Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Cristina Schipor, director executiv al DSP Constanța – „Vaccinul este un factor important și ne ajută foarte mult să ne protejăm”

ro

02 Mar, 2021 00:00 2353 Marime text

  • Ne apropiem de intrarea în etapa a III-a de vaccinare – populația general
  • Pe 26 februarie s-a împlinit un an de la primul caz COVID-19 din România

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Constanța, Cristina Mihaela Schipor, a fost prezentă la ZIUA LIVE, în studioul ZIUA de Constanța, unde a punctat mai multe aspecte privind ultimul an, aflat sub zodia COVID-19.

Au fost trecute în revistă cele întâmplate în ultimul an, dar și ceea ce ne rezervă viitorul, mai ales cu privire la pregătirile pentru următoarea etapă de vaccinare.

Luni, 1 martie 2021, de la ora 12.00, Cristina Schipor a vorbit la ZIUA Live despre ce a însemnat pandemia COVID-19 pentru instituția pe care o conduce, ce dificultăți a întâmpinat, ce a însemnat debutul campaniei de vaccinare și ce va urma.




„A fost un an greu, dar a fost un an plin de provocări. Considerăm că i-am făcut față. Așa cum ați spus, DSP Constanța nu s-a ocupat doar de activitatea de COVID. Am încercat să nu reducem celelalte activități – avize, autorizații. E adevărat că anul trecut nu am putut onora solicitări de urgență. Am renunțat la acea taxă de urgență pentru că toată lumea era implicată în mod special și principal pe activitatea de COVID. Am considerat că viața merge înainte. Trebuie să fie acoperită toată paleta de atribuții pe care le are DSP Constanța”, a punctat directorul DSP Constanța.

Cazurile de gripă s-au redus la zero, odată cu măsurile de protecție. Ceea ce demonstrează faptul că masca și igiena au dus la o protecție sporită. Desigur, Cristina Schipor a precizat că și un număr considerabil de cetățeni s-au vaccinat împotriva gripei.


„Acum nu mai avem înregistrate cazuri de gripă. De anul trecut, de la finele lunii februarie-martie, nu avem cazuri de gripă. Conform unei analize pe care am făcut-o, am constat că protecția – masca și igiena – a fost un atribut foarte bun pentru a ne proteja și de gripă. E un lucru pozitiv și faptul că am avut 128.000 de persoane care s-au vaccinat antigripal. Vaccinul este un factor important și ne ajută foarte mult să ne protejăm”, a subliniat Cristina Schipor.
 

Cum se fac programările la vaccinare

Directorul executiv DSP Constanța a precizat și cum se fac programările, în această etapă.

„Trebuie să fac o precizare. Nu Direcția de Sănătate Publică programează și nu are o influență asupra platformei. Această platformă este creată de serviciul STS și o persoană, dacă dorește să se programeze, și se încadrează în faza care suntem acum, are mai multe variante. Ori este programat de medicul de familie, ori de ea însăși, ori de instituția la care lucrează. Navigatorii sunt programați de agenția de crewing. De joia trecută am început vaccinarea profesorilor. Aceștia merg pe liste – ISJ și Universitatea au trimis listele la noi, noi le-am înaintat către centrul de vaccinare. Sunt create șase fluxuri separat pentru ei. Sunt aproximativ 60 de persoane pe zi”, a transmis directorul executiv.

Totodată, Cristina Schipor a anunțat la ce număr ar trebui să sune cei care vor să intre în legătură cu un reprezentant al direcției. Urmează să mai fie deschise fluxuri, probabil pe 15 martie pentru ca oamenii să se vaccineze. Până atunci, sunt din nou subliniate măsurile de protecție.

„Fac un apel! Intrați pe site-ul DSP Constanța și acolo este un număr de telefon TelVerde 0800 800 193. La acel număr de telefon sunt cinci persoane dedicate pe timpul zilei și două persoane pe timpul nopții. Este un număr de telefon alocat de STS; aparte de numărul de fix de secretariat. Numărul care începe cu 0241 este un număr de centrală. În momentul în care sunt mai multe persoane care sună în același timp, acel număr se blochează. Eu înțeleg cetățenii că sunt supărați, dar nu sună la numărul bun. Numărul de telefon este cel de TelVerde.


Mai avem două centre autorizate, care nu au primit fluxuri – Năvodari și Cogealac. Fac un apel, pe această cale, ca primarii și UAT-urile care și-au organizat centre de vaccinare să depună documentele pentru autorizare. Astăzi au depus Eforie, Techirghiolul – am fost și am dat acolo sfaturi. Cred că în următoarele zile vor aduce actele de avizare. Ușor, ușor vom reuși să autorizăm toate centrele de avizare. La început, a fost situația incertă cum se va face decontarea, cum se vor plăti oamenii. Acum există legislație. A fost puțin greu până fiecare UAT și-a găsit un spațiu adecvat. Vă spun că ei au încercat cu tot felul de locații – ori nu aveau circuite sau nu aveau apă, dar mulțumesc primarilor care au găsit calea și s-au putat organiza”, a spus Cristina Schipor.


Citește și

ZIUA Live Directorul executiv al DSP Constanța, Cristina Schipor, interviu despre COVID-19
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii