Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:02 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA Electorală Mirela Matichescu, candidat PSD pentru Camera Deputaților - „Vin dintr-o familie în care am fost educată să spun adevărul. Asta voi face și în Parlament" (FOTO+VIDEO)

ro

05 Nov, 2024 14:02 1342 Marime text
Mirela Matichescu


Mirela Florența Matichescu, manager OMD Mamaia Nord și antrepenor, candidează pentru Camera Deputaților pe listele PSD Constanța la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

A fost administrator public al județului Constanța în mandatul 2016-2020 și fost președinte al Autorității Naționale pentru Turism.

În plan politic este vicepreședinte al organizației municipale a PSD Constanța.

Astăzi, 5 noiembrie, de la ora 14.00, Mirela Matichescu ne vorbește la ZIUA Electorală despre motivația candidaturii sale, dar și despre politicile social-democrate în domeniul turismului și ospitalității, legislație și fiscalitate. Discutăm și despre  vouchere de vacanta și dacă se impune o nouă lege a turismului.


ZIUA Electorală poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.
 
Bine v-am găsit, transmite Mirela Matichescu.
Am expriență administrativă în administrația locală care poate să aducă un beneficiu antreprenorilor și cetățenilor. Orice om care activează în politică dorește să țintească cât mai sus.

Sunt multe de făcut, au rămas multe lucruri restante. O guvernare ca să fie eficientă ar trebui să rezolve lucruri simple ale românilor, constănțenilor
Mereu am spus că România este o destinație frumoasă. Promovarea pe plan extern a fost deficitară. Voucherele de vacanță din 2015 au avut rezultate extrem de bune în sistemul turistic. Măsura trebuie extinsă și la mediul privat. Vorbim de voucherele de sănătate. De ce un pensionar să nu aibă un voucher de sănătate? În moemntul în care vii și asiguri voucher-ul, este o măsură extrem de benefică. Statul ar trebui să se comporte ca un agent economic. O familie investește mulți bani în achiziția de bunuri, banii nu se mai duc afară (rămân în țară).


Ați fost președinte ANT Din ce ați reușit să faceți atunci, ce s-a păstrat. Din 2015 de când ați cerut să plecați, ce s-a schimbat în turism?
 
Când am plecat, lăsasem birourile de promovare externă. Reușisem să înființez biroul de promovare externă în China, reușisem să semnez un contract cu CTS, cel mai mare tour-operator din China.
Cum facem promovarea?
 Să știti că semnarea contractelor nu ține doar de agentul economic. Trebuie organizate întâlniri, trebuie motivați agenții. 

De ce nu este cooptată Centrala MAE?
Sunt foarte multe probleme. Mereu am spus că brandul de țară nu trebuie să cuprindă doar partea turistică. Vorbim și de OMD-uri. Trebuie să existe un OMD local și unul național. Problema este de contruire a brandului.

Care este de fapt problema?
În momentul în care mi s-a spus să mă duc la minister, inițial am spus că nu mă duc. Vă mărturisesc că atunci când am ajuns în Guvern, am înțeles de ce merge atât de prost totul. Mentalitatea este greșită. Oamenii stau în spatele biroului și nu au legătură cu activitatea din teren. Trebuie să simți economia.

V-ați apucat de turism. De ce?
Am avut norocul să produc bani în viață și să-mi câștig existența din ce mi-a făcut plăcere.

În ce direcția ar trebui să meargă dezvoltarea turistică?
Din fericire, industratia turistică din România este 90% privată. Oferim servicii care sunt competitive cu multe alte destinații. Important este cum facem ca activitatea să fie rentabilă. Noi am avut impozitul specific.
Nu avem predictibilitate..

Vreau să vă întreb de piețe. Știm exact ce piețe vizăm?
La nivelul Ministerului Economiei există o strategie de dezvoltare turistică. Clar au fost identificate piețele pe care le vizăm, numai că trebuie să vedem de ce nu sunt eficiente.

Aceste OMD-uri, chiar dacă sunt la început, credeți că au trecut testul?

Nu vreau să-mi supăr colegii. Dacă nu este o echipă, este foarte greu. Nu înțeleg ce înseamnă crearea de evenimente mici, doar să chelui bani. Nu înțeleg concertele de 25.000 de euro unde cântă Lora. Nu înțeleg sensul spectacolelor care nu generează venit. 


La Năvodari am avut o colaborare extrem de bună. Primarul a înțeles cheltuirea eficientă a banului pentru promovare.
Mereu am spus că promovarea litoralului trebuie să fie integrată. 


Cum ați descrie stațiunea Mamaia Nord-Năvodari?
Este pentru familiile tinere, pentru toată lumea. S-au dezvoltat parc-hoteluri, este un avantaj.

Ce facem cu stațiunile de pe litoralul românesc de la Vama Veche și până în Nord la Năvodari, cu construcțiile care umbresc priveliștea?
Există un plan urbanistic reglementat prin lege. Dacă au fost făcute conform legii, nu ai ce face. Poate nici mie nu mi-au plăcut că s-au construit atât de multe locuri, însă ce să face? Important este să vedem fartea frumoasă. Clar planurile trebuie regândite. 
Haideți să ajungem să umplem locurile de cazare. Eu cred că astăzi oferta litoralului românesc este extrem de diversificată. Prețurile la noi, comparativ, sunt mult mai mici. România este o destinație extrem de bună și frumoasă pentru a fi vizitată.

Despre lipsa promovării în extern

Lipsesc mecanisme care să producă rezultate. Un like pe Facebook nu înseamnă un vot, de exemplu. Trebuie să începi să contruiești brand-ul. Statul este asociat cu mediul privat în proporție de 48%. De ce statul să nu se comporte ca un partener adevărat? Acum câteva zile ne-am confruntat cu ANPC, nu exista autorizație de construire pe plaja Năvodari, iar ANPC a închis locațiile. 

Trebuie să existe niște standarne. Să le facem, iar pe urmă să le impune. Nimic nu se face fără industrie. Am în următoarea ședință inclusiv pe Mama Nord să stabilim un regulament de autoritate locală. 

Astăzi, care ar fi problemele cu care încă se confruntă litoralul?
 
Problema este predictibilitatea. Sezonul este foarte scurt. Avem și problema cu vacanțele școlare. De ce să nu existe 3 luni de vacață de vară în care să pot ajuta turismul și să îi ții închiși în casă în vacanța din octombrie.

Credeți că s-ar putea reveni la vechiul sistem?
Ar trebui găsite soluții care să dea randament. Vouchere de vacanță trebuie păstrate. 

Despre concurența țărilor vecine
Noi venim din comunism, venim cu ideea ce bine e în afară. Mulți vor să plece în afară doar ca să fie în altă țară, chiar dacă în afară cheltui mai mulți bani. Cel mai mult îmi place să mă plimb în România. Confortul nu se poate compara cu confortul din afară.

Unii spun că prețurile la noi sunt mult mai mari ca prețurile din afară
Vreau să văd câți dintre ei sunt mulțumiți. Încercăm să înlăturăm toate nemulțumirile pe care clienții le au. Sunt turiști care plătesc mii de euro pe destinații din afară. Am stat într-un resort de lux, iar când ieșeam afară, „numai șerpii nu mă mâncau".  În Belgia ești turist până la ora 22:00, după nu mai ieși.
Noi vorbim despre mediul în care un turist își petrece vacanța. România este o țară sigură.

Posibilitate promovării de a atrage turiști în pachete comune cu alte țări
Turiștii care vin de la distanțe mari, nu îi poți ține într-un singur loc. S-a luat în calcul această modalitate (ref la pachetele comune).

Ce facem cu județul acesta, Constanța?
Eu sunt mândră de ce s-a făcut în mandatul 2016-2020. Am reușit să asfaltăm aproape 800km de drumuri județene. Sunt multe măsuri care ar trebui modificate vizavi de ceea ce înseamnă implementarea proiectele câștigate prin fonduri europene. Noi venim după o perioadă în care sistemul a hăituit toți funcționarii publici. Trăgeam de ei să facem proiecte ..îmi era milă de agenții economici. Toată lumea era speriată, e un fenomen.

Eu vă spun de o mentalitate, dar nu am avut sincope.

Sunteți de 3 ani la guvernare, de ce nu s-au găsit soluții? Constanța va mai avea un spital regional?
 
Proiectul care există în CJ nu a putut fi găsit de domnul Lupu? Problema e că trebuie modificați indicatorii economici. Un spital regional trebuie să existe. Legea a fost respinsă. Dacă ai o lege care nu este promulgată trebuie să reiei toți pașii. 

Fondurile europene pe nișa de sănătate.
Avem legea parteneriatului public-privat. Soluții sunt, ideea e să nu se teamă cineva să le aplice.

Centrele regionale pentru dezintoxicare
Avem o problemă mare vizavi de acest fenomen. Trebuie să rezolvăm cauză și nu efectul, să vedem  de ce se întâmplă aceasta. Clar avem nevoie de aceste centre. Eu sunt încrezătoare că de data aceasta avem o echipă extrem de experimentată. Avem o echipă de oameni care știu despre ce vorbesc. Văd că și în parlament sunt mulți colegi cu care am colaborat.

Spitalele care ar trebui să fie finalizate până în 2026 în Constanța
Eu (ref. la Spitalul de Pediatrie) , nu înțeleg de ce Consiliul Județean nu a aplicat la un credit.
E vorba de procedură, nu contează de unde vin fondurile. Avem o echipă de oameni care nu vrea să facă promisiuni deșarte. Nu vreau să spun urmăritorilor că peste 4 ani voi veni cu Spitalul Regional finalizat. Clar vom veghea măsurile. Dorim să creștem salariul minim pe economie la 1.300 euro.

Taxele pe muncă 
Vor fi măsuri pe care le vom iniția pentru a veni în sprijinul angajatorilor. 

Promisiunile și neîncrederea oamenilor
Din nefericire, oamenii au devenit extrem de superficiali și neîncrezători. Este și vina noastră, a politicienilor. Refuz să cred că peste tot sunt analfabeți funcționali. Ajungem să ne urâm între noi, există mesaje urâte pe Facebook care sunt scrise cu „vați” și „a-ți" .
Ajunge să vedem doar ce este urât și votăm împotriva cuiva din invidie. Îi anihilăm pe cei care gândesc. De aceea suntem în situația în care suntem astăzi. Eu nu prea folosesc Facebook-ul, însă când intru pe această platformă nu critic pe nimeni. 

Lipsa liderilor
Intervine sistemul de educație și formare. 

Despre relațiile cu Eugen Teodorovici

A fost unul dintre miniștri de finanțe buni ai României.  A fost foarte deschis, am găsit înțelegere din partea lui. Este singurul om care nu m-a întrebat ce interes am. Interesul meu este că mă simt mult mai confortabilă ducându-mă în parlament decât să las pe cineva care scrie „vați”.  Eu de când am intrat în clasa I la școală am luptat încontinuu. În fiecare an de revelion îmi pun un target, să fiu mai sus decât sunt. Nu am stat degeabă. Probabil că am dușmani, nu îi știu, dar a fost o muncă susținută. De 8 ani de zile de când sunt în PSD Constanța, îmi pun o țintă pe care să o ating.

Unde vă găsesc constănțenii în această perioadă?

Suntem peste tot, pe străzi, oricunde. Acum două săptămâni am văzut la TV acea caravană care merge prin toată țara și în care alegătorii vorbesc. Un grup de tineri au fost întrebați cu cine votează. Întrebați fiind ce așteptări au de la președinte, ei au răspuns: „crearea job-urilor în IT și să le  lumineze gândurile".

Eu vin dintr-o familie în care tata a fost profesor. Tata îmi spunea să nu ne certăm pentru minciuni, să ne certăm doar pentru adevăr.




Comandat de Partidul Social Democrat Filiala Constanța,
Executat de ZIUA de Constanța – portal www.ziuaconstanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 11240017



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

ZIUA LIVECristiana Popescu, candidatul USR pentru Parlamentul României, despre proiectele pe care dorește să le promoveze în legislativ (VIDEO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii