Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:09 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Mamaia începe să cadă”. Cât de scump este litoralul in sezonul estival 2022

ro

16 Apr, 2022 00:00 5466 Marime text


Ofertele hotelierilor de pe litoralul românesc pentru minivacanța de 1 mai, dar și pentru vara lui 2022, precum și deficitul de personal din industria HORECA sunt subiectele care de obicei revin în atenția publică in această perioadă a anului. Creșterea alarmantă a prețurilor la gaze, electricitate și combustibil se răsfrânge în acest an și asupra costurilor vacanțelor de vară. Cu toate aceste neajunsuri, cererea este mare, susțin operatorii din turism. .
 
 Românii își vor petrece în număr mare concediile de odihnă pe litoral, mai ales că acordarea vaucherelor de vacanță a fost prelungită. Cât de pregătit este litoralul pentru primirea turiștilor, ce evenimente vor avea loc pentru atragerea lor, sunt intrebări cu răspuns neclar. Operatorii de turism își promovează propriile evenimente, autoritățile locale, acuzate de hotelieri că nu au grijă de infrastructura stațiunilor, au alte priorități.
 

 
Ridicarea restricțiilor, după doi ani de pandemie, primită cu bucurie de operatorii din turism,  a fost umbrită de războiul din Ucraina, în apropierea granițelor noastre. Acum insă, rezervările pentru sezonul estival 2022 pe litoral au început să crească. Potrivit prim-vicepreședintelui Federației patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Nicolae Bucovală, sunt hoteluri rezervate deja cu 60-70% din capacitate, dar sunt și hoteluri care nu au investit și nu au incă rezervări. Cele mai căutate stațiuni sunt Eforie Nord, Mamaia, vine din urmă Neptun, unde se fac o mulțime de investiții.
 
„Iată că Mamaia, care era pe primul loc, incepe să cadă puțin. Mulți turiști îsi inchiriază in Mamaia Nord, fără servicii hoteliere. Plus că Mamaia a devenit, și nu e vina numai a administrației actuale, zona in care s-a construit fără nici un fel de creier. Unde au găsit un petic de zonă verde acolo au construit. Asociația Patronală Mamaia și FPTR consideră că ar trebui să ne oprim și să incercăm să ne îndreptăm puțin spre normativul european care cere 26 mp zonă verde de persoană. Așa cum arată Mamaia, cu macarale, construcții, nu e in regulă”,  a declarat Nicolae Bucovală, la „Ziua-n amiaza mare”.
 


Prim-vicepreședintele FPTR a anunțat că ministrul Turismului, Daniel Cadariu, va efectua, săptămâna viitoare, o vizită pe litoral unde este „așteptat cu interes pentru o discuție sinceră”. E puțin probabil, insă, ca noul ministru să poată rezolva problemele pe care operatorii de pe litoral le-au prezentat de-a lungul anilor tuturor miniștrilor care, inaintea minivacanței de 1mai, veneau de fapt doar să se plimbe prin stațiuni. Cum ii va putea convinge el pe primari să toaleteze pomii și spațiile verzi din stațiuni, să repare iluminatul stradal, să rezolve parcările, să alunge câinii vagabonzi, să adune gunoaiele?

 
Și cu toate aceste neajunsuri, la care se adaugă creșterea galopantă a prețurilor la alimente și utilități, vacanțele pe litoral vor fi mai scumpe cu 5 până la 20% față de anul trecut.Noi vrem turiști, nu vrem să îi jecmănim, dar fără această creștere rezonabilă nu putem funcționa”, spune Nicolae Bucovală. Nu mai vorbește despre deficitul de forță de muncă. Cea care dă lămuriri este Lahme Bolat, manager hotelier, care precizează că au apelat la firme care aduc personal din Asia. Sunt lucrători din Bangladesh, India, Sri Lanka, plătiți cu salarii cuprinse intre 500 si 1000 de euro in funcție de calificare. Cameriste, bucătari, ajutori de ospătar și de bucătar, debarasatori.
 
Ionuț Nedea, directorul uneia dintre cele mai mari agenții de turism de pe litoral, susține că Mamaia rămâne pe primul loc in preferințele turiștilor, dar sudul litoralului vine puternic din urmă: „Mă aștept ca in următorii doi ani, ponderea turiștilor care cer sudul litoralului să fie mai mare decât a celor care cer Mamaia”. Admite și el că„ litoralul este mai scump cu 15% ”pentru că deși costurile au crescut cu 25%, diferența este asumată de hotelieri și de agențiile de turism, pentru a nu pierde clienții. Iar pentru minivacanța de 1 mai, tarifele incep de la sub 100 de lei/noapte/camera, în Mamaia și ușor mai scăzute in stațiunile din sudul litoralului.
 


S-au dus de mult anii in care primăriile și agenții economici  organizau evenimente care marcau deschiderea oficială a sezonului estival pe litoral. Corina Martin, care deține o agenție de turism, dar este și președinte onorific al Asociației RESTO Constanța, era implicată activ in acele evenimente. Nici azi nu se lasă. „Autoritățile locale nu au o strategie de promovare, de comunicare in turism, sau de informare a evenimentelor. RESTO va lansa un calendar de evenimente”, anunță Corina Martin.
 

Va fi, in Mamaia Nord, tradiționalul festival de muzică electronică Sunwaves, apoi, in apropiere, Festival de Bonheur, gastronomic, aflat deja la cincea ediție. Și la Costinești va avea loc un festival rock și, la Olimp, unul gastronomic. Potrivit Corinei Martin, în minivacanța de 1 mai, pe litoral vor veni peste 30.000 de turiști și vizitatori. Dacă vremea va fi frumoasă și dacă evenimentele vor fi comunicate la timp. Mamaia, Mamaia Nord, Vama Veche și Costinești sunt destinațiile vizate pentru minivacanța de 1 mai. 
 


Un hotel de patru stele din nordul stațiunii Mamaia, poziționat în imediata apropiere a zonei de cluburi, este rezervat 100% pentru minivacanța de 1 mai și datorită festivalului de muzică electronică de pe plajă.„Tarifele incep de la 250 de euro/ noapte pentru cameră dublă și pot ajunge până la 1500 euro/ noapte pentru un apartament. Acesta a fost rezervat pentru șapte nopți pentru perioada de 1 mai. Sunt din zona arabă și sunt clienții noștri care vin an de an la festivalul Sunwaves și acum și-au rezervat din timp apartamentul și mai multe camere in hotel”, a declarat, la „Ziua-n amiaza mare”, managerul hotelului, Răzvan Dobre.
 
Distracțiile pe litoral înseamnă însă și evenimente pe mare. S-a ocupat un constănțean care, de anul trecut, oferă petreceri animate, spumoase, fastuoase, în timpul unei croaziere la bordul unui iaht care navigă din Mamaia Nord până în dreptul Cazinoului din Constanța și înapoi. Nava are trei punți, cu capacitate de 800-1000 de persoane. „Funcționăm de miercuri până duminică, oferind două tipuri de distracție. Una pentru toată lumea, genul de club, de festival pe mare și o distracție pentru familii și copii pentru ziua de miercuri, ” a explicat managerul general Adrian Sasu. Prețul de acces este între 250 și 350 de lei, cu gustare inclusă.  
 
Pentru minivacanț a de 1 mai, pe iaht va fi organizat un minifestival cu  10 DJ-ei români și, la final, un concert, de 80 de minute, susținut de Horia Brenciu. „Sâmbătă, pe 30 aprilie, se iese pe mare, la ora 15,00, cu intoarcere la ora 21,00 și rămânem la mal pentru cei care incă mai vor să petreacă, până la ora 1-2,00 noaptea”, a adăugat Adrian Sasu. Cei care se cazează in hotelurile deținute de proprietarul iahtului vor beneficia, pentru petrecerea pe mare, de un discount de 30%. Iar in hoteluri, oferta de cazare pentru minim două nopți este 1000 de lei, cu acces la SPA.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii