Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:34 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Little Princess Trust, un concept britanic, speranţa copiilor bolnavi de cancer - Ioana-Maria Andrioaie „O singură persoană poate aduce schimbarea, este timpul să facem ceva şi pentru alţii”

ro

22 Jul, 2015 00:00 4013 Marime text
Dacă pentru unii dintre noi, mai mici ori adulţi, viaţa poate fi deseori cruntă, există întotdeauna cineva, undeva, pe glob, care va găsi o soluţie problemei tale. Chiar şi pe perioade determinate. Ioana-Maria Andrioaie, studentă la Iaşi, la Facultatea de Medicină, în anul I, va fi pentru mulţi copii bolnavi de cancer care şi-au pierdut podoaba capilară un înger cu chip de om. La doar 20 de ani, tânăra a dezvoltat un proiect ce presupune strângerea de păr pentru confecţionarea de peruci pentru copiii afectaţi de cancer, proiect care, în doar câteva luni, a căpătat o amploare de nebănuit.
 
Little Princess Trust este un concept nou în România, iniţiat după un model britanic. Avantajul acestui proiect este că oricine poate dona. Cu atât mai mult cu cât sunt 12 oraşe în ţară care au saloane colaboratoare şi unde donaţia se poate face mai facil. Trebuie doar ca cea mai scurtă şuviţă de păr să aibă minim 17 cm. Coletele primite vor fi apoi trimise la Galaţi, unde, cu ajutorul unei persoane care se ocupă de confecţionarea manuală a unei peruci, cei mici vor primi mici bucurii, deseori nesperate. Ioana-Maria a fost zilele trecute la Constanţa pentru a perfecta colaborarea cu salonul Infinity Studio, partener oficial al proiectului la malul mării.

De unde a apărut ideea de a dezvolta acest proiect?


Mi-au apărut pur şi simplu pe Facebook câteva informaţii despre Little Princess Trust, o fundaţie din Anglia care se ocupă cu donarea de păr pentru confecţionarea de peruci pentru copiii bolnavi de cancer. Am văzut, tot pe pagina lor, o fetiţă care şi-a donat părul pentru a fi de folos altor copii ca şi ea. Gestul său mi s-a părut ceva minunat pentru un copil de vârsta ei. Aşa am decis să mă implic. Iniţial mi-am secţionat eu părul şi m-am gândit că ar fi o idee bună să extindem proiectul aici, în România. Pentru că sunt studentă în anul I la Medicină şi fac parte din Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi, m-am dus la ei şi le-a expus proiectul, arătându-le părul meu, deja tăiat şi spunându-le câteva lucruri despre cum ar putea ei să mă ajute. Una este să spui că vrei să ajuţi, la un moment dat, alta e să te vadă cu gestul deja făcut. A funcţionat mai bine ideea aşa. Asta se întâmpla pe la începutul lunii martie. Mai apoi a fost o perioadă în care proiectul a stagnat, pentru că au fost sesiunea şi Congresul din Iaşi. Mai apoi am început să primesc o serie de telefoane, dar şi colete cu codiţe de păr donate. În acest timp, am încercat să fac cât mai publică intenţia mea, am acordat interviuri oricărei persoane care mă contacta în legătură cu acest proiect, nu am refuzat nicio propunere. Nu mă aşteptam să se extindă atât de repede, în trei-patru luni.

Cum se desfăşoară această „colectă”?

Iniţial am zis că o să trimit coletele în Anglia, atunci când voi strânge mai multe codiţe, voi face un colet şi îl voi trimite în Anglia, la respectiva fundaţie. Între timp, preşedinta Societăţii Studenţilor Medicinişti Iaşi, Ioana Benea, m-a întrebat dacă nu vreau să vorbim cu cei de la fundaţie să ne trimită în schimbul părului trimis, perucile înapoi şi banii care se strâng. Ulterior i-am întrebat pe cei de la fundaţie şi mi-au spus că au foarte multe costuri şi ei, codiţele se trimit la o fabrică din China, unde sunt selectate fir cu fir şi din cinci-şapte donaţii se face o singură perucă. Apoi le-am cerut acordul pentru a derula un astfel de proiect în România, urmând să le trimit codiţe la o perioadă de timp. Mai apoi am început să caut în România fabrici care se ocupă de confecţionarea de peruci. Nu am avut mare succes, am găsit în schimb o doamnă în Galaţi, o tânără, ca şi mine care se ocupă de aşa ceva. Am vorbit cu ea, i-am spus care sunt planurile mele, că aş vrea să facem aceste peruci în ţară, pentru copii de la noi. Este foarte important, am fost întrebată de multe ori dacă aceste peruci rămân la noi în ţară. Ea mi-a spus că îmi poate oferi o reducere de 200 de lei pentru fiecare perucă efectuată, numai că, în funcţie de lungimea părului, costul unei peruci este între 650 şi 1.400 de lei. Am avut mari probleme cu strângerea de fonduri. Au fost multe persoane care au donat păr şi care s-au implicat. Până acum am o listă cu 124 de persoane care mi-au trimis codiţele lor. Momentan, proiectul este suspendat în Iaşi, pentru că eu nu sunt acolo pe perioada verii pentru a ridica coletele de la sediu. Am colaborări în 12 oraşe cu saloane unde se strâng aceste codiţe, iar în luna octombrie o să-mi trimită toţi ceea ce au strâns. Chiar luna asta vreau să trimit un colet în Anglia, dar aş vrea să trimit şi doamnei din Galaţi. Avem însă problema fondurilor. Doamna ne-a spus că putem plăti în tranşe. Ar trebui să-i trimitem undeva la 1.000 de lei şi cinci-şapte codiţe pentru o perucă.

Aveţi o bază de date cu copii care au nevoie de astfel de peruci?

Încă nu, am vrea să colaborăm cu cei de la Little People Trust, care au multe proiecte în derulare în care sunt implicaţi copii bolnavi de cancer. În principiu, există beneficiari. Vorbisem iniţial la Spitalul de copii din Iaşi „Sfânta Maria”, dar trebuie mai întâi să vedem perucile confecţionate şi apoi să ne apucăm cu adevărat de treabă. Mai ales că le oferim. Am zis că la momentul când o să mergem la un copil cu o cutie legată cu o fundiţă în care să fie o perucă pentru el, totul o să merite.

Ai încercat să iei legătura cu diferiţi studenţi din puncte universitare mari ale ţării pentru a te ajuta?

Am vrea să extindem proiectul la nivel naţional prin intermediul studenţilor medicinişti, oricum trebuie să mergem la o întâlnire naţională în curând, şi acolo o să fac cunoscut mai bine acest proiect. Eu am încercat să-mi găsesc o persoană de contact în fiecare oraş, pentru ca totuşi să strâng aceste codiţe până ne extindem la nivel naţional. Primeam multe colete separat din acelaşi oraş şi e mai bine să fie toate strânse într-un punct.

Cum ai intrat în legătură cu aceştia?

Am pagina oficială a proiectului şi oamenii care au văzut asta s-au oferit pur şi simplu să mă ajute. Majoritatea celor din echipa LPT sunt persoane care şi-au donat propriul păr. De asemenea, avem şi câte un salon partener în fiecare oraş. Din Constanţa, numai de la salonul partener, Infinity Studio, de la doamna Camelia Tugearu, am opt codiţe.

Cum trebuie să fie părul pentru a putea fi donat?

Lungimea minimă trebuie să fie 17 centimetri. Părul poate fi drept, cârlionţat, ondulat, vopsit în culori naturale, nu trebuie să fie foarte alb, proporţia de fire albe trebuie să fie undeva la 10% şi 15%. De asemenea, atunci când este tăiat părul, trebuie să fie împletit, dar şi uscat în totalitate. Sunt criterii simple care oferă posibilitatea oricărei persoane să se implice.

Care sunt aşteptările proiectului?

Mă aştept să se extindă foarte mult, aşa cum s-a întâmplat şi până acum. Eu nu am pornit cu un plan. M-am gândit să-l promovez foarte mult, dacă nu vor oamenii să se implice, măcar să fie informaţi că acest proiect există şi că suntem în măsură să facem ceva. Eu vreau să am un colaborator în fiecare oraş mare pentru a fi strânse aceste codiţe şi mai apoi, trimise la Galaţi. Insist pe faptul că ne trebuie fonduri, momentan avem nevoie de 1.000 - 1.500 de lei. Aş vrea să trimit, să se înceapă cumva confecţionarea unor astfel de peruci, pentru că proiectul nu are la acest moment o finalitate.

Ce sume au donat persoanele implicate în proiect până la acest moment?

Am primit de la o doamnă din Iaşi o donaţie de 300 de lei şi de la salon de la doamna Tugearu, dar sunt foarte puţini bani.

Nu v-aţi gândit ca cei care-şi donează părul să doneze la rândul lor şi o sumă oarecare?

Ba da. Doamna Tugearu de la Infinity Studio a venit cu această idee, ca persoanele care se tund, să şi doneze. Mai avem câteva saloane colaboratoare care pot adopta această idee, numai că este relativ nouă această abordare. Societatea Studenţilor vrea să organizeze un bal caritabil în luna octombrie şi atunci sunt sigură că se vor strânge nişte bani. Însă până atunci vreau să fac ceva şi pe perioada verii. Acum vreau să-mi organizez echipa la nivel naţional, pentru ca în octombrie, atunci când va începe şi facultatea şi mă voi întoarce în Iaşi, să am totul organizat. Sesiunile la medicină nu sunt foarte simple şi vreau să fac lucrurile mai grele acum. Chiar dacă sunt în vacanţă, vreau să-mi fac munca, pentru că toate persoanele care s-au implicat au încredere în noi, în idee, în ceea ce putem face, în mine. Conceptul a fost iniţiat în cadrul Societăţii Studenţilor Medicinişti, iar contul de donaţie este deschis pe numele acesteia, pentru a nu exista păreri diferite privitoare la beneficiar.

Te-ai mai implicat vreodată în astfel de proiecte?

Am plecat tot timpul de la ideea de a vedea schimbarea. O singură persoană poate aduce schimbarea şi chiar mi-am dorit să pot face ceva. Nu prea am fost implicată în proiecte, vin dintr-o familie de profesori şi mereu am fost axată pe a învăţa, de a mă implica la şcoală şi a avea note mari. Mama este profesoară de matematică, iar tata este paraşutist. Mama s-a ocupat foarte mult de mine, am reuşit să termin liceul cu 10 şi să iau bacul cu 10. Apoi am ajuns la UMF şi mi-am dat seama că este timpul să facem ceva şi pentru alţii.

Pe viitor, ce zonă a medicinei vei aborda, chiar dacă este relativ prematur, ai terminat abia anul I?

Momentan sunt atrasă de partea medicinei de urgenţă, vreau să-mi iau şi licenţa de paraşutist, sunt mai atrasă de partea extremă. Nu m-am gândit încă ce o să fac exact, mai este mult până când o să termin Medicina.

Cine donează părul?

Sunt multe fetiţe care vor să vină să-şi doneze părul pentru ceilalţi copilaşi când le aud vorbind pe mamelor lor despre acest proiect. Am chiar exemplul unei fetiţe care a realizat o revistă la şcoală şi pe care a vândut-o, iar în scop caritabil a donat banii secţiei de oncologie de la Spitalul „Sfânta Maria“ din Iaşi. Să facă un astfel de gest un copil de nouă ani mi se pare incredibil! Avem cinci oraşe unde cei care se tund şi îşi donează părul beneficiază de o reducere mare sau de gratuitate la serviciile de tuns în cadrul saloanelor colaboratoare. În plus, majoritatea celor care au făcut acest gest şi-au pus pe Facebook poză de cover cu sloganul nostru: „Donate your hair for children with cancer! (Donaţi-vă părul copilaşilor bolnavi de cancer)”. Am mai avut o propunere de a ne trimite poze cu cover-ul sau afişele LPT din fiecare oraş de unde sunt donatorii noştri.

Cei care au răspuns cel mai mult gestului au fost persoane de vârsta mea. Am primit câteva codiţe şi de la persoane mai în vârstă, care şi-au secţionat părul în tinereţe şi l-au păstrat, şi când au auzit de această campanie au vrut să ajute. Dacă a fost păstrat în condiţii bune, la o temperatură constantă, în pungă de plastic, aerisită, poate fi folosit şi acest păr.

Au făcut acest gest şi bărbaţii?

Da, avem un băiat din Haţeg care şi-a tăiat părul. Gestul lui a fost unul extraordinar.

Părinţii tăi cum au primit implicarea ta în acest proiect?

M-au susţinut foarte mult, deşi îmi petrec mult timp pentru această cauză. Acum sunt cu părinţii în vacanţă la mare şi mama şi-a dorit foarte mult să îmi petrec timpul cu ei, pentru că am fost mult timp plecată de acasă, la Iaşi, la facultate. Însă eu sunt tot cu ochii în laptop şi în telefon, pentru că trebuie să mă ocup de proiect.
 
Orice donaţie este binevenită şi le poate reda zâmbetul pe buze celor mici, iar orice sumă poate fi depusă în următorul cont, cu menţiunea „LPT”:
Nume: Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi
2511.1-10805.1/RON
IBAN: RO84RNCB0178011166540001
Fiscal code: 8740489
BCR, Iaşi, Al. I. Cuza, Str. ştefan cel Mare, no. 8A
La Constanţa, cei care doresc să se alăture proiectului şi vor să-şi doneze părul în acest scop nobil o pot contacta pe Georgiana Avramescu din cadrul Infinity Studio, persoana responsabilă în a colecta codiţele


Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii