ZIUA LIVE. Petre Enciu – „ La Ministerul Culturii se oprește tot. La Edificiul Roman cu Mozaic lucrările sunt în întârziere. Pentru cetatea Histria așteptăm o hotărâre de Guvern”
ZIUA LIVE. Petre Enciu – „ La Ministerul Culturii se oprește tot. La Edificiul Roman cu Mozaic lucrările- Vicepreședintele Consiliul Județean Constanța, Petre Enciu a vorbit la ZIUA LIVE despre proiectele care vizează restaurarea și punerea în valoare a siturilor arheologice din județul Constanța
- Consiliul Județean Constanța a semnat cel de-al patrulea proiect finanțat cu bani europeni prin care se dorește restaurarea și punerea în valoare a unui sit arheologic după Cetatea Capidava, Cetatea Carsium și Cetatea Histria
- Este vorba despre contractul de proiectare pentru obiectul de investiție „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a ansamblului rupestru de la Murfatlar"
- Execuția de lucrări este estimată la maxim 15 milioane de euro și ar urma să fie finanțată ulterior prin Programul Operațional Regional 2021- 2027
Ansamblul rupestru de la Murfatlar (bisericuțele de cretă)
Asocierea SC Restitutio SRL - SC Remon Proiect SRL va avea la dispoziție 140 de zile pentru predarea proiectului tehnic cu toate avizele și autorizațiile.
„Înainte de a realiza un studiu de fezabilitate, totul a fost realizat prin fonduri europene. Județul nostru atrage 2.300.000 lei pentru acest monument. Ne propunem să restaurăm aceste bisericuțe, să contruim situri, vom crea replici 3D ale bisericuțelor pentru că cetățenii nu vor avea acces. Este un monument extrem de important, datat din anul 1000. Proiectarea va dura 140 de zile. Am mari speranțe că proiectantul va obține la timp avizele. Este pasul cel mai important. Pentru lucrări trebuie să aplicăm pentru o nouă finanțare”, a spus Enciu.
Și tot la ZIUA LIVE am discutat și despre stadiul reabilitării Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, după rezilierea contractului cu SC Actaeon Invest SA dar și despre celelalte proiecte aflate în derulare, dar care au probleme, cum este Edificul Roman cu Mozaic.
„La Ministerul Culturii se oprește tot. La Mozaic (n.r. Edificiului Roman cu Mozaic) lucrările sunt în întârziere. Am încercat să fac tot ca să se miște lucrurile. Următorul pas ar fi să mă apuc eu să fac studiu”, a explicat Petre Enciu.
Cât despre lucrările de restaurare a clădirii Muzeului de Istorie, vicepreședintele CJC a precizat că: „Au fost reluate licitațiile, dar nu s-a prezentat nimeni. Am cerut o reevaluare de preț. Clădirea trebuie renovată, că va fi în administrarea noastră sau a Municipalității. Dacă mă întrebați pe mine, eu zic că Primăria se poate muta în clădirea care adăpostește MINAC.
Muzeul are probleme cu depozitele. Au peste 4.000 de piese care sunt păstrate în condiții improprii, în clădirea muzeului. MINAC are nevoie de depozite generoase. Este oportun să se mute. Construim, găsim o soluție. Domnul președinte a emis o opinie cu care sunt de acord, o clădire unde sunt termene romane”, a explicat Petre Enciu la ZIUA LIVE.
„Mă gândesc la un amplu proiect pentru marcarea tuturor obiectivelor turistice”
Vorbind despre Cetatea Capidava, proiect recepționat în urmă cu puțin timp, după 8 ani de la ordinul de începere al lucrărilor, vicepreședintele CJC, a spus că : „Cetatea a fost uitată de vizitatori, fiind închisă mult prea multă vreme. Trebuie să ne mobilizăm și să organizăm evenimente să le aducem aminte iubitorilor de istorie că avem o mică bijuterie care trebuie vizitată.
Am avut emoții. Am avut un audit de la Curtea de Conturi. Așteptăm să se închidă acest proiect și să începem să administrăm situl.
„Acel sit are nevoie și de un mini-restaurant, o cafetărie unde te poți relaxa, bea o cafea. Avem spații pentru așa ceva, este și păcat.
Cred că ușor, ușor să-l facem celebru. Am discutat cu directorul MINAC să vândă bilete în comun cu Capidava și Topalu. Un lucru foarte important - trebuie indicatoare rutiere. Mă gândesc la un amplu proiect pentru marcarea tuturor obiectivelor turistice, incepând cu autostrada”.
Cât privește situația de la cetatea Histria, vicepreședintele CJC a precizat că pentru continuarea lucrărilor este necesar un aviz de la mediu, care nu poate fi obținut de la ARBDD.
„Acel sit este înscris în Rezervația Deltei Dunării. Este protejat de Ministerul Culturii. Vrem să-l scoatem din biosfera Deltei Dunării și să primim aviz de la minister. Asta nu se poate face decât cu Hotărâre de Guvern”, a declarat Enciu.
La Carsium, vicepreședintele Enciu, a povestit că s-a implicat și în partea tehnică.
„Avem un scanner la muzeu. Au tot suportul Consiliului Județean. Proiectantul de acolo lucrează cot la cot cu un reprezentant al Institutului Național al Patrimoniului în scopul de a obține avizul de la Minister”, a mai spus Enciu.
Noul Teatru Dramatic ar putea fi construit pe terenul Palatului Copiilor!
Pentru Teatrul de Vară din Mamaia există un studiu de fezabilitate făcut de vechea administrație.
„Nu au găsit nicio ofertă pentru proiectul tehnic. Este vorba despre un proiect de reabilitare. Noi vrem să construim un Teatru de Stat. Un posibil amplasament ar fi pe terenul de la Palatul Copiilor sau Teatrul de Vară Soveja”, a exemplificat Enciu.
Enciu nu va ezita să demisioneze, dacă colegii săi din USR PLUS vor decide retragerea de la guvernare și pe plan local
La ZIUA LIVE, am abordat și subiectele politice ale momentului, pe fondul deciziei de ieșire de la guvernare a USR PLUS, echipă din care face parte și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.
Acesta a precizat că nu va ezita să demisioneze, dacă colegii săi din USR PLUS vor decide retragerea de la guvernare și pe plan local.
„E devreme să emit opinii cu ce se va întâmpla cu administrația județeană (n.r. în contextul demisiilor miniștrilor USR PLUS). Nu suntem afectați de criza de la Centru.
Continuăm colaborarea cu PNL. Mă înțeleg bine cu domnul președinte (n.r. Mihai Lupu).
Momentan, nu planează asupra mea vreun pericol de revocare. Există posibilitatea să fiu revocat. Dacă va fi o decizie a partidului nu voi ezita și îmi voi depune demisia”.
În ceea ce privește proiectele de investiții în sănătate, Petre Enciu, a precizat că deocamdată nu există sursa de finanțare.
„110.000.000 euro este valoarea celor trei obiective de investiții. Este vorba despre Institutul de Cercetare în Nutriție și Sănătate (ICNS) și Centrul de Infarct Miocardic Acut (IMA), Departamentul "Sănătatea mamei și copilului" și secția de Urgențe/Traumatologie. Peste 350 de paturi, UPU nou-nouță, paturi de arși, heliport, este o idee extrem de ambițioasă. Ne așteptăm la PNRR. Mă gândesc la un împrumut în cazul în care nu găsim bani din fonduri europene. Județul nu are o îndatorare așa mare. Eu aș apela și la astfel de finanțări”, a conchis vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.
ZIUA LIVE Vicepreședintele CJC, Petre Enciu - „Mă gândesc la un amplu proiect pentru marcarea tuturor obiectivelor turistice”Interviul integral poate fi urmărit aici:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp