Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Pe 24 iunie se inaugurează Teatrul de Vară „Jean Constantin” din Techirghiol, cel mai nou teatru din județ

ro

02 Mar, 2022 00:00 2835 Marime text
  • Pentru 2022, primarul Iulian Soceanu 
    își propune să finalizez toate proiectele aflate în derulare și să obțină finanțare pentru proiectele planificate, în special cele legate de asfaltare prin programul Anghel Saligny, dar și cele pregătite pentru viitorul exercițiu financiar al POR
 

 
Administrația locală din Techirghiol a depus mai multe proiecte pentru dezvoltarea și reabilitarea infrastructurii prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Invitatul ediției, primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu a vorbit la ZIUA LIVE despre aceste proiecte care vizează îmbunătățirea infrastructurii și construcția de creșe.


Pe lângă proiectele ce vizează îmbunătățirea infrastructurii, administrația locală din Techirghiol pregătește și proiecte pentru următorul exercițiu financiar, pe fonduri europene.

 
„Tot ce vreau să fac la Techirghiol este să fie verde și curat. Ne ajută și poziționarea geografică. În Techirghiol nu s-au făcut investiții haotice. Avem mult spațiu verde!
 
Suntem și noi într-o situație sensibilă. Avem în implementare multe proiuecte, avem orașul  un mare șantier. Toată lumea trebuie să înțeleagă filozofia implementării unui program pe fonduri europene. Să fi asfaltat străzi pe anumite proicte, apoi a venit POIM să spargă străzile pentru rețele de canalizare. Discut mult cu cetățenii, le explic soluția pe care am ales-o. Mi -am asunat că în 2021-2022 să implementez aceste proiecte în tot orașul. Termenul de finalizare este unul rezonabil. Am început în 2020. Au fost anumite proiecte, cel cu RAJA, gândit în 2017 cu anumite sume, până s-a făcut licitația s-au schimbat tarifele.

 Contractul cu finanțatorul a fost cu o sumă. Acum acesta spune că orice sumă în plus este în sarcina celui care trebuie să finalizeze proiectul”, a mai adăugat primarul la ZIUA LIVE. 

Iulian Soceanu vorbește despre proiectele pentru îmbunătățirea infrastructurii. 
 
„La Techirghiol avem o firmă puternică care e la 70% în implementare proiectului POIM, de anul trecut.
Le-am dat front de lucru  pe anumite străzi să meargă mai departe celor care lucrează.
Nu i-am împierdicat sub nici o formă. Planul este să închidem lucrările de excavare a străzilor până în luna mai -iunie.

Din luna august vrem să reabiliatăm străzile afectate de acest proiect. Avem un executant foarte serios. Nu au fost probleme până în acest moment, decât tehnice.

 
În paralel, am depus documente în proiectul Anghel Saligny pentru modernizare infrastructură și trotuare.
Voi fi foarte atent ca el să fie foarte bine executate. Proiectele sunt deja pregătite. 23 de străzi vor avea asfalt nou.
Mă zbat ca cele 2 proiecte să fie finanțate.
Când voi veni cu cei 10 km de asfalt, deranjul pe care îl suportăm acum va dispărea”, a explicat edilul.


 Techirghiol = turism balnear
 
 
În acest moment, turiștii care vin în Techirghiol pot vizita Mănăstirea Sfânta Maria, Grădina Botanică, zona de Faleza a lacului Techirghiol, unde se fac aerosoli, cam atât. Am încercat să atragem investitori, dar fiind o stațiunea balneară lumea vrea liniște.
Pe 24 iunie vom inaugura Teatrul de Vară Jean Constantin. Va fi cel mai frumos teatru din județ.
m făcut și o extindere cu un centrul multifuncțional în cadrul teatrului. Vara viitoare, vor fi spectacole într-o nouă prezentare, S-au investit mulți bani în partea tehnică a orașului.

Preferăm să vină colaboratori să presteze, nu avem o formație de teatru a orașului.  Este o investiție greu de susținut o trupă de teatru a orașului. La reabilitare am beneficiat de fonduri europene. Execuția a durat 2 ani de zile. Finanțarea a fost pentru reabilitări”, a mai spus primarul orașului Techirghiol.



57% din bugetul pentru anul 2022 sunt pentru investiții
 
„Când am ajuns primar în 2016, bugetul era de 6 milioane de lei.
Astăzi suntem la 14 milioane. Am prevăzut 57% pentru investiții. Restul sunt pe partea de funcționare și asigurare de servicii”, a explicat primarul.
 
Iulian Soceanu a vorbit și despre racordarea la gaze în Techirghiol, unul dintre cele mai importante proiecte.
 
„Începând din acest an, locuitorii își pot depune cererile pentru racordarea la gaze.
Branșarea e gratuită într-o distanță reglemetată de ANRE, în limita bugetului de investiție a operatorului.
În Techirghiol va fi o avalanșă de cereri, iar operatorul are un buget limitat. Se estimează că la Techirghiol vor fi multe cereri de branșare.

Vor fi câteva sute asigurate prin această finațare a operatorului.
Cei care nu intră în etapa 1, se pot autofinanța, urmând să-și recupereze banii în următorii 5 ani de zile. Anul acesta, din vară, se va da drumul la solicitările de branșsare”, a mai spus primarul la ZIUA LIVE.  

Techirghiol va avea o creșă cu 4 grupe a câte 10 copii în grupă
 

„Suntem în primul val al construirii creșelor. La Techirghiol se nasc cam 50 de copii pe an. Techirghil, Hârșova și Murfatlar vor avea parte de creșe. Vor fi 4 grupe a câte 10 copii în grupă. Proiectul are  o valoare de 12 milioane de lei, cu sisteme fotovoltaice, spații verzi”.
 
Alternativa Techirghiol se va face!
 
Iulian Soceanu a vorbit și despre proiectul legat de varianta de ocolire Techirghiol - profil de drum expres.
 
Condiţiile de relief din zona traseului permit adoptarea unei viteze de proiectare de 100 - 120 km/h.

În acest sens, CNAIR anunța la momentul atribuirii contractului că urmăreşte construcţia unei legături rutiere rapide între autostrada A2 şi sudul litoralului, astfel că Varianta de Ocolire Techirghiol va avea profil de drum expres.

Varianta de Ocolire Techirghiol are rolul de a prelua traficul de pe autostrăzile A2, A4 şi de a-l dirija spre litoralul de sud al Mării Negre, respectiv Punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria. Traseul drumului va avea o lungime totală de 25,875 km. Acesta începe din intersecţia drumurilor naţionale DN 39 cu DN 39A, zona pasajului RO-RO, la intrarea în localitatea Eforie, şi se desfăşoară pe direcţia nord-sud, trece prin apropierea localităţilor Eforie, Techirghiol, Moviliţa, Biruinţa, Moşneni şi 23 August.

Tot ce ați lecturat mai sus rămâne în continuare un proiect în sertarele lui Drulă, dat fiind faptul că acesta nu a fost introdus pe lista proiectele de infrastructură negociate pentru a fi finanțate în cadrul PNRR de Bruxelles.
 
„Mă bucur că se numește alternativ Techirghiol. Ni s-a făcut o publicitae gratuită. Această alternativă se va face, 100%! E primul program prin care vor veni bani” , a mai precizat Iualian Soceanu în cadrul interviului susținut la ZIUA LIVE.
 
 
Obiectivul coordonat de părintele Banu, locul unde vor veni primi refugiați din Ucraina
 
Am primit telefoane de la câțiva proprietari de pensiuni din Techirghiol au oferit spații de cazare pentru refugiații din Ucraina.

Obiectivul coordonat de părintele Banu este locul unde vor veni primii refugiați din Ucraina. Este vorva despre câteva mame cu copii., a spus Iulian Soceanu. 
 
 
Citește și:

ZIUA LIVE. Proiecte de infrastructură prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

ZIUA LIVE Primarul Soceanu, despre proiecte care vizează îmbunătățirea infrastructurii la Techirghiol- „23 de străzi vor avea asfalt nou“

Interviul integral poate fi urmărit aici:


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii