Interviu live Provocările anului 2019 pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța (video)
Interviu live: Provocările anului 2019 pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“
21 Dec, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
3943
Marime text
Directorul Spitalului Clinic Județean Constanța, dr. Cătălin Grasa, a vorbit, la Interviu live, despre ce a însemnat anul 2018 pentru cea mai mare unitate medicală din județ, dar și despre planul de investiții pentru anul viitor. Înregistrarea video o puteți urmări aici:
Țineți minte acele policlinici sezoniere? În fiecare stațiune existau policlinici sezoniere cu medici, asistente și ambulanțe venite din teritoriu și care funcționau pe timp de vară. Erau puncte de prim ajutor, dispensare, cum se numeau, dar care făceau un filtru și filtrau problemele ușoare care n-ar trebui să ajungă și să se prezente în UPU. Se făcea fișă și atunci toată lumea avea același drept, de a fi investigat, diagnosticat și tratat. Când se inițiază tratamentul în UPU, pacientul fie merge acasă, fie rămâne internat, în cazurile grave. Anul trecut, noi am avut 136.000 de prezentări la UPU. Cred că secția UPU este cea mai încărcată din țară. Pe timp de vară, sigur. Și gândiți-vă că doar 20% reprezintă internările în zona gravă, adică cei care merg pe cod roșu. 75-78% merg pe cod verde. Adică asta ar fi zona care ar putea fi periată, și să nu mai ajungă în UPU. În plus, sunt și cei mai vocali și așteaptă săracii și cei mai mult. Din păcate, și suprafața noastră ca UPU este relativ mică. Ar trebui dublate dimensiunile. La Târgu Mureș, UPU are 2400 mp, noi avem 880 mp. Cu toate acestea, mergem înainte și încercăm să ne facem treaba.
Și la pediatrie este aceeași situație de urgență?
Este aceeași situație. La pediatrie mai este și problema numărului mic de paturi. Sunt 90 de paturi pentru toată Dobrogea.
Constănțenii vor putea beneficia în regim de trimitere de la medicul de familie și asigurări medicale de investigații în Policlinica II. Acolo va funcționa un aparat CT. Așteptăm avizele de la CNCAN și rezultatele examenelor date de personalul care îl va deservi. Undeva în a doua jumătate a lunii ianuarie va fi funcțional.
Citește și:
Interviu live Cu ce vești vine 2019 pentru pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța? (galerie foto)
Mă uitam în arhiva ziarului și vedeam că la final de an 2017 vă pregăteați să dați concursul de manager. Ne-am întâlnit atunci și vorbeam despre prioritățile mandatului dumneavoastră. Iată că a trecut un an și acum putem discuta concret câteva chestiuni, ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an, ce a însemnat 2018 pentru Spitalul Județean. Mărturisesc sincer că parcă nu am mai primit așa multe reclamații din zona asta. Mai sunt, cele legate de Urgență, de UPU, dar parcă nu au mai fost ca în alți ani.
Spitalul a fost în plină activitate. Nu avem cum să fim altfel. Nu există o viteză mai mică. Este o viteză constantă. Din păcate, cu aceeași structură, pe timp de vară aproape se dublează activitatea, dat fiind numărul celor care se prezintă la noi, pacienții sau prezentările în UPU în special, și atunci este o presiune mult mai mare.Cum a fost sezonul estival 2018? Știu că ați prezentat un bilanț…
În această vară a fost foarte greu. Cu o ușoară creștere față de vara trecută, dar vorbim, în medie, dacă în restul anului avem prezentări în jur de 250-270, vara se dublează. Mergem undeva spre 500-600 de prezentări în UPU, ceea ce face ca timpii de așteptare pentru pacienți să crească. Este adevărat că sistemul sanitar la ora actuală este trunchiat și nu funcționează cu filtrele necesare.Țineți minte acele policlinici sezoniere? În fiecare stațiune existau policlinici sezoniere cu medici, asistente și ambulanțe venite din teritoriu și care funcționau pe timp de vară. Erau puncte de prim ajutor, dispensare, cum se numeau, dar care făceau un filtru și filtrau problemele ușoare care n-ar trebui să ajungă și să se prezente în UPU. Se făcea fișă și atunci toată lumea avea același drept, de a fi investigat, diagnosticat și tratat. Când se inițiază tratamentul în UPU, pacientul fie merge acasă, fie rămâne internat, în cazurile grave. Anul trecut, noi am avut 136.000 de prezentări la UPU. Cred că secția UPU este cea mai încărcată din țară. Pe timp de vară, sigur. Și gândiți-vă că doar 20% reprezintă internările în zona gravă, adică cei care merg pe cod roșu. 75-78% merg pe cod verde. Adică asta ar fi zona care ar putea fi periată, și să nu mai ajungă în UPU. În plus, sunt și cei mai vocali și așteaptă săracii și cei mai mult. Din păcate, și suprafața noastră ca UPU este relativ mică. Ar trebui dublate dimensiunile. La Târgu Mureș, UPU are 2400 mp, noi avem 880 mp. Cu toate acestea, mergem înainte și încercăm să ne facem treaba.
Știți, există o cutumă. Omul, când se simte rău, ori pune mâna și suna la 112 și cheamă ambulanța, ori merge pe picioarele lui la UPU.
Și Ambulanța face un filtru. Filtrează pacienții aceștia. Spre exemplu, anul trecut a fost o perioadă cu un frig cumplit și cu gheață pe jos, nu mai pleca nimeni. Atunci ne-au scăzut prezentările în UPU pentru că Ambulanța a preluat partea de medicină de familie, cazurile erau filtrate, erau acasă, cu perfuzii, și atunci am răsuflat cumva ușurați și nu am avut presiune.Oamenii ajung la medicul de familie, dar doar să își facă o rețetă, să își reînnoiască un tratament... Când se simt rău, preferă să vină la Urgență. Nu există o colaborare, undeva este ceva frânt, în acest lanț.
Un medic de familie ar trebui prins cumva într-un sistem de centre de permanență, în care, în primul rând, să meargă la aceste centre de permanență... Și atunci suntem asaltați cu toții, indiferent ce cunoștințe medicale avem, cât suntem de pregătiți sau nu. Dacă mai ești și părinte, din start ești alarmat de o tuse mai productivă sau de tusea aceea lătrătoare, laringită...Și la pediatrie este aceeași situație de urgență?
Este aceeași situație. La pediatrie mai este și problema numărului mic de paturi. Sunt 90 de paturi pentru toată Dobrogea.
Dacă nu avem un spital de pediatrie...
Nu avem o maternitate, nu avem un spital de pediatrie, nu avem un spital municipal multidisciplinar care să fie în oglindă cu Județeanul. Județenele care s-au transformat în spitale de urgență peste tot în țară. Dar reședințele de județ, ca să nu mai spun de centrele universitare de tradiție, au aceste spitale. Ca să nu mai spun că au spital TBC, avem și noi, au spital de psihiatrie.Am înțeles dintr-o declarație a dumneavoastră că vom avea într-o clădire nouă o secție de psihiatrie modernă..
Asta ne dorim. O igienizare pe ce avem acolo. Secțiile de psihiatri, în ultima perioada, din punctul de vedere al standardelor, au crescut mult față de o secție obișnuită de spital, tocmai prin prisma patologiei.Putem vorbi despre un orizont? Pentru că ne-am cam săturat de termene care nu pot fi respectate din diverse motive.
Așa este. Noi ne dorim să începem de anul viitor. Avem planurile unei clădiri cu 90 de paturi, și copii, și adulți, în curtea interioară a spitalului, P+2, și care să fie această gură de oxigen pentru că la ora actuală suntem într-o zonă gri, ca să nu spunem cenușie. Din păcate, crește numărul pacienților în zona de psihiatrie, și crește în special la vârste tinere, ceea ce este trist. Dar trebuie să fim pregătiți.Ce a însemnat 2018 pentru Spitalul Județean?
Am satisfacția unui an în care am reușit, fără falsă modestie, să atragem și sponsorizări și să realizăm câteva investiții așa cum și-au dorit medicii-șefi. Am prioritizat în primăvară doleanțele lor de urgență. De exemplu, vin din sala de la oftalmologie, acolo unde medicii lucrează cu un microscop nou, ultraperformant, destul de scump, 45.000 de euro, achiziționat din venituri proprii. Am cumpărat și alte echipamente. Ne-a ajutat foarte mult și Consiliul Județean și ne dorim acum să plecăm ca parteneri pe o zonă de investiții mai mari. Vrem să finalizăm lucrările din secția de obstetrică-ginecologie la etajul 7, apoi din a doua jumătate a anului vrem să ne apucăm de neurologie. Vom scoate la licitație aceste lucrări. Tot în cursul anului viitor se vor finaliza și lucrările la secția de neonatologie și terapie intensivă nou-născuți, renovată de Fundația Vodafone, iar echipamentele vor fi achiziționate din fonduri de la Consiliul Județean.Anul trecut, SCJU se confrunta cu o lipsă acută de personal. Între timp, salariile din sănătate au crescut. Care este situația acum?
Este o dinamică. Dar ne confruntăm cu un asalt al celor din privat care sunt acum motivați să vină și să lucreze la stat și asta se vede și în numărul mare de candidați la concursurile pe care le organizăm. Avem medici pe toate secțiile, s-au făcut eforturi, pentru că sunt specialități cu foarte puțini specialiști.Revenind la 2018, care sunt realizările acestui an?
Clar, RMN-ul care a fost calibrat și va funcționa începând cu 7 ianuarie. În prima jumătate a lunii ianuarie vom avea și examene pentru medici radiologi. Asta ne va permite să facem și noi investigații pentru pacienții noștri, pentru zona de urgență și pentru secții. Asta înseamnă că vom putea să mai reducem cheltuielile pe zona asta de investigații pe care eram obligați să le decontăm celor din zona privată.Constănțenii vor putea beneficia în regim de trimitere de la medicul de familie și asigurări medicale de investigații în Policlinica II. Acolo va funcționa un aparat CT. Așteptăm avizele de la CNCAN și rezultatele examenelor date de personalul care îl va deservi. Undeva în a doua jumătate a lunii ianuarie va fi funcțional.
Radioterapia a fost închisă pe 4 aprilie 2016, după ce a expirat durata de viață a sursei de cobalt. Pacienții care au nevoie de acest tratament merg și acum spre alte localități, în special București și Galați. De atunci a trecut ceva vreme. Din nefericire, sunt mulți constănțeni care ar avea nevoie de aceste servicii. Ce vești aveți pentru ei?
Noul termen este sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie 2019. Suntem în pregătire a spațiului, amenajăm spațiul, iar în următoarea perioadă vom aștepta utilajele de la București, de la cel care a câștigat licitația și sperăm ca la sfârșitul lunii august să punem echipamentele în funcțiune. Scoatem la concurs anul viitor și un post de medic pe radioterapie. Vreau ca pacienții care au nevoie de radioterapie să nu mai fie obligați să călătorească pentru asta la București sau în alte județe ale țării.În acest moment, ce tipuri de intervenții medicale se realizează, astfel încât pacienții din Constanța să nu mai fie obligați să ia celebrul tren spre București pentru a se putea trata?
Am înlocuit vechile echipamente, așa am reușit să realizăm tromboliza, investigații oftalmologice de înaltă calitate și urologii au primit un endoscop performant care le va permite să face același tip de investigații ca în București. RMN-ul, care ne va duce la nivelul centrelor de tradiție. Cel mai mare câștig sunt echipamentele și, evident, calitatea profesională a personalului medical, unii dintre ei merg în continuare la specializări.Vreau să discutăm puțin despre secția de oncologie și despre îngrijirea paliativă, despre Casa Soarelui…
Am primit aprobarea de la Minister, este în drum spre Consiliul Județean modificarea de structură pentru Casa Soarelui. S-a făcut igienizarea, deocamdată nu mai construim nimic acolo, s-au încheiat lucrările, voi merge să văd care este situația acolo, așteptăm examenele de ocupare a posturilor și apoi va începe activitatea de paliație oncologică și non-oncologică. Vor fi, din păcate, doar 22 de paturi, 5 pentru pediatrie. Este un început. Nu se poate să nu avem paliație. Va fi un compartiment separat nu va mai ține de secția de oncologie. Pe viitor, aș vedea această secție funcțională la Eforie Sud, pe o suprafața mult mai mare, pentru că este mare nevoie.După 14 ani de contract cu firma Baran, câte secții din spital au fost renovate?
60% din spital este reabilitat. Nu poți avea și front de lucru și activitate medicală în același timp. Când au fost bani s-a mai făcut câte o secție. Ultimul act adițional a fost semnat în ianuarie 2016. Dar Curtea de Conturi a constatat că aceste acte adiționale au fost nelegale, așa că acest contract s-a încheiat. Au mai rămas de executat secțiile medicale de la etajul II, nefrologie, etajul 6 - ORL, chirurgia, bloc operator chirurgie, oftalmologie, BMF, mai avem blocul operator de neurologie. Cam acestea sunt zonele unde decalajul este mare față de celelalte secții. Dar, așa cum spuneam, în 2019 vom termina Obstetrica-ginecologia și Neurologia. Vorbim de peste 5 milioane de lei pentru fiecare secție.Ce garanții ne puteți da dvs. în calitate de manager că Baran, o afacere de partid electorală, nu va fi înlocuită cu o alta?
Va fi licitație care și ea, la rândul ei, va avea cine știe câte contestații. De când am preluat spitalul, am încercat să transparentizez toată activitatea, inclusiv achizițiile publice. Sincer, nu aș mai vrea să trec prin momentele acelea de la preluarea spitalului. Acum s-au mai limpezit lucrurile.Citește și:
Interviu live Cu ce vești vine 2019 pentru pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța? (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- MANOLE DUMITRU 23 Dec, 2018 22:31 Cred, in dreptate,,,,Dar, cu influenta unor oameni,,, medici din acest Spital de Urgenta Sf.Apostol Andrei, poate oricand baga la PUSCARIE oameni fara nici o VINA. Am caz concret; 2 Medici din acest spital au emis acte madicale, unei persoane ffffoarte influenta, Acte pe care lea folosit la obtinerea unui Certificat Medico Legal de la IML Constanta,,,,,si ce este mai tragic. persoana inculpata fara nici o vina este pasibila sa merga la PUSCARIE...Va intreb "IN COTRO ROMANIA????" cu laude de maniera pe care am citit - o mai sus....Nu mai dorim medici care pentru o mica atentie deturneaza actul medical,,,,ca este ffffoarte periculos un astfel de act dat unei persoane rau - voitoare cu gand de razbunare asupra altor persoane....ATENTIE!!! cineva este cu ochii pe acei medici....