ZIUA LIVE. „Clădirea MINAC nu mai face față. E nevoie de un muzeu de arheologie. În Piața Ovidiu, să rămână partea de istorie contemporană, un muzeu al Dobrogei”
ZIUA LIVE. „Clădirea MINAC nu mai face față. E nevoie de un muzeu de arheologie. În Piața Ovidiu, să rămână
09 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3094
Marime text
- Directorul MINAC, Aurel Mototolea a vorbit la ZIUA LIVE despre necesitatea creării unui muzeu de arheologie de sine stătător la Constanța
- Acesta ar putea fi amplasat în zona Termelor Romane, însă proiectul este de viitor, mai ales că trebuie să se stabilească înainte de toate situația juridică a acelui amplasament
- Și tot la ZIUA LIVE, am discutat despre proiectele culturale, despre descoperirile arheologice din Dobrogea, despre patrimoniul MINAC dar și despre expoziția de la Barcelona unde va ajunge și Șarpele Glykon, unic în lume
Directorul MINAC, Aurel Mototolea a vorbit la ZIUA LIVE despre necesitatea creării unui muzeu de arheologie de sine stătător la Constanța.
Acesta ar putea fi amplasat în zona Termelor Romane, însă proiectul este unul de viitor, mai ales că trebuie să se stabilească înainte de toate situația juridică a acelui amplasament.
Interviul video, integral poate fi urmărit aici:
În contextul în care Consiliul Județean Constanța a reluat licitația pentru desemnarea proiectantului și a executantului lucrărilor de reabilitare a sediului MINAC din piața Ovidiu, l-am întrebat pe managerul instituției dacă actuala clădire este proprie pentru funcționarea acestui muzeu, dacă satisface nevoia de spațiu pentru patrimoniul acestuia dar și partea de depozitare și conservare.
„Actuala clădire nu mai face față. Ar trebui construită o clădire de la 0. Propunerea mea, pe care am discutat-o deja, este aceea de realizare a unui muzeu numai de arheologie. Iar în actuala clădire, să rămână partea de istorie contemporană, un muzeu al Dobrogei, al regiunii, reprezentativ”, a spus Aurel Mototolea.
Revenind la proiectul realizării unui muzeu arheologic, managerul MINAC a afirmat că un muzeu nu reprezintă o simplă clădire. El ar putea avea un parc cu specific arheologic iar una dintre variantele care ar putea fi luate în calcul este o construcție ușoară și modernă, care ar putea fi amplasată chiar în apropierea Termelor Romane”.
Și tot la ZIUA LIVE, am discutat despre proiectele culturale, despre descoperirile arheologice din Dobrogea, despre patrimoniul MINAC dar și despre expoziția de la Barcelona unde va ajunge și Șarpele Glykon, unic în lume.
„Pregătim două proiecte, unul de arheologie subacvatică, altul de arheologie preventivă. La Cernavodă, se va amenaja o casă Hamangia. La Hârșova se va muta muzeul într-o clădire renovată din fonduri europene”, a spus Aurel Mototolea vorbind despre proiectele aflate în derulare.
Totodată, Cetatea Capidava va intra oficial în circul turistic, o data finalizate angajările iar muzeul din Histria ar avea nevoie urgentă de restaurare, a declarat directorul MINAC.
Cât privește toate comentariile născute din decizia de a scoate pentru prima data din țară Șarpele Glykon, Aurel Mototolea spune că „Patrimoniul trebuie cunoscut. Am luat această decizie pentru ca mi se pare de bun simț. Avem Glykon-ul (n.r. Șarpele Glykon) - este unicat, are un statut aparte. Este un eveniment unic la Barcelona, patronat de Casa Regală Spaniolă. 19 piese vor pleca în Spania. Nu ne jucăm cu patrimoniul. Totul este pus la punct de la evaluare, transport și asigurare”.
Acoperișul MINAC va fi reparat
Va mai dura cel puțin un an până când lucrările de reabilitare a clădirii MINAC ar putea începe. Însă, ploile și trecerea anilor a distrus bucăți din acoperișul muzeului, tocmai de aceea este nevoie de intervenție rapidă.
Directorul MINAC afirmă că autoritățile județene au înțeles această nevoie urgentă și au avizat procedura pentru intervenții punctuale la acoperiș.
„Până ajungem să se reabiliteze clădirea muzeului, avem probleme cu acoperișul, ne plouă, sunt găuri. Muzeul trebuie reparat. Până în sezonul rece să nu se agraveze problema. Primul pas s-a facut. Putem să reparăm. Acum urmează o scurtă expertiză și stabilirea cuantumului pentru a intra în iarnă cu acoperișul reparat”, a declarat Mototolea la ZIUA LIVE.
“Nu am fost consultați cu privire la organizarea evenimentului din Parcul Arheologic”
În acest weekend, la Constanța, în Parcul Arheologic are loc primul eveniment din cadrul proiectului “coffee break”.
Vorbim practice de food truck-uri vor asigura un line-up culinar pentru vizitatori.
Chiar dacă terenul parcului aparține municipalității, pe suprafața acestuia sunt expuse vestigii arheologice de la Tomis, care aparțin MINAC.
Întrebat dacă și-a dat acordul organizării acestui eveniment printre piesele arheologice, Aurel Mototolea a precizat că Muzeul nu a fost consultat, fiind vorba despre un festival organizat de municipalitate în colaborare cu privați.
“Primăria ne-a transmis o adresă (n.r. ieri după-amiază), prin care suntem informați că li s-a pus în vedere organizatorilor să manipuleze cu grijă utilaje amplsate în apropierea vestigiilor. Noi le-am răspuns că solicităm să asigure pază pe durata evenimentelui iar de la muzeu vom delega o persoană să verifice situația din teren în fiecare zi a evenimentului”, a explicat Aurel Mototolea.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
ZIUA LIVE Directorul MINAC, Aurel Mototolea - „Cultura ajută la crearea unui brand”
ZIUA LIVE. Planul de activități culturale și stadiul proiectelor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii