Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Dr. Mihnea Gheghișan - „Oboseala cronică trebuie diferențiată de diverse afecțiuni neurologice“

ro

18 Dec, 2021 00:00 3943 Marime text
 
 
  • În cadrul emisiunii ZIUA LIVE din data de 17 decembrie, vineri, începând cu ora 15:00, Dr. Mihnea George Gherghișan, medic specialist Neurologie - în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria, a răspuns la o serie de întrebări despre oboseala cronică cu scopul de a face lumină. 

 Oboseala a devenit „cel mai bun prieten“ al românului.

Lucrurile în viața noastră se întâmplă cu viteza luminii. În acest secol, pentru a putea avea un loc de muncă cu un salariu bun trebuie să fii multitasking.

Dacă vrei să ai o viață socială bună, trebuie să înveți cum să te organizezi astfel încât să îți menții relațiile.

Seara, la culcare, ne dorim o clipă de relaxare, însă adesea nu reușim să ieșim din cotidian, amintindu-ne de toate lucrurile de peste zi pe care am uitat să le facem sau le-am făcut greșit.
 
Oboseala cronică nu este o afecțiune de sine stătătoare
 

„Oboseala cronică este o afecțiune medicală complexă ce implică o stare de epuizare fizică și mentală cu simptome somatice și neuropsihologice ce au o durată mai mare de 6 luni, în special la sexul feminin. Persoana respectivă nu poate desfășură activități obișnuite și epuizarea nu poate fi explicată printr-o afecțiune medicală de bază. Desigur, oboseala este accentuată la activitate fizică și mentală, însă nu se îmbunătățește prin odihnă. Afectează 0,5-2,5 % din populație“.

 
În ceea ce privește cauzele acestea sunt multiple, însă trebuie să avem în vedere, întotdeauna, faptul că pot apărea în contextul altor boli sau în condițiile în care este accentuată de activități de rutină obișnuite.



 „Oboleala cronică poate avea următoarele simptome: oboseala (ce este mult accentuată de activități de rutina obișnuită), intoleranța la efort, durere musculară, artralgie, încețoșarea gândirii, dificultatea de a simila informații noi, declin cognitiv al memoriei de scurtă durată, somn neodihnitor, tulburare de somn, insomnie, cefalee, parestezii la nivelul mâinilor și picioarelor, dureri în punct fix în diverse părți ale corpului (fară a fi specifice unei alte afecțiuni). Putând duce la complicații precum: depresia cronică, psihoză, malnutriția, absența de la locul de muncă, moment în care este necesar un consult de specialitate.“

 
Trebuie să facem diferența între oboseala fizică și oboseala psihică. Oboseala cronică se formează pe baza oboselii psihice, nu fizice (care apare în urma unor activități fizice).
 
 Totuși, dacă nu poți depista anumite părți ale corpului care dor sau anumite momente în care apare oboseala, ci doar începi să te simți ușor epuizat, este recomandat să te prezinți la medicul de familie. În urma discuției cu acesta, vei privi informațiile necesare pentru analize de specialitate. În urma rezultatelor se poate depista o secție de care ar putea aparține afecțiunea, iar mai apoi, în urma unei discuții cu medicul specialist se poate decide dacă aceea este cauza, în acest sens se prestrie tratament, în caz contrar, bineînțeles că analizele vor continua.
 
Oboseala cronică este prezentă mai mult ca suport a unor alte afecțiuni, decât ca boală. Totuși, oboseala nu este un lucru de neglijat, motiv pentru care trebuie să învățăm să ne deconectăm de la problemele cotidianului și să ne relaxăm.
 
Specialiștii recomandă să „ne luăm concediu“ cel puțin jumătate de oră în fiecare zi și două zile o dată pe lună. Însă, acest lucru diferă de la persoană la persoană, căci suntem persoane individuale care percep diferit stimulii exteriori.
 

De regulă, acest sindrom apare la persoanele competitive, care muncesc foarte mult și uită să se relaxeze.
 
În videoul de mai jos regăsiți discuția completă cu specialistul.


 




Citește și:

ZIUA LIVE. Mituri despre vaccinarea HPV. Ce spune dr. Luminița Ciosnar
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii