Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:19 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța – o tradiție vie a excelenței în educație, ce dăinuie de 125 de ani

ro

06 May, 2021 00:00 4498 Marime text
  • Invitat al emisiunii ZIUA LIVE, din data de 5 mai 2021, de la ora 14.00, profesorul Vasile Nicoară, directorul CNMB, a vorbit despre întreaga tradiție pe care o poartă în sine colegiul, locul unde se pregătesc, de zeci de ani, personalitățile orașului.
  • Activitățile dedicate celor 125 de ani de existență a colegiului includ tipărirea unei cronici a colegiului, pentru anii 2017 – 2020, dar și a unui album monografic.
  • De asemenea, vor avea loc concursuri de matematică, de creație literară, dar și un festival internațional de teatru pentru elevi radiofonic.

Mirciștii, dar și întreaga comunitate intelectuală din Constanța celebrează anul acesta împlinirea a 125 de ani de învățământ la standarde înalte, în cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța.

De-a lungul timpului, instituția de învățământ a avut un rol hotărâtor în formarea elitei intelectuale a Constanței, aici fiind pregătite personalitățile orașului.

Invitat al emisiunii ZIUA LIVE, din data de 5 mai 2021, de la ora 14.00, profesorul Vasile Nicoară, directorul CNMB, a vorbit despre întreaga tradiție pe care o poartă în sine colegiul, locul unde se pregătesc, de zeci de ani, personalitățile orașului.

Discuțiile au pornit de la faptul că, în luna iulie 2019, urmare a parteneriatului dintre ZIUA de Constanța și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, doi foști mirciști și, totodată, academicieni din Constanța, Petre T. Frangopol și Marian Traian Gomoiu, au primit titlul de cetățeni ai orașului.

Ședința Consiliului Local Constanța a avut loc chiar în incinta colegiului național.

„Acest moment a constituit un fel de simbol al dimensiunii culturale a colegiului. În perioada interbelică, liceul Mircea era considerat un fel de universitate a Constanței. Prin generațiile pe care le-a pregătit, acest liceu a dovedit că a contribuit la formarea unor mari personalități. Au ajuns academicieni, nu pentru că au studiat la Liceul Mircea, dar faptul că au studiat la acest liceu le-a oferit contextul și ocazia de a ajunge academcieni“, a precizat, în cadrul emisiunii, directorul Vasile Nicoară.

De asemenea, acesta a amintit că „am avut șansa de a participa la activități atât cu domnul profesor Gomoiu, cât și alături de chimistul Frangopol, care activa în Academia Română. Ei ne-au relatat că piatra unghiulară a evoluției lor științifice și intelectuale, a fost Liceul Mircea“.




Împlinirea a 125 de ani de învățământ la standarde înalte, în cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, este un prilej de bucurie pentru foștii și actualii mirciști, dovadă în acest sens fiind bucuria vie, manifestată inclusiv în cadrul rețelelor de socializare, legată de activitățile dedicate acestui eveniment.

„Acest entuziasm e datorat locului comun, unde se întâlnesc toate generațiile care au trecut prin acest liceu, și anume adolescența lor. Indiferent de regimul politic, adolescența a fost una fericită, pentru că erau tineri, aveau parte de școală de calitate și puteau aspira spre orizonturi profesionale din cele mai strălucite. Astăzi se întorc să rememoreze succesele și anii de școală, să se bucure de ce a realizat în timp fiecare generație. Anul acesta, din cauza acestei pandemii evenimentele s-au mutat în online și în tipărituri. Întâlnirile cu mase mari de oameni, adunările, serbările, nu sunt posibile. De aceaa, ne-am propus să edităm un volum nmonografic cu imagini și cu dovadă de evenimente din cele mai prestigioase din ultimii 25 de ani“, a explicat directorul în cadrul emisiunii.

Aceste activități dedicate celor 125 de ani de existență a colegiului includ tipărirea unei cronici a colegiului, pentru anii 2017 – 2020, dar și a unui album monografic.

Totodată, directorul a precizat că va fi editat și un film aniversar, cu secvențe din filmele de la diversele activități în care a fost implicat colegiului în ultimii 25 de ani.


Manifestările vor include și Conferința Excelență în Educație și tipărirea unui volum cu articole sau studii dedicate imaginii și rolului profesorului. Acțiunea este desfășurată în parteneriat cu Alianța Colegiilor Centenare, sub auspiciile Proiectului România Educată.

De asemenea, vor avea loc concursuri de matematică, de creație literară, dar și un festival internațional de teatru pentru elevi radiofonic.

Întreaga emisiunea poate fi urmărită aici:



Citește și:

Omagiu activității profesorilor-creatori de elite:
Colegiul „Mircea”, gazda primei ediții a Conferinței Internaționale „Excelență prin educație”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii