Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Cristian Cealera, despre cetățile din Dobrogea „Sunt convins că tot mai mulți tineri vor merge să viziteze aceste locuri”

ro

29 Oct, 2021 11:23 1461 Marime text
  • Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, ne povestește  la ZIUA LIVE  despre experiența sa alături de generația Millennials, dar și despre cartea la care lucrează. 
Anul acesta, cu prilejul împlinirii a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mama, ZIUA de Constanța a inițiat și susținut proiectul Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials.
Proiectul include actualizarea și stucturarea informațiilor despre cetățile dobrogene și are ca scop conectarea generației Millennials cu patrimoniul arheologic al Dobrogei.
ZIUA de Constanța pregătește volumul „Dobrogea 143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, având la bază informații istorice actualizate. 
 
Călătoria pe meleagurile dobrogene a durat o lună, timp în care am colindat județele Constanța și Tulcea. Am vizitat cetăți aflate pe lista monumentelor istorice, puse în circuitul turistic, dar și cetățile care din anumite motive sunt greu accesibile, fie neexplorate suficient.
 
Cristian Cealera a fost „specialistul de serviciu“ aproape în fiecare obiectiv pe care l-am vizitat. Ne-a oferit povestea locului, reușind să ne capteze atenția, ba chiar să ne facă curioși să aflăm și alte date istorice.

Dobrogea are o istorie deosebită de restul țării. Aici vorbim despre coloniile grecești, stăpânirea romană și bizantină. O istorie inedită, o poveste inedită.

Noi, prin intermediul acestui proiect vrem să arătăm românilor ce frumoasă este istoria Dobrogei. Sunt convins că în anii ce vor veni, tot mai mulți tineri vor merge să viziteze fiecare din aceste locuri.

Sunt foarte multe detalii. În compania unui specialist, se creează o altă dimensiune. Înțelegi mai bine pietrele acelea, precizează Cristian Cealera

 
Reprezentantul MINAC a vorbit și despre tinerii studenți la arheologie.

Era foarte cald, foarte mult praf. Sunt tineri de 18-19 ani care au acceptat să vină pe aceste șamntiere și să muncească cot la cot cu arheologii. La fiecare pas, acel tânăr este ajutat, este sfătuit. Abia va aștepta să revină. Am văzut generații care nu mai vor să plece. Devin arheologi, dar primul șantier, unde au făcut școala, rămâne foarte apropiat de sufletul lor.











 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii