ZIUA LIVE Interviu cu deputatul Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța și candidat pentru Camera Deputaților
ZIUA LIVE Interviu cu deputatul Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța și candidat pentru Camera Deputaților
18 Oct, 2024 14:03
ZIUA de Constanta
1545
Marime text
Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă vine astăzi, 18 octombrie, la ZIUA Live.
Este cel mai consecvent lider politic local și considerat un bun antrenor pentru candidații pe care i-a promovat.
Facem un scurt bilanț al scrutinului electoral din vară, trecem în revistă activitatea parlamentară a deputatului PNL, mai ales din postura de președinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților și mai departe ne vom concreta discuția pe viitor.
Viitorul PNL, negocieri despre majorități și alianțe în viitorul Consiliul Județean Constanța, în Consiliul Local Municipal dar și în localitățle mari din județ.
Vorbim și despre alegerile prezidențiale și despre cum își propune PNL să reactiveze electoratul anti-PSD pentru a-l conduce pe Nicolae Ciucă spre Cotroceni.
UPDATE:
Ce s-a întâmplat la acele alegeri locale? Sunteți mulțumit de rezultate?
„N-ai cum să nu fii mulțumit de rezultate. Dar ne așteptam să avem un rezultat mult mai semnificativ. Decontăm cumva această guvernare atipică pe care am avut-o cu PSD. Nu a fost simplu absolut deloc.
Am obținut un nou mandat cu Vergil Chițac, cu Florin Mitroi la Consiliul județan și toate aceste lucruri au fost posibile nu doar datorită campaniei electorale, ci mai degrabă datorită munciii specialiștilor noștri , de a genera o schimbare vizibilă”
Ce nu v-a ieșit din ce v-ați propus inițial?
„Nu ne așteptam să pierdem Negru Vodă. E greu dacă nu ai un anumit profil. Dar avem speranța că vom câștiga Negru Vodă. Ne mai așteptam la un număr de consilieri mult mai mare, mă refer la județean, încercăm să consemnăm un număr cât mai mare de voturi.
În toate municipiile mari, există un ecart între electoratul de primar și cel de județean. La primărie se votează omul, în general.”
Ați anunțat că spuneți la revedere coaliției la adresa PSD. Ce se întâmplă acum în coaliție? De ce ați ales să rămâneți la guvernare?
„Revin la cum am ajuns în coaliție. Noi am avut de ales, trecem în opoziție sau rămânem la guvernare, dar nu e ușor să justifici că pleci de la guvernare, eram în plină criză energetică, de creștere a prețurilor și pentru că ne-am trezit cu un conflict foarte aproape de noi. Și atunci cetățenii cred că ne-ar fi sancționat drastic. Am ales acest mod de guvernare, dar am văzut că la alta ne-am trezit în guvernare, încrederea este foarte importantă. Una discutam, alta se întâmpla. Scandalul cu Curtea Constituțională a fost cireașa de pe tort, a fost un abuz. Și-au exercitat abuziv puterea pentru a da la o parte un politician, cum e cazul Dianei Șoșoacă.
Comisia europeană decide dacă acceptă unplan de măsuri pentru România, eșalonat pe 7 ani de zile. Dacă acest plan nu este aprobat, ne trezim că ni-l aprobă pe 4 ani. Acum întreb, să plecăm de la guvernare sau să rămânem și să ne asigurăm că plafonul la microîntreprinderi este asigurat, ca și în mediu, energie și alte domenii!”
Vreți să dezvoltați domeniul fondurilor europene, dar pe constănțeni îi interesează și ce se întâmplă pe plan local. Cu cine negociați să faceți majoritatea pentru continuarea investițiilor?
„Primarul și echipa liberală din respectiva localitate decide cu cine majoritatea, iar asta nu este o decizie politică , este una mai degrabă administrativă. Trebuie să te asiguri că îți faci o majoritate pentru ca planul tău de guvernare locală să meargă cap-coadă. Primarul Chițac nu are altă variantă decât să facă majoritate cu PSD. Orice altă varinată nu cred că e viabilă.Experiența cu USR nu a funcționat, nu a dus nicăieri.
Nu există certitudini în nicio formă de parteneriat, nu ai cum să garantezi că această formă de alianță va funcționa sau nu. Eu cu Felix Stroe (PSD) nu am avut niciun parteneriat, nicio înțelegere. Personal, nici nu m-am mai întâlnit demult cu domnul Stroe. În schimb, pe fiecare localitate, s-au format înțelegeri cu toate formațiunile politice. E lăsat la latitudinea fiecărui primar să-și formeze majorități, fără a fi impus politic anumită alianță. La nivelul Consiliului Județean, e lăsată la latittudinea domnului Florin Mitroi decizia, dar ne consultăm de multe ori pe zi, dezbatem fel de fel de scenarii. Atât timp cât abordarea este în interesul județului, orice decizie poate fi acceptată”
Să vorbim de alegerile parlamentare și despre listele depuse,care au suferit modificări față de acum 4 ani. Lumea se întreabă cum s-a făcut ierarhia?
„Nu funcționează ca la adversarii noștri politici. La PSD nu trebuie să vă mai zic cum a fost, cu spectacol, procedura este una simplă, la noi. Am adunat un Birou politic județean și am stat de vorbă despre subiect și am stabilit și un termen limită și un set de documente minime penru cei care au dorit să depună. Ne-am întâlnit și am povestit cu 2, 3 primari sau oameni de afaceri pe care îi lași să se exprime și astfel se formează o tendință. Odată ce lista a fost făcută, ca urmare a depunerii voluntare a candidaților, am adunat biroul politic și am făcut 2 rânduri de voturi, unul la Senat și la Camera Deputaților. La Camera Deputaților, au fost puși în ordine alfabetică, iar membrii biroului au votat în cabine pentru cine au optat.
Discuțiile preliminare au fost importante pentru că au trasat acele tendințe.
Septimiu este un coleg care a fost activ în relația cu primarii. Ne-am gândit că Septimiu este mult mai util la Senat decât la Camera Deputaților. S-a mai discutat pe cine promovăm în cadrul partidului. Silviu Coșa a fost mult mai apropae de cetățeni, cei care au votat au considerat că locul 1 la Senat i se cuvine pentru că interacțiunea lui cu constănțenii a fost mult mai strânsă, având în vedere locul pe care l-a ocupat. Munca lui de prefect a contat foarte mult în alegerea lui , el în permanență a avut o relație cu primarii, a fost vizibil, a ținut legătura cu presa. Imaginea lui a fost mult mai vizibilă. S-a aplecat pe proceduri, pe relația cu guvernul, pe relația cu primarii, cu sectariate, a generat niște discuții pe plan local la învățământ, admit că a avut un mandat mai reușit decât am avut eu, ca prefect”
L-ați nominalizat pe domnul Picoiu ca prefect, vine de la Techirghiol, un om din județ. Cum s-a ajuns la decizie?
„Primul lucru care contează este acela de a demonstra profesional, prin calități manageriale, a preluat un domeniu al salubrizării care era total destrămat acum 4 ani. Nimeni nu îi dădea șanse și domnul Picoiu prin abilitățile lui, l-a repus pe picioare, adtfel încît astăzi suntem ok. Nu poți alege un om care nu dovedit abilități manageriale. Al doilea, apartenența politică, aspect foarte important. Și a mai contat faptul că trebuia să găsim un om, căruia să nu-i afectăm parcursul lui profesional doar pentru 3 luni. Ș iatunci cum d-l Picoiu nu ținea foarte mult la poziția lui de consilier local, am decis așa.
Primele locuri eligibile sunt ocupate de bărbați, nu de femei. Ce lipsește din acest punct de vedere?
„Ideea de a pune obligatoriu o femeie, sau un tânăr, eu nu achiesez la ea, eu vreau oameni capabili să facă ceva. Poate nu am reușit să promovez suficiente femei, care să câștige încredere, notorietate în rândul primarilor, astfel încât să devină un „asset” pentru locuri eligibile. Este nevoie de multe aspecte care să concorde, eu nu sunt de părere că e obligatoriu să pun un tânăr sau o femeie, dacă nu se încadrează în alte cerințe. Este nevoie de experiență, abilități, să nu fie conflictual, etc. Este importantă această punte de încredere construită în timp, suntem dependenți de primari, aleși locali, ei sunt foarte atenți la cine ocupă locurile eligibile. Ca să ajungi acolo, este nevoie de 4 ani de mandat, 4 ani de experiență.”
Trecem în revistă activitatea parlamentară, din poziția dvs. de la Buget-Finanțe. Care e problema legată de deficit (destul de mare) pentru salva banii din PNRR?
„Nu există să nu ieșim din situație, nu există să nu salvăm banii din PNRR, atât timp cât liberalii sunt la guvernare. Odată ce liberalii au preluat guvernarea au constatat că era o problemă în contabilitatea ministerului de finanțe, erau zeci , mii de plăți neefectuate care generau deficitul. Am intrat într-o procedură de deficit, suspendată pe perioada pandemiei. Această situație a fost adâncită, modul cum social demicrații cu legea salarizării unitare, punând presiune pe un șir de ani, nimeni nu-și ia în calcul creșteri salariale pe diferite categorii pe bugete multianuale Asta se face doar pe anul care urmează.
Tot aceste cheltuieli, care nu spun că nu trebuie făcute, dar modul cum le-au făcut au generat presiuni pe o succesiune de ani. Dacă mai punem și cheltuielile pe bunuri și servicii la nivelul fiecărui minister, necontrolate ajungem în 2022, în care un ministru PSD aflat la conducerea ministerului de finanțe, ascunde acest deficit. A trecut bugetul în această formă, dar execuția bugetară ne-a lovit din plin, și toată această presiune, alte cheltuieli de bunuri de funcționare ne-au adus la o situație de deficit de 8 %. Nu ne gândim la ziua de mâine, ci doar la ziua de azi. Nu poți să derulezi astfel de programe de investiții, fără să generezi împrumuturi, deficitul se finanțează din împrumuturi.
Care este idealul? Tot deficitul să se ducă pe investiții, iar tot ce înseamnă încasări proprii să asigure cheltuiala de funcționare. Azi din păcate partea de împrumut acoperă și partea de cheltuieli de funcționare.
Programul de reformă fiscală este foarte important pentru a nu pierde banii din PNRR. Comisia europeană vrea să se asigure că punem pe masă un program de reformă fiscală, să ajustăm deficitul de la 7,9 % la 6,9 %, în anul următor. Sunt luate în calcul datoria publică, cu cât va crește , și investițiile la fel. Programul de reformă fiscală este foarte important, iar cum îl facem este esențial, trebuie corect distribuit, nu să pui presiune doar pe agenții economici. Vin cu măsuri de combaterea evaziunii, dar tot nu e destul. Trebuie crescute veniturile și tot nu este suficient și atunci umbli la Codul fiscal. Dar cum facem și asta e iarăși foarte important. Dar ca peste noapte să desființezi pragul la microîntrerpinderi mi se pare nebunie, așa cum a avut Ciolacu. Niște idei cu conținut politic foarte mare, pentru că așa gândesc cei din PSD. Este clar că parte din cei din microîntreprinderi vor închide, iar celaltă parte vor trece la economia gri deoarece nu vor putea plăti impozitele.”
Titlurile de stat sunt în siguranță?
„Toate economiile mele sunt în titluri de stat, ele se pot vinde ușor, în condiții avantajoase, într-un mod sigur. Chiar le recomand”
Cum faceți să rămâneți la guvernare?
„Eu nu cred că PSD este o problemă în perspectiva alegerilor. Dar sunt adversarii la care trebuie să fim atenți, foarte atenți. Pericolul e că oamenii, în momente de criză, apelează la sisteme gen Putin. Teme ca securitate energetică, informațională, astfel de teme ar trebui să fie la prezidențiale, la parlamentare”
De ce îl susțineți pe domnul Ciucă, de ce credeți că e varianta rezonabilă?
„Nicolae Ciucă este singurul care se califică, cu carieră construită, care nu are tinichele de coadă, interese care să-l căpușeze. Prin definiție Nicolae Ciucă este un om onest, care generează siguranță, nu ai surprize neplăcute cu el niciodată”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii