Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:41 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Cum explică prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, prezența în sondajele politice realizate de colegii de partid de la PNL (VIDEO)

ro

15 Dec, 2022 00:00 3544 Marime text

 

  • În timp ce tot mai mulți români solicită boicotul firmelor austriece care au filiale în România, mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor dar și oameni de afaceri privați au anunțat că își mută conturile de la băncile austriece, românii nu mai alimentează la OMV și nu mai pleacă în vacanță la ski în Austria, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Silviu Coșa spune că nu boicotul este soluția
  • Partea politică a discuției s-a concentrat pe o posibilă candidatură a prefectului Silviu Coșa (n.r. prim-vicepreședinte PNL Constanța) pentru o funcție la nivelul administrației publice locale
  • Nu am nici un gând pentru ce înseamnă 2024, a declarat Silviu Coșa

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa a fost prezent la ZIUA LIVE.
 
Prima parte a discuției s-a concentrat pe speța Schengen.
 
În timp ce tot mai mulți români solicită boicotul firmelor austriece care au filiale în România, mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor dar și oameni de afaceri privați au anunțat că își mută conturile de la băncile austriece, românii nu mai alimentează la OMV și nu mai pleacă în vacanță la ski în Austria, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Silviu Coșa spune că nu boicotul este soluția.
 
„Nu trebuie să ne urcăm pe trendul de nemulțumiri al votului Austriei. Austria e un stat european. În urmă cu o lună, poate am fi dorit să boicotăm Olanda. Mereu va apărea o nemulțumire. Și alte state din UE au trecut prin fapte similare. A fost un derapaj al unor indivizi din Austria.
Dacă o persoană nu dorește să cumpere produse austriece, e dreptul ei. Dar la nivel de stat nu cred că ne permitem un boicot și nu cred că este indicat”, a spus prefectul la ZIUA LIVE.

Cât despre factorii care au stat la baza veto-ului Austriei, Coșa este de părere că: „Toate criteriile tehnice au fost îndeplinite. La fel și din punct de vedere legislative. A fost o decizie a Austriei, inexplicabilă. Rămâne ca noi să ne facem treaba. Când se va ajunge la un nou vot să nu mai existe nici o opinie contrară aderării noastre la spațiul Schengen. Oricât de frustrant ar fi votul Austriei, trebuie să judecăm la rece. Viitorul României depinde de noi”, a explicat Silviu Coșa.

Și totuși românii cer răzbunare și dacă s-ar putea și demisii în rândul celor care au negociat aderarea la Schengen.

Potrivit unui sondaj de opinie CURS realizat între 9 și 11 decembrie pe un eșantion de 1.088 de respondenți de peste 18 ani, principalul vinovat pentru eșecul aderării la Schengen este Klaus Iohannis. Pe următoarele poziții cu 12% întreaga clasă politică, 9% Guvernul, iar 7% interesele companiilor private. 47% dintre cei intervievați au spus că factorilor externi li se datorează faptul că România nu a intrat în Schengen, în vreme ce 41% au indicat factori interni. 56% dintre respondenți spun că România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în România, în timp ce 40% spun că acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

 
Plecând de la aceste cifre, l-am întrebat pe Silviu Coșa dacă PNL va deconta în 2024, la alegeri speța Schengen, în cazul în care aderarea nu va avea loc până atunci.
 
Reprezentantul Guvernului consideră însă, că românii vor lăsa în urmă acest eșec, atunci: „Când se vor promulga măsurile de trecere peste criza energetică, problema investițiilor, când se vor rezolva probleme din traiul de zi cu zi a românilor se vor rezolva aceste frustrări”.
 
Mai mult, Coșa spune că : „Sunt aspecte asupra cărora trebuie să ne aplecăm. Dacă cei 300.000 de constănțeni și-ar consulta fișa postului nu știu câți ar fi afectați cu adevărat de faptul că România nu a intrat în Schengen. Nu trebuie să ne raportăm negativ”.

Cu sau fără Schengen, vrem să știm când ar putea deveni Constanța un hub atractiv din punct de vedere economic, turistic și cultural, care să preia fluxul investitorilor și să ducă astfel, implicit, la dezvoltarea județului și la creșterea nivelului de trai.


Silviu Coșa spune că însă că: „Venitul mediu e de 3300 de lei pentru salariați, fără a-i lua în calcul pe zecile de mii de navigatori, cu venituri peste medie. Sunt oameni care obțin venituri din arendă sau drepturi intelectuale. Dacă ne uităm pe statistici în ceea ce privește cheltuiala bănească medie avem 4.700 de lei la Constanța. Cât privește investițiile, depinde de fiecare edil de cum reușește să-și apropie investitorii”.

„Nu mă preocupă candidatura la CJC în acest moment"!

Partea politică a discuției s-a concentrat pe o posibilă candidatură a prefectului Silviu Coșa (n.r. prim-vicepreședinte PNL Constanța) pentru o funcție la nivelul administrației publice locale.

Numele său este testat alături de alte trei în sondajele realizate în această perioadă de PNL Constanța, în perspectiva alegerilor din 2024.

Coșa spune că în acest moment mandatul său este acela de prefect iar jobul său de fiscalist.

Iată cum explică însă Silviu Coșa, prezența sa în sondajele politice realizate de colegii de partid și nu numai: „Ne aflăm la jumătatea unui ciclu electoral. Toate persoanele care ocupă funcții de vizibilitate sunt testate, în funcție de cum percepe populația că și-au făcut treaba. Acest sondaj este un punct 0.

În ceea ce mă privește, jobul meu este de de fiscalist, sunt în Prefectură pentru că am primit o propunere de la un fost fiscalist.
Nu am nici un gând pentru ce înseamnă 2024.

Lucrurile din fișa postului sunt cele pentru care suntem plătiți astăzi. Nu mă preocupă candidatura la CJC în acest moment. Nu mă preocupă această variantă”,  a mai spus Coșa la ZIUA LIVE.
 

Citește și:

ZIUA LIVE Când ar putea deveni Constanța un hub atractiv din punct de vedere economic, turistic și cultural? Prefectul Coșa ne răspunde (VIDEO)
 Iohannis anunță că România nu va ataca vetoul Austriei în chestiunea Schengen la Curtea Europeană de Justiţie (VIDEO)



Interviul video poate fi urmărit aici:

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii