Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu ZIUA-n amiaza mare Raport, la final de an, al autorităților locale, „ciuntit” de primarul Vergil Chițac (galerie foto+video )

ro

04 Dec, 2021 00:00 2761 Marime text



Cât de mulțumiți au fost de activitatea lor din primul an de mandat, ce fac acum și ce au de gând pentru 2022, modul in care au gestionat banul public, majorarea taxelor și impozitelor locale, situația spitalelor, proiectele aflate în derulare, reacția în fața nemulțumirilor venite dinspre constănțeni, câte ceva despre mișcările din politica locală, sunt temele abordate la „Ziua-n amiaza mare” cu șefii municipiului și județului Constanța. Un singur interlocutor, primarul Vergil Chițac, a lipsit de la „raport”. S-a închis în spatele ușilor capitonate, deși, cu o zi înainte, când am obținut acceptul pentru interviu, atât el cât și city managerul Constanței, Felicia Ovanezian, ne-au dat asigurări că ne așteaptă la primărie.
 
 
Prefectul Silviu Coșa, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, vicepreședinții săi, Stelian Gima și Petre Enciu, precum și viceprimarii municipiului Constanța, Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu ne-au deschis ușile și ne-a spus ce înseamnă, pentru ei,  poziția de conducător în administrația locală. Cu toții au transmis, constănțenilor, urarea „La mulți ani” , mesaje pentru sărbătorile de iarnă, au îndemnat populația să se vaccineze. Mai puțin primarul Vergil Chițac.
 
Pentru președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, primul an de mandat a început cu multe dezamăgiri, care pe parcurs, după ce lucrurile au început să se miște în Consiliul Județean, au lăsat loc unei unde de optimism. Nici acum nu este mulțumit consideră că întotdeauna este loc de mai bine. Pentru Mihai Lupu „cel mai important lucru este infrastructura, apă, canalizare, drumuri, gaz, iar cea mai prețioasă este sănătatea, fără  de care are nu ai absolut nimic”. În jurul acestor priorități și-a axat proiectele pentru care a depus cereri de finanțare.
 
Spitalul Județean Constanța trebuie să devină funcțional, susține președintele CJC, Mihai Lupu. Actul medical a fost ingreunat de serviciile externalizate și, de aceea, spitalul va avea de acum propriile servicii, contractele pe imagistică, farmacie, catering, laborator vor fi reziliate. „Recomandările Curții de Conturi  au fost că aceste servicii au fost păguboase pentru spital”, a declarat  Mihai Lupu la „Ziua-n amiaza mare”. Este mulțumit de colaborarea cu vicepreședinții săi, Stelian Gima și Petre Enciu, acesta din urmă fiind membru USR, și, deși noua coaliția de la guvernare a adus PSD-ul la masa negocierilor, „imi doresc să lucrez in aceeași formulă pentru că și Stelian Gima și Petre Enciu își fac treaba și atunci, nu imi permit experimente pe seama cetățenilor”. Dorința lui Mihai Lupu pentru 2022 este să cunoască „fiecare colțișor din acest județ, deși în calitate de politician am fost peste tot, dar doresc oamenii să mă cunoască și din postura de președinte al CJC pentru că nu m-am schimbat, rolul meu este de a administra județul”.
 
Cei doi vicepreședinți ai CJC sunt din partide diferite. Stelian Gima de la PNL, iar Petre Enciu de la USR.  Unul din proiectele de suflet ale lui Stelian Gima, Teatrul pentru copii, începe să prindă contur, spune el. Va funcționa in incinta Compexului Muzeal pentru Științele Naturii și speră ca in cel mult trei ani să devină funcțional. Este nemulțumit că nu a reușit să se apropie mai mult de oamenii din județ, din cauza pandemiei, și și-a propus ca măcar o singură zi pe săptămână să meargă in localități pentru că „doar așa poți vedea realitatea și problemele care sunt acolo”. Vicepreședintele Petre Enciu răspunde de proiectele europene, care „merg greu”. Vorbește însă de proiectul a trei clădiri care vor funcționa in curtea actualului  spital județean: Institutul de Cercetări in Nutriție și Infarct Miocardic Acut, Centrul de Sănătate Mamă și Copil , adică un spital de Pediatrie și Neonatologie, Redimensionarea Secției UPU cu secție de Traumatologie și paturi de Arși. Ca și nemulțumire, iși dorește o mai bună colaborare, mai mult dialog între consilierii USR și PNL sau intre conducerile celor două filiale locale. Surprinzător este că până acum nu a avut nici un contact cu consilierii județeni de la PSD, dar îi așteaptă „cu drag” dacă au proiecte inițiate pentru județ.






Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, este cel mai optimist edil local. Cu toate că nu-i ajung cele 24 de ore ale zilei, îi place ceea ce face în primărie. Credea că aici lucrurile se pot face peste noapte, dar realitatea i-a demonstrat că mai are de învățat. Chiar și pentru nemulțumirile constănțenilor are o explicație. „Și eu când vin de la Palazu și fac 40 de minute stau și mă gândesc cui să ii spun treaba asta când noi facem parte fix din acest mecanism. Eu ii inteleg pe constănțeni pentru că și eu sunt nemulțumit de ceea ce se întâmplă. Dar lucrurile astea vin la pachet cu o Constanța care nu va mai fi. Sunt foarte multe proiecte care vin tăvălug și vor mai fi proiecte”. Susține că taxele și impozitele locale se majorează doar  cu rata inflației, iar taxa de spații verzi, inițiată de primar, este doar la nivel de propunere, în dezbatere publică.
 
Domnul viceprimar Ionuț Rusu nu pricepe  „lipsa dialogului între cetățeni și primărie” și de aceea îi invită pe constănțeni să participe „la viața cetății”, să vină să bată la ușa primăriei, să spună ce îi doare. Este extrem de încântat de Târgul de Crăciun, „cel mai frumos din România”, și dă asigurări că, până duminică, de Sfântul Nicolae, ghirlandele luminoase , in valoare de un milion de euro, „suma mai mică decât cea folosită de administrațiile  anterioare”, vor orna bulervardele și parcurile orașului. „Sunt aici pentru că mi-am dorit , pentru că îmi place ceea ce fac și sfârșitul lui 2022 va fi o încununare a muncii care se face în momentul de față în această primărie”, a încheiat Ionuț Rusu. Așa cum vă spuneam, e un mare optimist.
 
 
Florin Cocargeanu, viceprimarul USR, e mai prudent. Nu iși simte amenințată funcția pentru că „la nivel local nu s-a pus problema stricării coaliției PNL-USR”.  El răspunde de baza materială a unităților școlare din Constanța. „Sunt mari probleme in școli, cu miros de mucegai in clase, cu săli de sport improvizate sau fără săli de sport. S-au făcut, între timp și investiții, igienizări in școli etc”, spune Cocargeanu. Anunță și că, la finalul acestui an, contractul de închiriere al sediului SPIT de pe strada Sulmonal va ajunge la final, nu va mai fi prelungit. Chiria plătită de primărie era de 15.000 de euro pe lună. Agenția se va muta la Tomis Mall . „Am realizat în acest an mai puțin decât m-am așteptat. S-au făcut schimbări cu pași mici. Erorile trebuie indreptate. Starea de nemulțumire din partea constănțenilor este mare. Știu că sunt dezamăgiți de primul an. Ar trebui să creștem gradul de mulțumire in rândul cetățenilor”, a recunoscut, cu sinceritate, viceprimarul Florin Cocargeanu.

 
„Funcția de prefect este cea mai volatilă”, admite prefectul Silviu Coșa, din vocea căruia se simte o abia percepută stare  de „asta-i situația, nu ai ce face”. În actuala coaliție guvernamentală, noii parteneri ai PNL , cei de la PSD, au inceput deja negocierile pentru revendicarea unor poziții cheie în teritoriu. Ar viza funcția de prefect, au și o propunere, soțul unei deputate PSD de Constanța. Până atunci, însă, Silviu Coșa își vede de treabă. Este mulțumit că județul Constanța a ajuns la o rată a incidenței de sub 2 la mia de imbolnăviri de Covid și nemulțumit că oamenii nu vor să se protejeze, prin vaccinare. „Volatilitate funcției de prefect mi-am asumat-o de la început. Orice s-ar intâmpla, va veni, va fi primit. Voi continua activitatea, atât cea politică cât și cea administrativă, care va fi ea, în cazul în care nu voi mai fi prefect, peste  zi, peste o lună sau peste patru ani pentru că, oricum, acest lucru se va întâmpla, la un moment dat.  



Citește și: 

ZIUA-n amiaza mare Mihai Lupu -„ Nu sunt mulțumit de activitatea mea pentru că mereu e loc de mai bine. “ (Video)
 

 


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii