Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. De ce au nevoie de consiliere copiii victime ale unei acțiuni de bullying

ro

24 Feb, 2022 00:00 2397 Marime text
  • Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 23 februarie, de la ora 14.00, a fost prof. consilier școlar Liliana Țepeluș, coordonator al Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică și consilier de imagine, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.
  • „Este important pentru copilul-victimă să urmeze astfel de ședințe de consiliere pentru că, dacă nu este ajutat să-i crească încrederea în el și să găsească niște strategii de a gestiona aceste conflicte, el poate să meargă mai departe și să devină un adult care să se lovească de același tipar“, a spus prof. consilier școlar Liliana Țepeluș.
 
Copiii ce au fost victime ale unor acțiuni de bullying au nevoie, la rândul lor, de consiliere psihologică.
 
Invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 23 februarie, de la ora 14.00, prof. consilier școlar Liliana Țepeluș, coordonator al Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică și consilier de imagine, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, a explicat pe larg de ce este importantă o astfel de consiliere în asemenea cazuri.
 
„Nu întâmplător, copiii agresori își aleg victime de un anumit tipar, este vorba despre victime ce au încredere în sine scăzută, nu au încredere în ei, sunt timizi. Și atunci, noi trebuie să lucrăm un pic pe încredere. Pe stima de sine. Să-i ridicăm stima lui de sine și încrederea în el, și atunci să vadă că poate și el să răspundă, nu prin agresivitate, dar că poate să spună «Nu!» printr-o comunicare asertivă, adică să pot să spun ceea ce simt fără să-l lezez pe celălalt, dar să spun «Stai puțin! Nu sunt de acord cu ce spui! Pe mine mă afectează ceea ce zici tu sau ceea ce faci tu»“, a spus specialistul.
 
De asemenea, prof. consilier școlar a explicat că pentru a ajunge aici, copilul are nevoie de ajutor și de sprijin din partea părinților, dar și de susținere adecvată.
 
„Părintele trebuie să-și urmărească foarte bine copilul, să-l cunoască, să observe primele semne ori schimbări ce intervin în legătură cu acesta“, a explicat Liliana Țepeluș.
 
Totodată, profesorul a arătat că este necesar ca și copilul-victimă să urmeze ședințe de consiliere, acolo unde este cazul.
 
„Este important pentru copilul-victimă să urmeze astfel de ședințe de consiliere pentru că, dacă nu este ajutat să-i crească încrederea în el și să găsească niște strategii de a gestiona aceste conflicte, el poate să meargă mai departe și să devină un adult care să se lovească de același tipar“, a spus prof. consilier școlar Liliana Țepeluș.
 

Astfel, specialistul a explicat că soluția pentru a proteja copilul nu este de a-l muta în altă clasă sau la altă școală, pentru că acolo s-ar putea lovi de situații similare.
 
„Dacă nu crește, nu se dezvoltă, nu obține rezultate. Și, oriunde s-ar duce, se vor lovi de aceeași situație. În altă clasă, el poate deveni o victimă a unui alt agresor, tot pe fondul de stimă scăzută. Trebuie lucrat cu copilul, trebuie văzut, încurajat, să acționeze, să spună lucruri, să spună ce simte, ce gândește“, a mai spus coordonatorul Centrului Județean de Asistență Psihopedagogică.
 
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:


 
 


 
Citește și
Sharenting, bullying şi pedofilie
Magistratul Zafer Sadîc atrage atenţia asupra pericolelor din postările cu şi despre copii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii