Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:38 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Probleme la Recensământ. Navodari NU are recenzori

ro

14 May, 2022 00:00 2518 Marime text

Recensământul populației și locuințelor din România, aflat în plină desfășurare, efectuat, in premieră absolută, exclusiv digital, are parte de un interes crescut din partea românilor. Tocmai de aceea, Institutul Național de Statistică (INS) a decis prelungirea perioadei de autorecenzare online cu încă două săptămâni, până în data de 27 mai.  Etapa de recenzare pe teren, prin interviuri față în față cu populația care nu s-a autorecenzat, se scurtează astfel cu două săptămâni pentru că Recensământul trebuie terminat la data de 17 iulie 2022.
 
Anunțul privind prelungirea perioadei de autorecenzare online a fost făcut de președintele INS, Tudorel Andrei, exact în timpul emisiunii „Ziua-n amiaza mare”, în care invitată a fost directorul Direcției Județene de Statistică, Monica Eliana Andrei. Ea a declarat, de altfel, că deschiderea populației pentru această etapă de autorecenzare a depășit așteptările INS, prognoza lor fiind inițial de 35%. Sunt însă multe județe în care gradul de autorecenzare a ajuns la apropae 45%. „Este o premieră absolută pentru România, fiind un recensământ digital în totalitate. Este și cel mai lung recensământ, inainte se efectua in 10 zile”, a explicat Monica Eliana Constantin.
 
Este, de fapt, un recensământ combinat, și electronic și prin interviu față in față. Pare să aibă succes, dar, deocamdată, România nu se poate compara cu țări precum Portugalia, de exemplu, în care gradul de autorecenzare este de aproape 100%. Județul Constanța are 214.000 de chestionare de completat. Datele care vor fi colectate de la populație sunt cele fără de care un stat nu poate merge mai deparate, potrivit Monicăi Eliana Constantin. Cei care nu reușesc să se autorecenzeze pot apela la centrele de aurecenzare asistată. Sunt 12 asemenea centre în Constanța. Iar în județul Constanța sunt 198 de recenzori și 25, in municipiu. Ei îi ajută pe localnici să se autorecenzeze.
 
 
Pentru ultima etapă a Recensământului, Constanța are 659 de recenzori în județ și 281 in municipiu. Sunt cei care, in intervalul 31 mai-17 iulie, vor bate la ușa constănțenilor care  nu au apucat să se autorecenzeze online. Recenzorii au legitimații cu fotografia lor, mape cu insemnele recensamnatului, tablete. Direcția Județeană de Statistică are incă nevoie de recenzori. Ei sunt plătiți în funcție de câte chestionare fac. Un chestionar pentru persoană este 10 lei, unul pentru locuință este 3,5 lei.
 
Condițiile pentru a deveni recenzor sunt vârsta de cel puțin 18 ani, studii medii, fără cazier, ceva abilități IT. Se pot înscrie și online, a subliniat Monica Eliana Constantin la „Ziua-n amiaza mare”. Cei acceptați sunt convocați la serii de instruire. Ea s-a arătat însă îngrijorată pentru Năvodari, unde „nu sunt recenzori”. După  Constanța, Năvodari are cel mai mare număr de sectoare și, din cauza lipsei recenzorilor, „întâmpină mari probleme, este ieșit din comun ce se întâmplă”. Dacă pentru Constanța ar mai fi nevoie de încă 20 de persoane, la Năvodari este nevoie de mult mai multe.   
 
Directorul DJS Constanța a mai subliniat că Recensământul nu se poate face fără obținerea CNP-ului persoanei chestionate: „Nu putem asigura corectitudinea datelor. Fără CNP nu ești sigur că o persoană există. CNP-ul se criptează imediat ce intră in baza de date și se obține un cod unic de identificare. Deci nu este nicio problemă legată de confidențialitate”. Și colectarea informațiilor este sigură. Datele culese vor fi prelucrate de Institutul Național de Statistică și la sfârșitul anului 2022 vor fi date publicității rezultatele provizorii.
 
Conform legii, cei care vor refuza Recensământul riscă amenzi între 1000 și 3000 de lei. Și recenzorii pot fi sancționați dacă sunt prinși că au furnizat informații. Amenzile sunt aplicate de primar sau de prefect. „Noi sperăm să nu fie cazul. În 2011 nu au fost aplicate sancțiuni”, spune Monica Eliana Constantin.

 
Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor din România vor apărea la sfârșitul lui 2023. Vom ști, astfel, toată structura populației, cu toate caracteristicile etnografice, educaționale, ocupaționale plus cele etnoculturale, migrație. Recensământul va oferi  date statistice despre structura socio- economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii