Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liga Militarilor Profesioniști-10 ani de activitate. Interviu cu președintele ligii Dănuț Albu

ro

17 Sep, 2020 01:25 5137 Marime text

  • Liga Militarilor Profesioniști împlinește astăzi, zece ani de la înființare.

În timp numele ligii a ajuns să fie cunoscut, și mai ales recunoscut, în toate structurile Armatei Române. Despre toată această perioadă am discutat cu Dănuț Albu, președintele acestei prestigioase asociații socio-profesionale.
 
Domnule Albu, ocupați funcția de președinte al Ligii Militarilor Profesioniști  de 10 ani, iar astăzi este zi de sărbătoare pentru dumneavoastră și pentru cei care v-au fost alături în „misiune” în tot acest timp. Astăzi, când sărbătoriți un deceniu de activitate şi de existență a Ligii, ne puteți spune care a fost contribuția LMP la viața militară în acești ani și cum vă poziționați, având în vedere contextul legislativ?
 
LMP este o asociație socio-profesională, apolitică, non-  guvernamentală și de la constituire a avut ca scop  să stimuleze activitățile profesionale prin desfășurarea de diverse activități și proiecte, să dezvolte dorința de performanță și competitivitate între camarazi, să deruleze campanii de întrajutorare pentru militarii aflați în situații grele, dar și să promoveze activități care să ajute la deconectarea de la stresul cotidian.
 
Drumul pe care ați pornit acum 10 ani a fost unul anevoios? Cum s-a reflectat acest lucru în colaborarea cu camarazii alături de care ați pornit acest proiect?
 
Niciun început de drum nu este ușor și niciodată nu-ți poți duce la   bun sfârșit misiunea fără eforturi susținute, dar pot spune că pe noi, militarii, cultura organizațională construită de-a lungul timpului, încă din vremurile în care nu știam ce e aceea cultură organizațională, ne ajută foarte mult. Camaraderia în arme și în cuget, precum și dorința de a ne sluji cu demnitate patria au creat acel climat familial special în care fiecare ajută pe fiecare și acordă respect fiecăruia. LMP este un tot unitar.
 
Câți  camarazi au ales de-a lungul timpului să se alature Ligii ca membri? Cine poate adera, practic, la Ligă și cine nu? Exista un set de cerințe obligatorii în acest sens?

Organizația noastră s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Suntem mulți şi suntem uniți. Vă pot spune că în fiecare zi familia LMP câştigă noi membri. Pot adera ca membri toti cei care îmbracă haina militară, în activitate, retrași, veterani sau în rezervă, cât și membrii familiilor lor. Nu există cerințe, altele decât acestea, pentru a deveni membru al marii familii LMP.

 
Știu că nu sunteți adeptul sucursalelor și, de aceea, LMP nu are sucursale. Ne puteti spune totuși de ce?

Noi nu înființăm sucursale. Suntem uniți, de aceea am spus că LMP este un tot unitar. În celelalte garnizoane avem reprezentanți ai Ligii, în toată țara. Avem 40 de garnizoane unde militarii sunt înscriși în Ligă.
 
De-a lungul celor 10 ani ați colaborat strâns cu toți cei care au ocupat funcția supremă în MapN. Având în vedere că rolul dumneavoastră în această relație este acela de observator și comunicator al problemelor militarilor, considerați ca ați reușit să aduceți schimbări semnificative în viețile camarazilor dumneavoastră, cu alte cuvinte considerați că autoritățile au fost receptive?
 
Da, este adevărat, noi de-a lungul timpului am adus la cunoștința factorilor decidenți politici și militari anumite probleme cu care se confruntau camarazii noștri. Dacă dânșii au considerat că sunt pertinente, atunci s-au aplecat asupra lor și chiar s-au rezolvat foarte multe probleme de când s-a înființat Liga. „Armele” noastre în comunicarea cu autoritățile au fost mereu diplomația și dialogul. Pot să vă spun răspicat că am avut o excelentă colaborare, dintotdeauna, cu toți cei care au condus MApN pe parcursul celor 10 ani. Și în prezent avem o foarte bună colaborare cu Ministrul Apărării în funcție. În același timp, vreau să precizez că noi activăm pe posturile noastre în sistemul militar, respectăm regulamentele militare și legile țării, astfel încât cei care sunt în conducerea Ligii își fac datoria față de țară normal și firesc.
Și în prezent avem o foarte bună colaborare cu Ministerul Apărării Naționale fiind recunoscuți ca o asociație socio-profesională.

 
Ne puteți spune care sunt cele mai mari realizări ale Ligii? Ce impact au avut acestea pentru militari?

Sunt mai multe... încerc să le enumăr pe cele mai importante. Din 2010, s-au produs schimbări importante, corpul soldaților având activitatea reglementată prin legea 384/2006 – statutul SGP, cu completările ulterioare, Legea 51/2010, Legea 23/2012, 82/2015, prin care am obținut calitatea de militari, schimbarea titulaturii din voluntari în profesioniști, mărirea limitei de vârstă până la care putem rămâne în sistem – 45, 50 și 55 de ani. O realizare foarte importantă pe care am obținut-o: grupe de muncă în condiții deosebite, speciale etc. Un lucru extraordinar de important a fost și obținerea dreptului la pensie militară pentru corpul SGP, în 2015, prin Legea 223/2015. O altă reușită foarte importantă: obținerea pentru corpul SGP a ordinului ÎN SERVICIUL PATRIEI, în trecut  se numea ordinul MERITUL MILITAR. 
Apoi Legea 288 – acordarea compensației lunare pentru chirie celor care contractează un credit imobiliar pentru obținerea unei locuințe. Modificarea Legii 80/1995 – soldații pot avansa în corpul maiștrilor militari și în corpul ofițerilor.
Modificarea Legii 384 – statutul SGP, a adus schimbări importante la statutul SGP, astfel încât acești militari beneficiază de contracte pe perioadă nedeterminată. Legea 73/2020 a adus schimbări importante în statutul soldaților și gradaților profesioniști, acestora fiindu-le astfel recunoscute anumite drepturi de care se bucurau doar cadrele militare: dreptul la concediu de odihnă, concediu pentru creșterea copilului, asistență medicală și medicamente gratuite pentru militari și familiile acestora. Cea mai importantă prevedere este însă aceea conform căreia militarii profesioniști cu o vechime de cel puțin 15 ani vor semna contract pe perioadă nedeterminată cu MApN. LMP a mai reușit, în urma demersurilor întreprinse, să obțină și modificarea diurnei pentru marinarii militari, de la 17 dolari la 35 de euro/zi în misiunile SMMG de sub comanda NATO, modificarea diurnei pentru marinarii militari din moneda dolar în euro pentru misiunile SMMG de sub comanda NATO.
 
Aș vrea să ne orientam puțin privirea către viitor și aș vrea să îmi spuneți care sunt planurile LMP?

Toate demersurile, acțiunile și proiectele noastre vor fi concentrate pentru a obține și garanta calitatea vieții camarazilor de la baza ierarhiei militare.
 
Am păstrat întrebarea de 10 puncte pentru final. Vreau să vă întreb: faptul că o structura atât de puternică și de cunoscută în lumea militară, la nivel european și nu numai, ca EUROMIL a recunoscut LMP ca observator în 2018, a adus o schimbare, un suflu nou, în cadrul asociației? Cum va continua colaborarea cu EUROMIL pe viitor?

Din calitatea de observator în cadrul EUROMIL, LMP s-a bucurat de recunoaștere pe plan european, am putut participa la viața militară europeană, ca observatori, desigur, am regăsit în EUROMIL un partener puternic și un promotor al acțiunilor noastre. Ligii i s-a oferit posibilitatea, anul acesta, de a adera ca membru cu drepturi depline în cadrul structurii europene sus-amintite. Acest lucru înseamnă că LMP va putea derula proiectele sale în parteneriat cu EUROMIL, lucru care ne va oferi o mai mare recunoaștere în rândurile camarazilor și nu numai.

La final de interviu, vă mulțumesc, și vă doresc succes în continuare!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii