Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:26 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Povești ale persoanelor ce fug din Ucraina. „O doamnă voia să meargă într-un beci. Atât!“

ro

17 Mar, 2022 00:00 2957 Marime text
Insp.pp. Andrei Ene, Garda de Coastă, în studioul ZIUA LIVE
  • Inspectorul principal Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 16 martie, de la ora 14.00.
  • Pe parcursul emisiunii, acesta a vorbit despre rolul polițiștilor de frontieră, aflați în primele linii în gestionarea crizei situației persoanelor care vin din Ucraina.
  • „Oricât de pregătit ai fi profesional, oricâtă experiență ai avea în spate, niciodată nu vei putea fi pregătit emoțional pentru o astfel de situație. Suntem și noi oameni și suntem și noi afectați de poveștile pe care le auzim într-o astfel de situație, de poveștile de viață de care ne lovim“, a explicat insp. pp. Andrei Ene.
  • „Era o femeie puțin mai în vârstă, cu un copil, ajunsă pe teritoriul românesc și cu traducătorul, urma să aflăm dacă are unde să meargă sau dacă are nevoie de sprijin. Doamna voia să meargă într-un beci. Atât. Doar într-un beci. Noi îi explicam că pe teritoriul României oamenii nu stau în beciuri, că sunt oameni de bine care vor să îi ajute, dar, nu, doamna voia să meargă într-un beci! Acolo voia doamna să ajungă. Bineînțeles că, ulterior a înțeles situația și că suntem într-o țară pașnică și că, totuși, aici este în siguranță“.
 
De circa trei săptămâni, ochii lumii sunt ațintiți spre Ucraina și granița Ucrainei cu România, unde mii de persoane trec frontiera pentru a scăpa din calea armelor.
 
Chemați în primele linii pentru gestionarea situației persoanelor ce vin din Ucraina, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă asistă zilnic, de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean, la dramele pe care refugiații le poartă cu ei.
 
Fie și privite din exterior, sentimentele pe care persoanele ce fug din calea războiului le aduc cu ele sunt cutremurătoare și schimbă percepția pe cre o avem, fiecare dintre noi, despre ce înseamnă drama de a trece printr-un conflict armat.
 
Asemenea povești, rezumate în doar câteva cuvinte, dar cu un foarte mare impact emoțional, au fost împărtășite de inspectorul principal Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 16 martie.
 
„Oricât de pregătit ai fi profesional, oricâtă experiență ai avea în spate, niciodată nu vei putea fi pregătit emoțional pentru o astfel de situație. Suntem și noi oameni și suntem și noi afectați de poveștile pe care le auzim într-o astfel de situație, de poveștile de viață de care ne lovim“, a explicat insp. pp. Andrei Ene.
 
„Era o femeie puțin mai în vârstă, cu un copil, ajunsă pe teritoriul românesc și cu traducătorul, urma să aflăm dacă are unde să meargă sau dacă are nevoie de sprijin. Doamna voia să meargă într-un beci. Atât. Doar într-un beci. Noi îi explicam că pe teritoriul României oamenii nu stau în beciuri, că sunt oameni de bine care vor să îi ajute, dar, nu, doamna voia să meargă într-un beci! Acolo voia doamna să ajungă. Bineînțeles că, ulterior a înțeles situația și că suntem într-o țară pașnică și că, totuși, aici este în siguranță“.
 
„Sunt tot felul de povești“, a continuat reprezentantul Gărzii de Coastă. „Sunt oameni care au stat zile întregi în buncăre, oameni care au stat zile întregi în mașini și care ajung la noi înghețați, plouați, dar, la noi, când se vîd ajunși în siguranță și cu foarte mulți oameni în jurul lor care vor să îi ajute, să îi sprijine, foarte mulți încep să plângă. Vin cu animăluțe, vin cu cățeluși, fiecare cu ce a putut să ia“.
 

„Am întâlnit doi bătrânei, fiecare cred că avea în jur de 80 și ceva de ani, și nu aveau nimic la ei. Nimic. Se țineau de mână. Și, deși au venit colegii la ei să le ofere ajutorul, aceștia au mers ușor, mână în mână, cu bastonașul, după ce au trecut de punctul de control, până unde au fost preluați și, mai departe, ajutați“, a povestit polițistul de frontieră.
 
„Sunt tot felul de povești ale acestor oameni. O bătrânică a ajuns la noi zilele trecute și spunea că s-a născut în România și acuma s-a întors în România, ca să-și trăiască restul vieții“, a mai adăugat acesta.
 
Polițiștii Gărzii de Coastă, cuprinzând Constanța și Tulcea, sunt prezenți zilnic în Punctul de Trecere a Frontierei Isaccea, unde mii de oameni vin cu bacul în căutarea păcii de care nu mai au parte în propria țară.
 
Întreaga emisiune o puteți urmări aici:

 

 
 


 
Citește și
ZIUA-n amiaza mare
Exodul refugiaților ucraineni - „Tare călduros ne-ați primit! Domnul să vă binecuvânteze!”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii