Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionuţ Alexandru, un constănţean care a ieşit în stradă „Mazăre face parte din aceeaşi clasă politică de care ne-am săturat“

ro

19 Nov, 2014 00:00 3872 Marime text


Alegerile prezidenţiale 2014 i-au scos în stradă pe constănţeni.


Duminică seara, la doar câteva minute după anunţarea exit-poll-urilor, sute de persoane au protestat în faţa Prefecturii, respectiv a Primăriei Constanţa, dar şi în faţa sediului PSD Constanţa, atât împotriva premierului Victor Ponta, cât şi a primarului Radu Mazăre. Înainte de protesta împotriva social-democraţilor, ei au făcut-o însă pentru dreptul românilor din Diaspora de a vota.
Ionuţ Alexandru este unul dintre constănţenii care, în seara alegerilor, a ieşit în stradă. În vârstă de 31 de ani, Ionuţ Alexandru a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, despre motivele care l-au determinat să protesteze.

De ce ai ieşit, duminică seară, în stradă? Care au fost motivele care te-au determinat să te alături unui astfel de demers?

În seara în care s-au anunţat rezultatele exit-poll-urilor am ales să ies în stradă în primul rând pentru a descuraja orice încercare de manipulare a rezultatelor. În al doilea rând, pentru că, deşi a ieşit preşedintele pe care mi l-am dorit, a rămas problema românilor din Diaspora, care nu au putut vota. De ce nu au fost înfiinţate mai multe secţii de votare acolo unde era nevoie de ele? De ce nu s-a prelungit timpul alocat procesului de votare, în condiţiile în care există, totuşi, precedentul de la referendumul din 2012, acela de suspendare a preşedintelui? Votarea masivă pe listele suplimentare mi-a ridicat un semn de întrebare. Să le verifice cineva, să fie analizate toate datele. E ceva putred în Danemarca. Să fie sancţionaţi cei care au încălcat legea. Acestea au fost doleanţele mele iniţiale. Apoi, am aflat de promisiunea făcută de Mazăre (n.r. aceea că, dacă nu câştigă Ponta, se retrage), promisiune nerespectată. De asemenea, am protestat pentru un oraş curat, civilizat.  

Crezi că la alegerile prezidenţiale în Constanţa a existat şi un vot anti Mazăre, nu doar unul anti Ponta?

N-aş putea să spun că a existat un vot anti Mazăre, pentru că, dacă e un lucru pe care l-am învăţat de la candidatul pe care l-am ales să-mi fie preşedinte, este ca lucrurile să se facă după lege şi cu cap, aşezat, liniştit, fără să arunci în stânga şi-n dreapta cu tot felul de acuze. E adevărat că votul de duminică ar putea include şi o atitudine faţă de un anumit tip de politică practicată în ţara noastră, o politică ce a început să ne deranjeze.



Ce putere crezi că au aceste proteste? Speri că veţi reuşi să schimbaţi ceva aici, în Constanţa?

Mi-aş dori ca şi mai mulţi constănţeni să participe la protestele la care eu îndrăznesc să particip şi perseverez să particip, să fie activi în comunitatea lor, să înţeleagă de ce este normal să ceară o reacţie din partea celor care îi conduc din toate poziţiile cheie din stat. Oamenii aceştia trebuie să ne respecte. Dacă ei nu ne oferă respectul cuvenit, noi trebuie să reacţionăm. Modul prin care putem reacţiona este sancţionarea prin vot şi, pe de altă parte, prin participarea la astfel de proteste, unde ne spunem oful. Sunt sigur că există foarte mulţi constănţeni care sunt de acord cu ce spunem noi, i-am văzut la balcoane, i-am văzut la ferestre, pe măsură ce marşul înainta în prima seară de protest. Însă ei nu îşi duc mai departe acest crez, nu participă activ la aceste proteste, se mulţumesc să stea la căldura caselor lor.

Cum ai caracteriza protestatarii constănţeni, oamenii alături de care ai fost la aceste marşuri?

Profilul protestatarilor din Constanţa aş putea spune că este destul de variat, pentru că am văzut şi mămici cu copiii după ele. De asemenea, există şi oameni cu vârste înaintate. Din păcate, ei nu au puterea să participe frecvent. Au fost doar în prima seară de protest, în a doua seară, n-au mai apărut. Există însă zona de mijloc: de la 18 la 40 de ani.
Puţin probabil ca la protestele acestea să participe şi oameni care o duc bine. În principiu, merg acolo cei care au dificultăţi. Pe de o parte, din partea sistemului, pe de alta, pentru că nu-i respectă nimeni acolo unde lucrează. Sunt o grămadă de probleme şi cu locurile de muncă şi cu faptul că statul nu are grijă de companii, de IMM-uri, nu are grijă ca lucrurile să funcţioneze şi în avantajul angajatului. Important este omul.

Crezi că Mazăre se va ţine de cuvânt cu privire la retragerea sa, acum, că Ponta nu a ieşit preşedinte?

Din punctul meu de vedere, Radu Ştefan Mazăre, dragul nostru primar, face parte din aceeaşi clasă politică de care ne-am săturat. El reprezintă un sistem care nu funcţionează corespunzător, un sistem care, în loc să ajute populaţia să se descurce pe picioarele ei, preferă să o ţină la mâna sa, să îi ofere, din când în când, câte o pomană electorală, câte un pacheţel de pui. Nu asta este soluţia pe termen lung. Astea sunt lucruri care se pot întâmpla ocazional, în situaţii de calamităţi naturale sau în situaţii în care există o zonă afectată economic din diverse motive. Însă trebuie să fie identificate soluţii pe termen lung. Or, acest lucru nu s-a întâmplat în Constanţa, nu s-a întâmplat nicăieri.

Ce speri să se schimbe după aceste alegeri prezidenţiale?

Ca tânăr de 31 de ani, aşteptările mele sunt uşor idealiste în prezent. Din momentul în care Iohannis a fost declarat câştigător, am urmărit foarte atent ce fac mai departe atât Opoziţia, cât şi Puterea. De aici mai departe, pe noi ne interesează ca lucrurile să se îndrepte. Iohannis va trebui să ia măsuri şi în interiorul partidului său. Important e ca lucrurile să meargă coerent. Dacă tot s-a strigat, şi din stânga şi din dreapta, să nu mai existe vrajbă în ţară, foarte bine, să colaboreze. Asta vrem. Vrem ca lucrurile să funcţioneze pentru cetăţean, nu pentru un partid sau altul, nu pentru un baron sau altul. Nu contează cine e la putere, cetăţeanul să fie primordial! Vreau însă să fie foarte clar: am ales omul şi mesajul său, nu partidul.

Citiţi şi

Interviu online cu Diana Dinescu şi Ionuţ Alexandru
Tema este - A cerut-o în căsătorie pe scena Teatrului de Stat. O poveste care începe şi se termină cu „Da!”

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii