ZIUA LIVE. În Muzeul de Artă din Topalu „trăiesc“ cei mai importanți artiști români!
ZIUA LIVE. În Muzeul de Artă din Topalu „trăiesc“ cei mai importanți artiști români!
03 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2704
Marime text
- Dr. Lelia Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 martie 2022, de la ora 14.00, iar cu această ocazie a povestit pe larg despre comorile pe care iubitorii de artă și de frumos le pot găsi la Topalu.
- Operele de artă au fost donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anul 1960, în memoria părinților săi, iar muzeul a fost stabilit în casa părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă.
- Astfel, vizitatorul pătrunde încă de la primii pași în emoția ce l-a însoțit mereu pe doctorul Gheorghe Vintilă în căutarea fiecăreia dintre operele ce compun acum colecția.
Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu este „casa“ celor mai importanți artiști români, locul unde sufletul românesc se deschide în toată frumusețea sa vizitatorului de orice vârstă.
Recent, Curtea Supremă a României a decis în mod definitiv că cele peste 220 de opere de artă ce compun Colecția de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“, estimate la o valaore de peste două milioane de euro, aparțin Muzeului de Artă din Topalu, astfel cum a fost voința doctorului Gheorghe Vintilă, la momentul la care a donat operele comunei Topalu, în 1960.
În acest context, dr. Lelia Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 2 martie 2022, de la ora 14.00, iar cu această ocazie a povestit pe larg despre comorile pe care iubitorii de artă și de frumos le pot găsi la Topalu.
„A fost o veste mult așteptată! Sunt 14 ani de când o așteptam, poate a durat mult prea mult acest proces, cu o miză uriașă. Este vorba despre o colecție ce strânge cei mai importanți artiști antebelici, interbelici, postbelici. Este o colecție de artă românească așa cum nu multe muzee au. Este un muzeu rural, dar ce comoară se află în el! Ce surpriză extraordinară prilejuiește oricărui vizitator sau turist care ajunge în comuna Topalu. Este vorba despre o comună micuță, aflată într-o zonă foarte frumoasă, este adevărat, dar fără prea multe alte atracții, însă acest muzeu este cu totul și cu totul deosebit, oamenii îl iubesc, vorbesc la superlativ despre el și este o veste minunată, pe care am așteptat-o foarte mult și de care ne bucurăm“, a spus dr. Lelia Rus Pîrvan pe parcursul emisiunii.
Operele de artă au fost donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anul 1960, în memoria părinților săi, iar muzeul a fost stabilit în casa părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă.
Astfel, vizitatorul pătrunde încă de la primii pași în emoția ce l-a însoțit mereu pe doctorul Gheorghe Vintilă în căutarea fiecăreia dintre operele ce compun acum colecția.
„Ca sculptor, ca om de artă nu pot să treci indiferent pe lângă «Himera apei»! Dumitru Paciurea este o culme a sculpturii românești, faptul că nu este în acelașți loc cu Brâncuși, de exemplu, pentru mine, este o nedreptate. El a mers pe atât de multe căi și a deschis atât de multe drumuri în sculptură încât, după mine, este poate cel mai important sculptor român. (...) Când am văzut prima dată această lucrare, m-am gândit că, dacă cineva pe lumea aceasta este capabil să creeze atâta emoție cu o formă, are atât de multă putere și acela este un artist, cred că este unul dintre obiectele care m-au făcut să vreau să devin artist, pentru că am vrut să pot să creez și eu emoția pe care am simțit-o când am întâlnit opera aceasta“, a răspuns managerul Muzeului de Artă din Constanța la întrebarea legată de opera sa preferată adăpostită de Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu.
Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:
Citește și
Oficial, de la Înalta Curte despre cel mai important muzeu rural din țară, aflat în județul Constanța
Mihai Lupu - „Instanța a hotărât ca inestimabilele lucrări să rămână acolo unde le este locul de drept“ (MINUTA)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii