Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:06 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Daniel Șandru la ZIUA-n amiaza mare

ro

23 Jun, 2022 15:50 2296 Marime text


Daniel Șandru, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, împreună cu dr. Ștefan Bosomitu, expert în cadrul IICCMER, ApollonCristodulo, publicist, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, și conf. univ. dr. Daniel Citirigă de la Facultatea de Istorie și Științe Politice sunt invitați, vineri, 24 iunie, ora 13.00, la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 
Sunt, de fapt, o parte dintre specialiștii care, la Universitatea Ovidius, au participat, recent, la o dezbatere cu tema „Istorii regăsite: recuperarea memoriei deținuților politic ai Canalului Dunăre-Marea Neagră”. Însă, înainte de eveniment, reprezentanții IICCMER s-au văzut cu primarul Vergil Chițac, de la care au obținut promisiunea că la Constanța va fi înființat un centru regional al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. 

Și asta pentru că Dobrogea este practic presărată cu dovezi care atestă existența a numai puțin de 44 de centre de detenție, închisori, lagăre de muncă forțată, centre de deportare, gropi comune, asasinate, execuții, din perioada 1945-1989. Cele mai cunoscute sunt lagărele de exterminare a deținuților politici de la Canalul Dunăre Marea Neagră.

Președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, va vorbi și despre implicarea instituției pe care o conduce în proiectul restaurării Cazinoului din Constanța, având în vedere că la reabilitarea din 1951 a imobilului simbol al orașului au muncit și deținuți politici, care atunci se aflau în detenție și lucrau, de asemenea, la Canalul Dunăre - Marea Neagră.

Una  dintre probe este bucata de sac descoperită, în decembrie 2020, în peretele Cazinoului, cu numele a 17 deținuți politici. Iar Cazinoul nu este singurul șantier din Constanța unde comuniștii au folosit deținuți politici. IICCMER vorbește, printre altele, de mii de deținuți de la Canal folosiți la construirea stadionului Farul și a fântânii Dragonul. Mai multe dezvăluiri, la „ZIUA-n amiaza mare”.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii