ZIUA LIVE. Poate fi „fentat“ detectorul de minciuni? Ce spune avocatul constănțean Constantin Gudu
ZIUA LIVE. Poate fi „fentat“ detectorul de minciuni? Ce spune avocatul constănțean Constantin Gudu
18 Aug, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3275
Marime text
- Miercuri, 17 august, invitatul emisiunii ZIUA LIVE a fost avocatul Constantin Andrei Gudu, din cadrul Baroului Constanța.
- În cadrul interviului, avocatul a vorbit pe larg despre puterea detectorului de minciuni în legislația din România.
- Acesta a subliniat că, la noi în țară, testul poligraf constituie mai degrabă un indiciu, care trebuie coroborat cu alte probe.
Avocatul Constantin Andrei Gudu, din cadrul Baroului Constanța, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 17 august 2022, iar cu această ocazie avocatul a vorbit pe larg despre puterea pe care o are testul poligraf – cunoscut popular drept detectorul de minciuni.
În cadrul interviului, avocatul constănțean a explicat care sunt motivele pentru care, în legislația din România, detectorul de minciuni nu este considerat probă, ci, mai degrabă, un indiciu, ce trebuie coroborat cu dovezi clare, așa încât să poată conduce la o concluzie concludentă, concluzie ce revine instanței de judecată.
De asemenea, avocatul Constantin Gudu a vorbit și despre faptul că detectorul de minciuni poate fi fentat, însă de către puține persoane, pentru că este vorba despre puterea unei persoane de a-și controla tensiunea arterială, transpirația, respirația, precum și alte valori care sunt măsurate cu ajutorul poligrafului.
„Nu sunt adeptul exminării poligraf. Ea poate fi fentată. Dacă discutăm de subiecți care sunt supuși testării care au abilitățile de a-și controla pulsul, transpirația, repsirația. (...) Testarea poligraf nu este oportună atunci când există probleme de sănătate la nivelul persoanei testate. Sunt foarte mulți factori care pot influența rezultatul. Legislația nu a calificat acest test cu titlul de mijloc de probă. Codul de Procedură Penală ne dă suficiente mijloce de probă în dosarele respective“, a explicat avocatul, în cadrul emisiunii.
Foarte important, avocatul a subliniat că testul poligraf poate fi administrat doar cu consimțământul persoanei ce ar urma să fie testată, iar acest consimțământ poate fi ulterior retras chiar dacă, inițial, el a fost dat, de principiu.
De asemenea, avocatul Constantin Gudu a subliniat faptul că persoana care administrează testul, examinatorul, trebuie să cunoască foarte bine cazul cu privire la care se face acest test.
Întregul interviu poate fi urmărit aici
Citește și
ZIUA LIVE. Puterea detectorului de minciuni
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii