Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:19 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

ro

19 Mar, 2024 14:29 1164 Marime text
 
 

Poeta, prozatoarea şi publicista Aurelia Lăpuşan este invitată la ZIUA LIVE cu prilejul lansării romanului său „Flori de busuioc”.

Lansarea volumului apărut la editura Upstitute din București va avea loc joi, 21 martie, la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța.

 
Miercuri 20 martie de la ora 14.00 la ZIUA LIVE, autoarea vorbește despre primul său roman dar și despre lumea complexă și tumultuoasă a personajelor feminine care se confruntă cu bucurii, decepții, suferințe, dar și cu victorii și dezamăgiri. 

„Veți afla că am scris despre timpul meu care este și timpul atâtor femei care ar vrea - dar nu au poate curaj! - să spună, să se elibereze din lanțurile tăinuirilor care le macină existența”, a punctat chiar autoarea.

 
Despre Aurelia Lăpușan
 
Munca în presă a început-o ca redactor la ziarul „Teleormanul“, din Alexandria, din 1970 până în 1973, ajungând apoi în redacţia ziarului „Dobrogea Nouă“.
 
Din 1974 până în 1978, a fost bibliotecar şi bibliograf în cadrul Bibliotecii Judeţene.

Din 1978 până în 1983, a fost redactor la „Dobrogea Nouă“, iar din 1983 până în 1989 a avut funcţia de redactor-şef la aceeași gazetă.


De asemenea a condus pentru o perioadă ziarul „Cuget Liber“, care a reapărut pe piață cu titulatura din perioada 1944-1948 chiar pe 22 decembrie 1989.

A urmat activitatea la agenţia de publicitate din cadrul „Cuget Liber“, apoi a fost director de suplimente, între anii 2000 şi 2003.
 
Din 2003 până în 2006, a fost și director general al trustului.

Din 2006, a devenit conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii „Ovidius“.
 
A semnat, în calitate de autor, cărţi de jurnalism, monografii ştiinţifice care au la bază cercetarea presei în evoluţia istorică, numeroase articole de specialitate, precum şi multiple studii ştiinţifice în reviste. În plus, este o prezenţă foarte importantă şi activă la diferite congrese, conferinţe naţionale şi internaţionale care au ca temă evoluţia jurnalismului şi nu numai.

 
Aurelia Lăpuşan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala „Dobrogea”, din 1997, membru al Societăţii Internaţionale a Ziariştilor, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, preşedinta Filialei Constanţa a Asociaţiei Femeilor din presă, artă şi afaceri.
 
Activitatea Aureliei Lăpușan curpinde studii științifice în volume colective apărute în țară și străinătate, despre revistele dobrogene de turism, portul Constanța, aspecte ale cenzurii în presa culturală dobrogeană, interviuri cu scriitori, critică teatrală.
 
A publicat articole, reportaje, interviuri, anchete, cronici teatrale în: „Ex Ponto”, „Jurnalism și comunicare”, „Revista Română de Istoria Presei”, „Revista de etnologie, științe ale naturii și muzeologie”, „Studii de cercetări de istoria presei”, „Luceafărul”, „Steaua”, „Tomis”, „Litoral”, „Cuget Liber”, „Marea noastră” etc.
 
Ca autoare, ea a publicat volumele: „Teatrul și presa în Dobrogea” (Constanța, 2000), „Curs de jurnalistică” (Constanța, 2002), „Reporter de serviciu” (Constanța, 2006), „Spovedania unei femei” (Constanța, 1995), „Chemarea dragostei” (Constanța, 1996), „Maria” (Constanța, 2002), „Cernavodă 1995” (Constanța, 1995), „Medgidia – Carasu” (Constanța, 1996), „Constanța, memoria orașului” (Constanța, 1997), „Drumuri în istorie” (Constanța, 1998), „Techirghiol pentru Europa” (Galați, 1999), „Drumul pâinii în istoria Dobrogei” (Constanța, 2001), „Mangalia în paginile vremii” (coautor, Constanța, 2007), „La vama anilor” (Constanța, 2008), „Moștenirea” (2022) și multe altele. etc.
 
A fost recompensată cu premiile:
Premiul de jurnalistică „I.N. Roman” – Viterbo, Italia, 1996;
Premiul ROMATOM – 2002;
Premiul filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor și al revistei „Tomis”
Premiul special la Salonul de Carte „Ovidius”;
Premiul de excelență pentru întreaga activitate jurnalistică, acordat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România etc.
 
Aurelia Lăpușan primea în anul 2003 titlul de cetățean de onoare al municipiului Medgidia, fiind numită totodată și membru în Consiliul de Onoare.
 
Peste zece ani i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Techirghiol, iar 2019 primea aceeași distincție la nivelul județului Constanța.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii