anumit domn din oraş pentru spaţiul în care sunteţi în prezent..
Tudorel Dogaru: Este impropriu, nu avem spațiu pentru toți oamenii din subordine la instructaj.
Sunt servicii de 22 de oameni sunt birouri open space. Avem două variante identificate. Vă spun când ne va fi atribuit, este în Constanța. Nu este ocupat de nimeni. Nu se va plăti nicio chirie. Are şi locuri de parcare suficiente.
Am ajuns şi la final. Un gând pentru cititorii noștri, pentru constănţenii care vă susţin dar şi pentru cei care vă critică sau mai rău, vă înjură..
Tudorel Dogaru: Să creadă în noi, și să viseze la o Constanță mai frumoasă!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii