Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:22 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Curajul, cea mai importantă moștenire pe care o avem de la daci. „Dacii aveau această dorință de libertate“

ro

14 Apr, 2022 00:00 1889 Marime text
  • Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 aprilie, de la ora 14.00, a fost arheologul Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
  • Pe parcursul emisiunii, istoricul a vorbit despre contextul în care trebuie privită civilizația dacă, despre calitățile și însușirile acestui legendar popor al Antichității, dar și despre lecțiile pe care aceștia ni le pot încă oferi, arc peste timp.
 
Tot mai des în ultima perioadă, trimiteri la spiritul dacic și la moștenirea purtată peste secole de români, în calitate de descendenți ai bravilor daci din Antichitate apar în spațiul public, inclusiv pe platformele de socializare virutală.
 
Pentru a afla mai multe despre cum erau dacii, după cum ni-i înfățișează mărturiile istorice descoperite până în prezent, invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 13 aprilie, de la ora 14.00, a fost arheologul Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
 
Pe parcursul emisiunii, istoricul a vorbit despre contextul în care trebuie privită civilizația dacă, despre calitățile și însușirile acestui legendar popor al Antichității, dar și despre lecțiile pe care aceștia ni le pot încă oferi, arc peste timp.
 
„Este clar că acești daci erau curajoși. Și avem cel puțin o dovadă sigură în acest sens, chiar aici în Dobrogea – Monumentul de la Adamclisi, ridicat în urma acelei bătălii în care au murit destui romani, dacii le-au pus probleme serioase romanilor. Este clar că aveau o forță, este clar că aveau o organizare“, a explicat managerul MINA Constanța pe parcursul emisiunii.
 
La întrebarea „care este cea mai frumoasă ori cea mai importantă lecție pe care o putem primi de la strămoșii noștri daci?“, arheologul a răspuns:
 
„Curajul, libertatea – dorința aceasta de libertate. Ei o aveau, ori așa rezultă din acțiunile cunoscute și din ceea ce s-a scris – că ei aveau această dorință de libertate, de a fi liberi, de a fi lăsați în pace“.
 
Totodată, managerul MINA Constanța a subliniat faptul că civilizația dacă trebuie privită în contextul istoric în care s-a dezvoltat.
 

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici

 
Citește și
#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials
Tropaeum Traiani, reper latin al României și emblema milenară a Dobrogei (galerie foto+video)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii