Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profil de profesionist Mircea Marinescu - „Vreau ca fotografia mea să transmită un mesaj“ (galerie foto)

ro

03 Aug, 2015 00:00 3842 Marime text

Viteza cu care ne trăim sentimentele şi clipele de iubire ne aminteşte mereu că cele mai frumoase momente ale vieţii trebuie imortalizate perfect, fără cusur. Trebuie să redea starea noastră, a evenimentului, a sentimentelor minunate pe care le avem, a oamenilor dragi care au ales să ne fie alături. Mircea Marinescu este un tip echilibrat, spontan, discret dar, pe de altă parte, direct şi simplu. Iar acest lucru poate fi lesne observat atunci când vizualizezi câteva dintre fotografiile pe care le realizează. Foarte naturale, dar pline de imaginaţie, surprinzătoare, realizate aproape supranatural. Câţiva dintre cei care l-au ales să le fie alături în momentele speciale din viaţa lor pentru a le eterniza bucuria i-au rămas prieteni buni, ba chiar cu unii s-a şi înrudit. Omul din spatele profesionistului Mircea Marinescu şi-a transformat pasiunea într-o muncă de zi cu zi, dar şi într-un mod de viaţă după propriul suflet.

Cum ai luat decizia de a realiza fotografii ca profesionist?

A fost un impuls primit de la vărul meu, Vlad Tănăsescu, care avea mai multă experienţă decât mine. În urmă cu nouă ani, am făcut câteva fotografii împreună, cu un aparat împrumutat. Mi-a plăcut foarte mult ceea ce a ieşit atunci şi, dintr-o simplă joacă şi multă pasiune, fotografia a devenit un mod de viaţă. Ulterior, mi-am aprofundat cunoştinţele. Am fost mai mult autodidact, am citit şi am exersat foarte mult, experimentând, vizualizând mii de fotografii pe site-urile de specialitate, iar când am fost stăpân pe mine, am început să fotografiez evenimentele fericite din viaţa oamenilor. Modul de a face fotografii s-a schimbat foarte mult în ultima perioadă, începuturile mele în fotografie au coincis cu această schimbare majoră când s-a terminat perioada fotografiilor clasice, în studio. Acum, creativitatea este mult mai apreciată datorită, probabil, şi vitezei cu care circulă informaţiile pe Internet.

Ai vreun model în domeniu?


Ca fotografi de nuntă, ar fi foarte mulţi pe care îi urmăresc şi îi admir, atât fotografi români, cât şi străini. Legat de nuduri, pot spune ca m-au influenţat atât Helmut Newton, cât şi Igor Amelkovich.

De unde această pasiune pentru a fotografia nuduri şi cine acceptă să facă astfel de fotografii?

A fost o curiozitate şi o provocare în acelaşi timp. Este un domeniu destul de sensibil pentru a face ceva frumos şi a nu depăşi graniţa spre vulgaritate. Când am timp pentru astfel de fotografii, îmi caut modele, fac un plan de bătaie şi mă apuc de treabă. În general, nu mă interesează foarte mult cum arată modelul, fiecare om este frumos în felul lui, iar eu caut să evidenţiez ceea ce este mai frumos din fiecare persoană. Asta este o parte din munca mea. Pun accent foarte mult pe forme şi pe jocul de umbre şi lumini. Îmi place să zic că îmbrac corpul cu umbre.

Te redefineşti în vreun fel pentru fiecare eveniment în parte?

Fiecare eveniment este diferit, fie că vorbim de o nuntă, fie că vorbim de un botez, oamenii sunt diferiţi, din fericire. Chiar dacă merg în aceleaşi locuri, caut să fac tot timpul ceva nou, ceva diferit fata de alte ocazii. Eu mă adaptez foarte bine la faţa locului, în primul rând, mă inspiră oamenii cu care lucrez şi după aceea locurile în care sunt.
Spaţiul în care se desfăşoară nunta şi cel al şedinţelor foto nu sunt esenţiale pentru mine, deoarece accentul îl pun mai mult pe cei doi îndrăgostiţi, pe sentimentele dintre ei şi de aceea prefer să trag cadre mai strânse.

Cum te distingi din marea de fotografi profesionişti sau care au un marketing de excepţie, dar care sunt mai puţini serioşi?

Probabil ca mă disting prin stilul de a fotografia şi prin modul în care colaborez cu oamenii. Mulţi clienţi mi-au devenit prieteni buni. Fotografia de nuntă înseamnă, în primul rând, a-i surprinde în cele mai frumoase şi sincere momente pe cei doi îndrăgostiţi, iar aceştia să se uite cu drag şi să rememoreze momentele acelea când se vor uita pe albumul de nuntă. Eu pun mare accent pe naturaleţe şi pe lumina naturală, nu îmi place să exagerez cu editările, caut să fac fotografia cât mai bine din aparat iar acasă doar să îi fac mici retuşuri.

Foloseşti anumite motive în fotografiile tale?


Eu caut ca fotografia pe care o fac să transmită un mesaj, ca expresiile să fie cât mai reale în fotografii, nu forţate sau false.

Eşti ajutat de o echipă?

Cu aparatura la evenimente mă ajuta asistentul meu, Bogdan Atanasiu, iar cu birocraţia, tabieturile şi multe altele, soţia mea, Laura, căreia vreau să-i mulţumesc pe această cale. De fotografiat şi retuşat, în schimb, mă ocup doar eu.

Cât ai investit până acum în echipamentele tale?

Destul de mulţi bani, este o activitate destul de scumpă. Acum am tot ce-mi trebuie, dar tot aş mai putea găsi ceva de cumpărat.

În ce investeşti banii pe care îi câştigi de pe urma muncii tale?

În afară de cheltuielile zilnice de întreţinere, o parte, în scule, iar dacă am timp, călătoresc.

Ai avut parte de experienţe neplăcute în munca pe care o faci?

Nu neapărat. Lucrul cu oamenii este greu, dar îmi place foarte mult ceea ce fac, de aceea nu pot spune ca a fost ceva neplăcut vreodată.

Atunci când nu fotografiezi, ce faci?

Editez (râzând), iar in rest, îmi place să mă plimb. Pentru a-mi îmbunătăţi stilul de lucru, am participat la diferite workshop-uri de nuntă din ţară şi din străinătate, ţinute de unii dintre cei mai buni fotografi de acest gen din lume. Dacă nu eşti la zi cu noutăţile, rişti să rămâi în urmă.

Cum te-ai caracteriza tu, ca profesionist?

Sunt foarte serios, perfecţionist şi ofer ce mi-ar plăcea să primesc.

Unde ai fost cel mai departe de Constanţa pentru a fotografia evenimente?

Am avut multe evenimente prin ţară, însă cel mai departe am ajuns la o nuntă în Luxemburg. A fost foarte interesant, total diferit de ceea ce este la noi şi mi-a plăcut enorm. Am mai fotografiat şi prin Grecia, Belgia şi Croaţia.

În concediile tale faci fotografii?

Da, dar nu cu aparatele profesionale. Mi-am luat un aparat mic, uşor, pentru fotografii strict de vacanţă.

Care a fost cea mai ciudată şedinţă foto pe care ai realizat-o?

Într-o fabrică veche şi arsă din oraş, iar alta a fost într-un bar în stil rock'n'roll, cu toate elementele definitorii acestui stil, a fost ceva inedit şi mi-a plăcut foarte mult. 

Ce sfaturi ai da celor care vor să înveţe să facă fotografii profesioniste? 

Să facă poze de câte ori au ocazia, să experimenteze, să exerseze, să nu copieze, să se inspire, să nu le fie teamă să ceară ajutorul de la cineva mai priceput. Părerea mea este că ochiul face 80% dintr-o fotografie, exerciţiul şi studiul te vor învăţa cum să faci o fotografie reuşită. Nu trebuie să ai un aparat de mii de euro ca să te apuci să înveţi să faci poze. O fotografie bună poate fi făcută şi cu telefonul în ziua de azi. Eu am început cu un aparat de împrumut, iar când am simţit că am nevoie de ceva mai bun, mi-am cumpărat un DSLR.

Ai făcut şi poze pe film? 

Încă nu, dar vreau să fac, chiar am un astfel de aparat acasă, mi-am luat toate cele necesare, însă trebuie să găsesc pe cineva care să mă înveţe sa developez şi să am şi timp pentru asta.
O parte dintre fotografiile lui Mircea Marinescu le puteţi vedea accesând www.mirceamarinescu.ro şi www.mirceamarinescu.ro/blog.
 
Sursa: Voceaconstantei.ro

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii