ZIUA LIVE. Despre violență și ce poate face Poliția. Ce spune șeful Biroului Prevenire din IPJ Constanța
ZIUA LIVE. Despre violență și ce poate face Poliția. Ce spune șeful Biroului Prevenire din IPJ Constanța
13 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2804
Marime text
- Subcomisarul Irina Manolache, împuternicit șef Birou Analiză și Prevenirea Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, a fost invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 12 ianuarie 2022, de la ora 14.00.
- Pe parcursul emisiunii, subcomisarul a vorbit despre ce poate face Poliția efectiv, în cazuri concrete, pentru a proteja victimele faptelor de violență, potrivit atribuțiilor legale stabilite prin lege.
- În ce privește violența în școli, șeful Biroului Analiză și Prevenirea Criminalității a vorbit pe larg despre campaniile de prevenție desfășurate în școli și despre receptivitatea elevilor vizați de aceste campanii.
Subcomisarul Irina Manolache, împuternicit șef Birou Analiză și Prevenirea Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, a fost invitat al emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 12 ianuarie 2022, de la ora 14.00.
Pe parcursul emisiunii, subcomisarul a vorbit despre ce poate face Poliția efectiv, în cazuri concrete, pentru a proteja victimele faptelor de violență, potrivit atribuțiilor legale stabilite prin lege.
„Polițistul sesizat se deplasează la fața locului, aplanează conflictul, constată starea de fapt și întocmește un formular de evaluare a riscului. Dacă în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului rezultă un risc iminent față de viața, sănătatea, integritatea persoanei respective, atunci polițistul întocmește ordinul de protecție provizoriu, pe loc. Acesta are caracter imediat, fără termen și fără somație“, a explicat șeful Biroului Analiză și Prevenirea Criminalității.
Agresorul trebuie să plece din locuință
„Ordinul provizoriu de protecție are o valabilitate de cinci zile, termen în care victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție. Ce este important la ordinul provizoriu de protecție este că, în primul rând, se vizează îndepărtarea din locuință a agresorului. Poliția îi aduce la cunoștință agresorului faptul că are obligația de a părăsi locuința comuna. Pe lângă evacuarea din locuința comună, pot fi dispuse prin acest ordin și alte măsuri: agresorului i se poate interzice să ia legătura cu victima, să păstreze o distanță minimă determinată de victimă, de familie, de locuință, de locul de muncă, de unitatea de învățământ, în funcție de situație“, a mai precizat subcomisarul pe parcursul emisiunii.
„De asemenea, dacă agresorul deține arme, i se pune în vedere faptul că trebuie să le predea“, a mai explicat scms. Irina Manolache.
Totodată, cazul rămâne în monitorizarea Poliției, iar agresorul se alege cu dosar penal.
În ce privește violența în școli, șeful Biroului Analiză și Prevenirea Criminalității a vorbit pe larg despre campaniile de prevenție desfășurate în școli și despre receptivitatea elevilor vizați de aceste campanii.
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici
Citește și
Tragedie în Năvodari! Un tânăr de 15 ani s-a spânzurat. A fost găsit sub pod (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii