Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:02 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Despre criza din Ucraina și cei 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

ro

26 Jan, 2022 14:52 2721 Marime text
 
  • CSAT a dezbătut criza din Ucraina
  • Joi, 27 ianuarie, de la ora 14.00, la ZIUA LIVE, comentăm setul de măsuri luate de CSAT împreună cu analistul de politică externă, lector univ. dr. Răzvan Pantelimon, de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius” din Constanţa
  • Și tot la ZIUA LIVE vorbim despre cei 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană


Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a discutat situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.

Joi, 27 ianuarie, de la ora 14.00, la ZIUA LIVE, comentăm setul de măsuri luate de CSAT împreună cu lector univ. Răzvan Pantelimon, analist de politică externă.

Discuţia va avea în vedere impactul unui posibil conflict asupra României, în contextul tensiunilor tot mai mari privind o posibilă invadare a Ucrainei de către trupele rusești și după anunțul făcut de aliații SUA și Franța referitoare la o suplimentare a trupelor NATO pe teritoriul României .
Chiar dacă nu se pune problema unei intervenţii militare a NATO, indiferent de ceea ce se întâmplă, sigur că vor fi consecinţe în lanţ asupra securităţii zonei şi cred chiar şi asupra întregii Europe, pentru că este vorba în primal rând de lanţul de aprovizionare cu energie.

Și tot la ZIUA LIVE vorbim despre cei 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Aderarea României la Uniunea Europeană a reprezentat unul dintre principalele obiective de politică externă ale statului român după 1990.

Procesul de aderare a României la Uniunea Europeană a început la 1 februarie 1993, cu prilejul semnării Acordului european instituind o asociere între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi România, pe de altă parte.


La 22 iunie 1995, la Paris, ministrul român al afacerilor externe Theodor Meleşcanu a depus cererea oficială a României de aderare la Uniunea Europeană.

La 30 iunie 1995, la Bruxelles, avea loc semnarea de către România a Protocolului adiţional la Acordul de Asociere, prin care este finalizat cadrul juridic de participare a statului român la programele comunitare care vizau domeniile economic, tehnic, ştiinţific şi cultural. Acest moment a reprezentat completarea statutului de stat asociat al României la Uniunea Europeană.

La 27 iunie 1997, cu prilejul summit-ului Uniunii Europene de la Amsterdam, au fost invitate să participe şi statele candidate, România fiind reprezentată de o delegaţie condusă de preşedintele Emil Constantinescu.

Deschiderea negocierilor de aderare ale României cu Uniunea Europeană a avut loc la Bruxelles, la 15 februarie 2000, în cadrul Conferinţei Interguvernamentale România-Uniunea Europeană, la nivel de miniştrii de externe ai celor 15 state membre.

La 11 martie 2004, Parlamentul European a votat, cu 374 de voturi favorabile, 10 împotrivă şi 29 de abţineri, raportul referitor la candidatura României şi Bulgariei de aderare la Uniunea Europeană.


La 13 aprilie 2005, la Strasbourg, Parlamentul European a votat, cu 497 de voturi favorabile, 93 împotrivă şi 71 de abţineri, avizul conform pentru semnarea Tratatului de aderare al României la Uniunea Europeană.

Delegaţia română, condusă de preşedintele Traian Băsescu, a participat, la 25 aprilie 2005, la Luxemburg, la ceremonia de semnare a tratatului de aderare a României la instituţiile Uniunii Europene.

Consiliul European de la Bruxelles (14-15 decembrie 2006) a confirmat aderarea României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană pentru data de 1 ianuarie 2007. 

După primirea în Uniunea Europenă, România are reprezentanţi în toate instituţiile europene, cetăţenii români beneficiază de drepturile conferite de cetăţenia europeană. Limba română a devenit una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, toate documentele comunitare fiind traduse şi în limba română.

România a organizat, până acum, alegeri europarlamentare de trei ori: la 25 noiembrie 2007, pentru alegerea a 35 de europarlamentari români, la 7 iunie 2009, pentru cele 33 de mandate de europarlamentar şi la 25 mai 2014, pentru cele 32 de mandate.

Până în prezent, România a avut patru comisari europeni. Leonard Orban a fost primul comisar european din partea României, preluând portofoliul pentru Multilingvism la 1 ianuarie 2007 şi gestionând un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Mandatul său s-a încheiat la 9 februarie 2010.

Dacian Cioloş a fost cel de-al doilea comisar european din partea României, gestionând portofoliul Agricultură şi Dezvoltare Rurală. A fost învestit în funcţie la 9 februarie 2010. Mandatul său s-a încheiat la 1 noiembrie 2014.

Corina Creţu a fost al treilea comisar european din partea României, de la 1 noiembrie 2014 şi până în 2019, coordonând portofoliul Politica Regională. În perioada iunie-octombrie 2014, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

Adina-Ioana Vălean este cel de-al patrulea comisar european din partea României, gestionând portofoliul Transporturi la nivel comunitar, începând din 2019. A fost europarlamentar în perioada 2007-2019 şi vicepreşedinte a Parlamentului European (2014-2017).

În Parlamentul European, în legislatura 2019-2024, cetăţenii României sunt reprezentaţi de 33 de deputaţi europeni, aleşi prin vot direct în urma alegerilor desfăşurate la 26 mai 2019. Mandatul din perioada 2019-2024 este cel de-al patrulea pentru europarlamentarii aleşi din România şi al treilea mandat complet, de 5 ani.

România a asigurat, pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2019, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, mandat care a coincis cu încheierea ciclului legislativ şi instituţional la nivelul Uniunii Europene pentru că la mijlocul primului semestru al anului 2019 s-au desfăşurat alegerile pentru Parlamentul European.

Despre lector univ. dr. Răzvan Pantelimon

Activitate Profesională:

Iunie 2016 - Visiting Teacher în cadrul Programului Erasmus Teaching Stuff la Universitatea din Pisa, Italia
August 2012 – iulie 2014 - Profesor asociat la Institutul de Istorie, Universitatea Catolică Pontificala, Valparaiso (Chile).
Mai 2012 - Visiting Researcher în cadrul Programului Erasmus Training Stuff la Institutul Iberoamerican,
Universitatea din Salamanca, Spania.
Mai 2012 - Visiting Teacher în cadrul Programului Erasmus Teaching Stuff la Universitatea Nouă din Lisabona,
Portugalia.
Iulie 2011 – ianuarie 2012 - Director al Departamentului de Științe Politice din cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice,
Universitatea „Ovidius” din Constanţa
Mai 2011 - Visiting Teacher în cadrul Programului Erasmus Teaching Stuff la Universitatea „Miguel
Hernandez” din Elche, Spania.
Octombrie 2009 – prezent Lector universitar, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius” din Constanţa
Octombrie 2009 – august 2012; septembrie 2014 - prezent - Coordonator al programului ERASMUS şi Responsabil cu internaționalizarea în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius” din Constanţa
Iunie 2008 – septembrie 2009 - Coordonator proiecte în cadrul Forumului Academic Român
Aprilie 2008 – februarie 2015 - Asistent de cercetare în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei
Române
Noiembrie 2006 – octombrie 2008 - Coordonator al programului ERASMUS/SOCRATE în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice,
Universitatea din Bucureşti
August 2006 – iunie 2008 - Servicii de consultanţă în cercetare şi dezvoltare pentru Fundaţia Generaţia Europeană.
Februarie 2004 – iunie 2008 - Predare – seminarizare a disciplinelor: „Tehnici de campanie electorală”, „Politică şi societate în
America Latină şi „Politică comparată”, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din
Bucureşti.
Noiembrie 2004 – noiembrie 2005 - Consilier de Integrare în cadrul Departamentului Comunicare Publică, Ministerului Integrării
Europene.
Martie 2004 – noiembrie 2004 - Consilier personal al Ministrului Integrării Europene.

Cv-ul integral al invitatului nostru, poarte fi consultat în secțiunea "documente".

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii