Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Părintele Marius Moșteanu „Dacă Postul nu are la bază intenția bună, degeaba este ținut. Când primim lumină, ea se duce către casa și viața noastră. Intrăm în circuitul Luminii”

ro

30 Apr, 2021 00:00 5380 Marime text
  • La ZIUA LIVE am discutat despre simbolistica Învierii la ZIUA LIVE cu preotul Marius Moșteanu, paroh la Birerica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța
  • Dacă Postul nu are la bază intenția bună, degeaba este ținut
  • Învierea, un eveniment copleşitor pentru orice creştin, care s-a petrecut acum două mii de ani, dar care continuă să fascineze omenirea, o realitate care se transmite din generaţie în generaţie, de la un secol la altul, ca un izvor de apă vie

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece în fiecare an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.
Dar câţi ştiu cu adevărat de ce se ia lumină de Paşte?

Am discutat despre simbolistica Învierii la ZIUA LIVE cu preotul Marius Moșteanu, paroh la Birerica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța.

Interviul video poate fi urmărit aici: 

În pofida restricțiilor existente, anul acesta enoriașii vor putea participa fizic la cea mai mare sărbătoare a creștinătății, inclusiv la Biserica Sfântul Nicolae Vechi din Constanța, unde slujesc preoții Marius Moșteanu și Alin Constantin Boc. De asemenea, slujba va fi trasmisă și online pe platformele de socializare ale parohiei.

Tradiția vopsitului ouălor


“Sunt foarte multe ziceri care spun că ouăle se înroșesc joi, vineri sau sâmbătă. Începând cu Liturghia de dimineață, noi am unit-o cu Vecernia, înseamnă că am trecut în ziua cealaltă. Sunt niște noțiuni temporale în Biserica Ortodoxă, astfel încât o slujbă deschide ziua următoare. Dar, mergând pe spusele lui Moise din cartea Facerii, la noi zilele liturgice încep seara. Deja e vineri pentru noi. De aceea, ouăle se vopsesc astăzi”, a explicat la ZIUA LIVE, părintele Marius Moșteanu.
Dar de ce ouăle sunt vopsite în roșu?
“În zilele răstignirii a trecut cineva cu un coș cu ouă, pe lângă crucea Mântuitorului. A curs o picătură de sânge, și le-a înroșit”, spune părintele.
 

Despre postul Paștelui

 
“Dacă Postul nu are la baza intenția bună, degeaba este ținut. Duhovnicește, definiția negativă a postului nu este binevenită. Dacă în Post ne pregătim să învățăm ce nu se face, nu este corect. Postul are șapte săptămâni. În afară de faptul că Postul este o abstinență, postul înseamnă cumpătare. Din punct de vedere medical, Postul reprezintă o detoxifiere a organismului. Organismul va întineri.
Postul trebuie să fie un mod de viață în care trebuie să ne bucurăm, că îi dăm organismului și altceva. Altfel ne bucurăm de sărbătoare, după ce am ținut Post. O dezlegare are un efect în măsura în care vine ca o răsplată”, a explicat părintele Moșteanu.

Pentru cei care strică postul sau nu-l țin, foarte important în ortodoxie, o faptă nu poate fi iertată înainte de a fi săvârșită. O faptă nu poate fi iertată înainte de a fi săvârșită. Premeditarea nu poate fi iertată. Fircare face doar atât cât pot face. La fel ca și în celelalte religii, postul poate fi răscumpărat, prin milostenie. “Postul îți dă posibilitatea să te bucuri, vom simți adevăratul sens al Postului. Sărăcia i-a făcut pe oameni să țină post. Sărbătoarea Paștelui este prilejul în care dărnicia se întâlnește cu sinceritatea!” a precizat părintele.
 

Postul la copii

 
Biserica propovăduiește înțelegerea copilului, ca faptul că abstinența nu reprezintă o poruncă absurdă. După șase-șapte ani, este recomandată spovedania la copii. “Eu nu recomand un post obligatoriu la copii. Asta poate scoate ce e mai rău din copil. Dar dacă, se cultivă în familie o sinceritate, lucrurile stau altfel”, a precizat părintele Marius Moșteanu.
 

Minunea Sfintei Lumini

 
“Este o minune, inclusiv pentru care cei care o contestă. Lumina nematerială se transformă în foc, dar Lumina de început este permanent prezentă. Această Lumină luată cu credință și dacă ști că prin ea poți arăta părțile bune ale lucrurilor, cu siguranță așa se va întâmpla”, a spus parohul Biserica Sfântul Nicolae Vechi.
 

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii

 
“Învierea, un eveniment copleşitor pentru orice creştin, care s-a petrecut acum două mii de ani, dar care continuă să fascineze omenirea, o realitate care se transmite din generaţie în generaţie, de la un secol la altul, ca un izvor de apă vie. Întruparea şi Învierea Fiului lui Dumnezeu sunt fundamentale pentru viaţa oricărui om, deoarece reprezintă începutul şi temeiul mântuirii noastre, prin care a fost distrusă moartea. Suntem neputincioşi să cuprindem în cuvinte şi cu raţiune minunea în sine, fiindcă ea depăşeşte posibilităţile noastre de înţelegere. Exemplul cel mai grăitor al tainei praznicului sunt valurile de creştini care participă la această sărbătoare a bucuriei, a împăcării şi a luminii, lumină care, potrivit tradiţiei, trebuie dusă şi în case”, a conchis părintele Moșteanu.

Citește și:


ZIUA LIVE. Părintele Marius Moșteanu, paroh la Parohia Sfântul Nicolae Vechi „Postul trebuie să fie un mod de viață în care trebuie să ne bucurăm, că îi dăm organismului și altceva“

ZIUA LIVE. De ce se ia lumină de Paşte! Ce semnifică pentru credincioşi?
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii