Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:35 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu - „Gazele naturale și eolienele din Marea Neagră, uriașe surse de energie pentru România”

ro

16 Oct, 2021 00:00 2794 Marime text

 
  • George Niculescu este un liberal din Constanța care, în doar cinci ani, de la membru simplu al partidului, a devenit consilier județean, prefect al județului, candidat la parlamentul României și, acum, secretar de stat in Ministerul Energiei.
Până să ajungă în guvernul  premierului Florin Cîțu, liberalul constănțean și-a desfășurat activitatea politică numai in opoziție. PSD i-a făcut zile fripte și nu poate uita. La emisiunea „Ziua-n amiaza mare”, George Niculescu a scos in evidență, în principal, contribuția sa la rezolvarea crizei energetice de la noi, dar nu a uitat să sublinieze că, PSD-ul a intervenit, când era la putere, „in mod brutal”, modificând legile care au afectat exploatarea surselor energetice ale României.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu, este și vicepreședintele organizației județene a PNL Constanța. Își împarte activitatea intre București și Constanța. Funcția în Executiv, spune el, i-a fost propusă în urma CV-ului, are MBA în Energie, fiind consultant în domeniu. Nu s-a dus pe un tărâm necunoscut. Ar fi putut să candideze pentru primăria Constanței, de aceea a și acceptat să devină prefectul județului, in 2019, pentru a a-și pregăti intrarea în cursa electorală. Se pare insă că altcineva i-a decis parcursul politic. Acum declară, diplomat, că sondajele arătau atunci că cea mai bună șansă o avea celălalt candidat al PNL.

George Niculescu evită să spună dacă, in 2024, va candida la alegerile locale pentru funcția de primar. Preferă să aprecieze „pozitiv”, prestația actualului primar. În momentul față PNL are un primar în funcție în care George Niculescu își pune „toate speranțele că va livra constănțenilor cele mai bune soluții și măsuri in așa fel încât să vedem, în timp, bineînțeles, nu peste noapte, fața municipiului Constanța schimbată”. 

Crede insă că exemplul orașelor civilizate din vestul țării poate fi aplicat și la Constanța. „Știu că astfel de proiecte nu se fac pe durata unui mandat. De aceea îmi doresc ca astfel de proiecte să transceadă  un mandat și domnul primar să rămână primar mai mult decât un mandat astfel încât să-și poată duce proiectele la capăt”, a declarat vicepreședintele PNL Constanța, George Niculescu, la ”Ziua-n amiaza mare”. A sărit peste „Să avem încredere”, sloganul primarului Vergil Chițac.

Abia așteaptă ieșirea din criză politică, îndeamnă pe toată lumea la calm, raționament și „trebuie să se țină cont de dorințele celor care ne votează”. George Niculescu nu crede că trebuie căutat un vinovat ci o soluție pentru rezolvarea crizei. Din punctul lui de vedere țara ar trebui guvernată în continuare de PNL „Singur este greu de crezut că PNL poate guverna. Cert este că noi ne-am asumat guvernarea chiar și cu un guvern minoritar și în 2019-2020. Și am trecut țara prin criză economică, sanitară, prin măsuri nepopulare, de lockdown, starea de urgență și cred că ne-am achitat onorabil de aceste sarcini”, a reamintit George Niculescu. Numai că atunci, PNL-ul a avut susținerea USR-ului. „Poate că cei care ne-au susținut vor reveni la sentimente mai bune față de PNL și vom putea să guvernăm in continuare după principiile pe care ni le dorim”, a subliniat Niculescu.

Iar retorica promovată de cei din PSD despre alegeri anticipate îl amuză pe secretarul de stat de la Energie și le dorește să rămână cât mai mult timp în opoziție „pentru că îi prinde acest rol”. In afară de opoziție la nivel declarativ, George Niculescu spune că PSD nu a făcut nicio propunere concretă. Nici la criza sanitară, nici la criza economică, nici la criza energetică în care România se află în momentul de față.  Vorbește despre petiția PSD pentru stoparea creșterii prețului la energia electrică. „Păi cine își dorește să crească prețul la energia electrică? Își inchipuie cineva că PNL are o satisfacție în urma faptului că prețul la energie electrică și la gaze a crescut?  PSD lansează in spațiul public niște teme complet false, nepropunând absolut nici un fel de măsură ca să rezolve această situație”.

Creșterea prețului la electricitate și gaze naturale este explicată de secretarul de stata de la Energie într-un context care depășește granițele României. În momentul de față zăcămintele de gaze naturale sunt umplute la un nivel de 75 %. „Lucru acesta nu trebuie să ne sperie de loc. Anul trecut, când consumul de gaze a fost foarte scăzut, pentru că eram cu economia gripată din cauza măsurilor, depozitele au fost umplute  80%. Populația trebuie să știe că ne asigurăm tot necesarul de gaze naturale și de energie electrică” a dat asigurări, George Niculescu. Iar ca soluții, pe termen scurt, pentru evitarea creșterii prețurilor, s-a decis compensarea facturilor.

„Vorbim de 21 de lei/ megawat, până la pragul de 68 de lei, și de 25% din factura de gaze, până la pragul de 125 de lei. Nu am vrut să punem in funcție de venit, ca să nu-i diferențiem pe oameni, ci am făcut după praguri de consum in așa fel încât să impactăm apropae 13 milioane de locuitori, cu un efort bugetar de peste 1,3 miliarde de lei. Pentru perioada 1 noiembrie- 31 martie. Este cea mai simpă și lipsită de birocrație măsură. Nu trebuie făcută nicio cerere, nici un drum nicăieri. Pur și simplu, in luna decembrie, pentru consumul din noiembrie, in factură va fi o rubrică din care, din total, se va scădea valoarea compensării. Și consumatorul plătește diferența”,  a explicat George Niculescu.


In privința rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră, secretarul de stat de la Energie a vorbit despre intenția companiei Romgaz este de a prelua participațiile Exxon. „Există un acord in sensul acesta, negocierile sunt aproape finalizate”. El și-a arătat increderea că impreună cu OMV Petrom, celălalt participant la exploatarea zăcământului Neptun Deep, 50% cu 50%, Romgaz va ajunge, prin preluarea Exxon, in parteneriat cu OMV Petrom.  Dar, din acest punct de vedere, Black Sea Oil and Gas este intr-o fază mai avansată. Guvernul a aprobat metodologia prin care se efectuează recepția lucrărilor urmând să fie primul proiect de gaze offshore care incepe extracția. „Eu am speranța că iarna aceasta, fie la finalul anului 2021, fie la inceputul lui 2022 vom avea primele molecule de gaz din Marea Neagră”.


O altă sursă de energie pentru România sunt dezvoltările de parcuri eoline din Dobrogea, cele mai mari din sud-estul Europei, care produc 700 de megawați, investiția fiind de peste un miliard de euro. Cât un reactor nuclear. Eolienele ar putea fi amplasate și pe mare, off shore. Un studiu prezentat lui George Niculescu de Banca Mondială  arată că potențialul României de vânt offshore ne-ar asigura de opt ori consumul. Practic România are posibilitatea să devină un jucător regional in ceea ce înseamnă aprovizionarea cu securitate energetică. De aceea, în parlament a fost depus un proiect de lege privind  realizarea de operațiuni pentru exploatarea energiei eoliene offshore. Numai că, potrivit lui George Niculescu, proiectul trebuie îmbunătățit.


„Eu cred că lucrurile trebuie legiferate in așa fel incât să îl atragi pe investitor. Evident, in condiții avantajoase pentru statul român. Barierele acestea birocratice trebuie să le indepărtăm. Ori, sunt multe lucruri in acest proiect de lege care mai degrabă îi pune probleme investitorului, decât il atrage să investească”,  a explicat Niculescu. El consideră că trebuie urmat exemplul  Poloniei, Germaniei, Olandei și Belgiei, țări care, cu succes, au pus in funcțiune mii de megawați de producere a energiei electrice din eoliene offshore. Proiectele privind eolienele offshore vor fi autorizate de Ministerul Energiei.

În proiectul de lege este menționat acum că de securitatea construcțiilor pentru eolienele offshore se va ocupa Autoritatea Navală Română, dar, potrivit lui George Niculescu, „cred  că ar trebui, și la propunerea fostei președinte, să se ocupe Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO)”.


În opinia secretarului de stat, „ori parlamentarii vin cu niște amendamente în cunoștință de cauză, in așa fel încât să îmbunătățească această lege, ori PNL, in condițiile in care in scurt timp vom avea un guvern cu puteri depline, să adoptăm prin ordonanță de urgență și să suplinim lipsa de interes cu care parlamentul a tratat această legea foarte importantă pentru domeniul energetic”.


 Citește și:


ZIUA-n amiaza mare: Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu. „Ca membru al PNL îmi doresc ca această criză politică să se termine cât mai repede“

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu, invitat la „ZIUA-n amiaza mare“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii