Voceaconstantei.ro Campioana de aur a Farului Constanța. Daniela Hondiu - „Sambo m-a făcut ceea ce sunt azi” (galerie foto)
Voceaconstantei.ro: Campioana de aur a Farului Constanța. Daniela Hondiu - „Sambo m-a făcut ceea ce sunt azi”
03 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2355
Marime text
S-a născut peste Prut, însă de 15 ani trăiește cu familia sa în România. Daniela Hondiu, campioana europeană pe care Farul Constanța și-a apropiat-o în 2014, este tânăra de doar 25 de ani care, prin ambiția și determinarea de care a dat dovadă, a reușit să urce constant pe podiumul mondial la unul dintre sporturile de care puțini au auzit, sambo. Ascensiunea sa a fost una fulminantă, ținând cont că practică acest sport la nivel de performanță din 2012. A făcut înainte judo, sport care i-a deschis cale spre nișa - considerată de unii - sambo. Un sport dur, puternic, care-ți dă încredere în propriile forțe și care-ți folosește inteligența și capacitatea de a te adapta fiecărui adversar în parte aproape mai mult decât oricare alt sport. Ea însăși este un om puternic, deschis, vivace și încrezător că își poate depăși limitele.
Cum ai ajuns să faci acest sport?
Am început să practic sambo în 2012, după ce am văzut competiția de la București, Campionatul Mondial de Juniori și Tineret. Am practicat înainte judo, dar sambo este total diferit, începând de la deplasarea pe saltea până la regulament.Ai întâmpinat pe parcursul acestor ani greutăți în a-ți îndeplini visul?
Probleme nu, mici greutăți, cum ar fi cele legate de ceea ce simți atunci când pierzi câte un meci, când nu iei medalie la o competiție, vreo mică accidentare, cele pe care le întâlnește fiecare sportiv de performanță. Iar apoi, trecând peste ele, devine puternic. Am familia, rudele, prietenii aproape, plus a doua familie a Lotul Național de sambo, în frunte cu domnul antrenor Viorel Gâscă. Dumnealui m-a sprijinit din prima clipă, crezând în mine și în capacitățile mele sportive.Cum se împacă acest sport cu feminitatea?
Feminitatea se împacă cu orice sport. Nu are importanță dacă este vorba despre luptă, dans, biliard, fotbal, volei, acest lucru vine din interiorul fiecărei femei, fiecare își alege cum vrea să fie.La ce te-a ajutat în viață faptul că practici sambo, cum te-a schimbat, ce te-a învățat?
Sambo m-a schimbat total, începând cu încrederea în capacitățile mele. Restul s-a legat de la sine.Este un sport costisitor?
Fiecare sport care aduce performanțe costă, aici intra obligațiile Cluburilor și ale Federației.De ce ai ales să faci parte din clubul sportiv de la Constanța?
Am ales Farul Constanta deoarece este un club condus de un director cu inimă și dorință de performanță, domnul Ilie Floroiu. Antrenamentele se desfășoară la Centrul Național Buftea, unde suntem cantonate zece luni pe an.Care sunt cele mai importante titluri pe care le-ai obținut până acum și care sunt țelurile tale în viitorul apropiat și mai depărtat?
Cele mai importante titluri pentru mine au fost cele obținute la Campionatul European de Seniori 2014 de la București, unde am obținut locul trei la categoria 56 kg, cel de la Zagreb din 2015 - locul 1 categoria 56 kg, de la Campionatul Mondial Seniori Narita, Japonia, 2014 - locul 3 categoria 56 kg. Acestora li se adaugă locul trei pe care l-am obținut la Jocurile Sportaccord, în 2013, la Sankt Petersburg, la categoria 56 kg, și la Jocurile Europene de la Baku, 2015 - categoria 60 kg, dar și locurile I, II, III, de la Cupele Mondiale. Pe viitor, țintesc tot mai sus, locul întâi la mondiale, și aștept olimpiada!Ce te determină să faci performanță?
Bucuria de a învinge și de a fi pe podium este cea care mă determină să fac performanță. Atâta timp cât sunt sănătoasă, voi face sambo în continuare. Până la prima olimpiadă, nimic nu mă poate face să renunț. Totul depinde de dorință și de muncă.Cum ești în viața de zi cu zi, atunci când nu faci sport?
În viața de zi cu zi tot sport fac, îmi place să joc fotbal, baschet, mă plimb pe dealuri și pe munți, pentru că mă gândesc să fiu în continuă mișcare și totodată îmbin utilul cu plăcutul. Îmi place să dansez și să ascult muzică, să citesc și să gătesc.Cum îți vezi viitorul?
Consider că viitorul va fi alături de ambele familii, aducând rezultate și făcând țara cunoscută.Ce părere are soțul tău despre performanța ta și cum te sprijină? Are și el tangență cu zona sportivă?
Soțul mă sprijină mereu și îmi dă sfaturi, se bucură de performanţele mele și are încredere că pot mai mult. Și el a practicat fotbal în liceu, fiind la clasa sportivă, profil fotbal.Cum crezi că pot fi tinerii atrași să practice sambo ori sport în general în aceste vremuri?
Cu tinerii din ziua de azi, aceasta este o mică/mare problemă. Tehnologia, dar mai mult părinții, ei ar trebui să fie cei care să îi îndrume către diferite sporturi, în primul rând pentru sănătate. Apoi, cred că școlile ar trebui să aibă mai multe ore de sport și, de ce nu, clase cu profil sportiv.Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii