Scafandrii de luptă, invitați la „ZIUA-n amiaza mare“ (galerie foto)
Scafandrii de luptă, invitați la „ZIUA-n amiaza mare“ (galerie foto)
02 Sep, 2021 16:30
ZIUA de Constanta
2192
Marime text
- Nu puteam rata singurul exercițiu multinațional cu scafandri militari din Marea Neagră.
Pentru ediția de vineri, 3 septembrie, ora 13.00, echipa de la „ZIUA-n amiaza mare” a filmat în largul mării, la 16 kilometri depărtare de țărm.
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală, este realizată de jurnalista Feri Predescu și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
Nu puteam rata singurul exercițiu multinațional cu scafandri militari din Marea Neagră. S-a întâmplat în apele teritoriale ale României și alături de scafandrii români au participat și scafandri din Ucraina, Azerbaidjan, Georgia și SUA. Am aflat astfel ce înseamnă să fii scafandru de luptă, antrenat să acționezi în apă, în aer și pe uscat. Sau ce înseamnă scafandru EOD (Explosive Ordnance Disposal), adică cei care dezamorsează mine subacvatice, sau scafandru de mare adâncime, care efectuează lucrări industriale în adâncuri.
„Exercițiul a cuprins activități specifice scafandrilor EOD, de căutare, identificare și distrugere a minelor din barajele istorice de mine, respectiv activități lucrative subacvatice cu instrumente hidraulice și executarea de scufundări cu alimentare de la suprafață pentru scafandrii de mare adâncime“, ne-au explicat gazdele.
Am văzut astfel cum geniștii subacvatici au coborât pe fundul apei, la 45 de metri adâncime, unde se afla o mină marină, din Al Doilea Război Mondial, care cântărea cel puțin 300 de kilograme. Scafandrii au pregătit explozia și au ieșit la suprafață. S-a auzit numărătoarea inversă, bubuitura și apoi s-a văzut uriașa tulumbă de apă. Scafandrii militari sunt folosiți nu doar la căutarea explozivilor istorici. Ei sunt trimiși și în controale pe navele de suprafață exact că-n Golful Persic, unde NATO inspectează navele străine cu încărcături suspecte.
Riscantă, datorită adâncimii la care se lucrează, este și activitatea scafandrilor de mare adâncime. La 45 de metri adâncime, corpul scafandrului suportă o presiune de 5 atmosfere. Ieșirea din adâncuri se desfășoară lent, întotdeauna. Treptat. Altfel, se pot produce accidente. Toți scafandrii de luptă se antrenează astfel în misiuni reale de război, în care, potrivit lor, „doar un singur pas greșit înseamnă o uriașă tragedie”.
La „ZIUA-n amiaza mare“ îi veți cunoaște atât pe scafandrii militari, cât și pe cei care îi coordonează.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii